Üniversite Tercihinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Üniversite Tercihinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Geri Dön
11 Temmuz 2023 4 dk.
A +

Hayatınızın en önemli kararlarından biri olacak olan üniversite tercihleri sırasında dikkat etmeniz gereken pek çok detay vardır.

Üniversite tercihleri akademik başarınız için en çok dikkat etmeniz gereken adımlardan biridir. Hayatınızın en önemli kararlarından biri olacak bu tercihler, hangi üniversiteye gideceğinizi, hangi bölümü okuyacağınızı ve hangi mesleği seçeceğinizi belirler. Yani hayatınızın geri kalanını nasıl yaşayacağınız konusunda üniversite tercihleri belirleyici olur. Bu nedenle üniversite tercihi yaparken dikkat etmeniz gereken pek çok detay vardır. Bunlar:

  • Tercih aralığına dikkat etmeli ve her yıl ÖSYM tarafından belirlenen tarihlerde tercih yapmalısınız.
  • Tercih listesi hazırlarken önceliklerinizi ve beklentilerinizi göz önünde bulundurmalısınız.
  • Sınav sonucunuzdaki puan aralığına uygun üniversiteleri tercih etmelisiniz.
  • Üniversite sınav sıralamanızın çok üstünde üniversiteleri listeye yazmamalısınız. Sıralamanızdan birkaç bin yüksek, sıralamanızla hemen hemen aynı ve birkaç bin düşük üniversitelere öncelik vermelisiniz.
  • Okumak istediğiniz bölümün ve üniversitenin özelliklerini iyice araştırmalısınız.
  • Seçmek istediğiniz bölümün iş olanakları hakkında bilgi sahibi olmalısınız.
  • Üniversitedeki akademisyenleri araştırmalısınız.
  • Üniversitenin bulunduğu konum ve kampüs gibi fiziksel olanakları değerlendirmelisiniz.
  • Seçmeyi düşündüğünüz üniversitenin burs, staj, Erasmus ve yurtdışı olanakları hakkında bilgi sahibi olmalısınız.
  • Üniversitenin yan dal ve ÇAP imkanlarını mutlaka öğrenmelisiniz.
  • Tercih listesinde sıralamanın önemli olduğunu bilmeli ve ilk sıralara daha çok istediğiniz üniversiteleri ve bölümleri yazmalısınız.

Üniversite Tercih Sıralamasında Nelere Öncelik Verilmeli?

Üniversite ve bölüm tercihi için toplamda 24 hakkınız vardır. Bu hakları oldukça dikkatli ve özenli kullanmanız son derece önemlidir. Üniversite tercih sıralaması ve alan seçimi yaparken şu noktalara dikkat etmeniz gerekir:

  • Başarı sıralamanızı dikkate alarak puanınıza göre değil, sıralamanıza göre tercih yapmalısınız.
  • İstediğiniz sıraya göre tercih yapabilirsiniz. Sadece okumak istediğiniz üniversiteleri ve bölümleri listeye eklemelisiniz. Ancak tercih listesinde üniversite ve bölümün kaçıncı sırada olduğunun üniversiteler açısından önemli olduğunu unutmamalısınız.
  • Tüm tercih haklarınızı doldurmak zorunda değilsiniz. Okumak istediğiniz üniversiteler ve bölümleri sıraladığınızda liste dolmuyorsa, doldurmak için istemediğiniz üniversite ve bölümleri yazmamalısınız.
  • Tercih yapmadan önce kontenjanları karşılaştırmalısınız. Eğer bir önceki seneye göre kontenjan artmışsa bölümün başarı sıralamasının düşebileceğini de göz önünde bulundurmalısınız.
  • Tercih kılavuzunu ayrıntılı bir şekilde okumalısınız. Özel şartları ve sıralama isteyen bölümleri iyice araştırıp bilgi sahip olmalısınız.
  • Sınav belgenizde yazan üniversite sınavı başarı sıralamalarını ve puanları doğru bir şekilde analiz etmelisiniz.
  • Farklı meslek dallarını araştırarak, uzmanların yorumlarını dinlemelisiniz.
  • Gelecek vadeden meslekler için uygun bölümleri tercih etmeye çalışmalısınız.

Üniversite Tercihlerinde En Sık Yapılan Hatalar

Tercih dönemi, sizin için stresli geçebilir ancak bu stresi iyi yönetmelisiniz. Aksi takdirde tercih yaparken pek çok hataya düşebilir ve tercih sonuçlarınızın beklentilerinizi karşılamaması gibi durumlarla karşılaşabilirsiniz. Bu nedenle çok dikkatli olmalı ve sakin bir şekilde ilerlemelisiniz. Üniversite tercihinde en çok yapılan hatalar hakkında bilgi sahibi olarak bu hataların önüne geçebilirsiniz. Bu hatalara karşı alabileceğiniz önlemler ise:

  • Gitmek istemediğiniz bir üniversiteyi tercih listenize eklememelisiniz. “Burayı zaten kazanamam", “Bu tercih gelene kadar başka tercihlerimden biri kesin tutar” gibi düşünerek aslında hiç gitmek istemeyeceğiniz bir üniversiteyi listenize yazmamalısınız. Çünkü ihtimal vermediğiniz bölümleri kazanmanız da olasıdır.
  • Ailenizin istediği bölümleri değil, kendi istediğiniz bölümleri ve üniversiteleri yazmalısınız. Hayatınız boyunca çalışacağınız mesleği belirleyeceğiniz bu tercih, sizin uzun yıllar nasıl bir hayat yaşayacağınızı da belirler.
  • Herkesin konuştuğu, istediği veya popüler olan bölümlerde okumak zorunda olmadığınızı bilmelisiniz. Puanı ya da sıralaması yüksek diye iyi görülen bölümleri hedeflemek yerine kendi isteklerinizi göz önünde bulundurmalısınız. İstediğiniz bölümü okuyarak başarılı olabilecekken, istemediğiniz bir bölümde mutsuz olmamalısınız.
  • Yakın arkadaşlarınızla aynı yerleri tercih etmeye çalışmamalısınız. Bu şekilde tercih yaptığınızda istediğiniz sonucu alamayınca hüsrana uğrayabilirsiniz. Sıralamanızı ya da puanınızı boşa harcayabilir veya hiç istemediğiniz bir üniversitenin ilgi duymadığınız bir bölümünde okumak zorunda kalabilirsiniz.

Üniversite tercih döneminde mutlaka rehber öğretmeninizden yardım almalı, uzmanların görüşlerini dinleyerek bir yol haritası oluşturmalısınız. Bu sayede hedefiniz için en doğru tercihleri yapabilir, üniversite hayatınızı şekillendirebilirsiniz.

Öne Çıkan Yazılar

b Yaşam Size Uygun Bisikleti Nasıl Seçebilirsiniz?
Bisiklet çeşitleri, kullanım amacına göre farklılık gösterirken, doğru modelin seçimi büyük önem taşır. Bisikletlerin çeşitleri ve seçim kriterleri hakkında detaylı bilgi almak için blog yazımıza göz atabilirsiniz.
Yaşam 20 Kasım 2024 5 dk.
ksm Yaşam Kasım Ayı Ara Tatilinde Gidilebilecek Rotalar
Kasım ara tatilinde yoğun ders temposuna ara veren çocuklarınızla ailece keyifli bir tatil yapmaya ne dersiniz? Ara tatilde gezebileceğiniz birbirinden güzel rota önerileri için blog yazımızı okuyabilirsiniz.
Yaşam 25 Ekim 2024 5 dk.
küçük değişiklikler Yaşam Küçük Değişikliklerle Hayat Kalitenizi Artırın
Hayat kalitenizi artırmak için yapabileceğiniz pratik ve kolay önerileri sizin için derledik.
Yaşam 16 Ekim 2024 5 dk.