İçeriğe Git İçeriğe Git Alt Bölüme Git

Türk Kahvesi Hakkında Her Şey

Herkes bilir ki, Türk kahvesinin yerini hiçbir şey tutmaz. Peki geçmiş asırların günümüze armağanı olan bu eşsiz lezzetin kültür/sanat kitaplarına girmiş tarihçesini, neden bu kadar ünlü olduğunu ve pişirilmesinin püf noktalarını biliyor musunuz?

Bol köpüklü bir Türk kahvesi lezzetine hayır diyebilir misiniz? Hele ki dostlarla sohbetteyken, yoğun bir günün ardından keyif yaparken ya da lezzetli bir yemeğin üzerine ağzınızı tatlandırırken… İşte karşınızda, Türk kahvesi hakkında merak ettiğiniz tüm detaylar…

Türk Kahvesinin Tarihçesi

Türk kahvesi, adını, Türkler tarafından bulunan özgün pişirme yönteminden alır. Bu keşfin yapılması ve Türk kahvesinin yaygınlaşması ise 16. yüzyıla dayanır. Yemen valisi Özdemir Paşa, görev yerinde keşfettiği kahvenin tadına hayran olur ve bu eşsiz lezzetin Osmanlı hanedanı tarafından da keşfedilmesi için 1543 yılında İstanbul’a kahve çekirdekleri getirir. Yemen kahve çekirdeklerinin İstanbul’da güğüm ve fincanlarda pişirilmesiyle de asırlara meydan okuyan eşsiz Türk kahvesi efsanesi doğmuş olur.

İlk olarak saray ve çevresinde içilen Türk kahvesi, yalnızca 11 yıl içinde halkın da gözdesi haline gelir. 1554 senesinde Tahtakale’de Osmanlı’nın ilk kahvehanesi açılır. Bu yeni lezzet o kadar beğenilir ve öyle büyük bir ilgi görür ki, kısa sürede İstanbul’un dört bir yanında yeni kahvehaneler ortaya çıkar. Kahvenin yükselişi bununla da kalmaz. Kısa sürede evlere giren kahve, değerli misafirlere ikram edilen ve özel günlerde içilen hatırı sayılır bir içecek hâlini alır. Yurt dışından gelen seyyahlar, tüccarlar ve bürokratlar da en meşhur yöresel lezzet olan Türk kahvesini mutlaka dener ve bu efsanevi tadı kendi ülkelerinde bol bol över. Böylece Türk kahvesi, dünya çapında ün kazanır. Son 100 yılda iyice yaygınlaşan Türk kahvesinin namı, Amerika Birleşik Devletleri’ne kadar uzanır. Öyle ki her yıl 5 Aralık günü, ABD’nin başkenti Washington’da “kahve seven toplumları birbirine yaklaştırma” hedefiyle “Türk Kahvesi Günü” olarak kutlanır.

Türk Kahvesi Neden Bu Kadar Popüler?

Türk kahvesinin asırlardır çok popüler olmasının pek çok sebebi vardır. Bunlardan ilki, elbette ki eşsiz lezzeti. Diğer kahve çeşitlerinden daha koyu bir kıvamda pişirilen Türk kahvesi, kendine has kokusuyla ve damakta bıraktığı lezzetle insanı kendisine hayran bırakır.

Türk kahvesine Osmanlı dönemlerinden bu yana yüklenen manevi anlam da kahvenin popülaritesini korumasının bir diğer sebebidir. Türk kahvesi, geleneksel olarak özel kişileri ve özel anları sembolize eder. Tıpkı bayramlarda en yeni giysileri giymek gibi manevi değeri yüksek bir gelenektir Türk kahvesi içmek. Bu sebeple pek çok kişi, özel kişilerle geçirdiği önemli anları kahveyle taçlandırmayı tercih eder. ‘Bir fincan kahvenin 40 yıl hatırı vardır’ deyimi de böylece ortaya çıkar.

Türk kahvesi fincanlarının zarif ve seçkin görünümü de bu içeceği vazgeçilmez kılan faktörler arasındadır.

Türk kahvesi, doktor gözetiminde ve doğru şekilde tüketilmesi durumunda sindirime, tansiyona, kolesterole ve kan şekerine de olumlu etkilerde bulunabilir. Kahvenin sağlığa olan katkıları da çok kişi tarafından tercih edilmesini sağlar.

Türk Kahvesi Yapmanın Püf Noktaları

Türk kahvesini farklı kılan pişirme tekniğidir. Kahveyi iyi pişirmek, bugün dahi bir prestij ve övünç kaynağı olarak görülür. Anadolu geleneğinde kız istemeye gidildiğinde gelin adayının kahve pişirme kalitesine dikkat edilerek ne kadar becerikli olduğuna karar verilir.  

Peki iyi bir Türk kahvesi hazırlamak için nelere dikkat etmelisiniz? Kısaca bahsedelim.
  • Türk kahvesini pişireceğiniz cezvenin malzemesi, içeceğin lezzetini doğrudan etkiler. En lezzetli kahveler için bakır cezveleri tercih etmelisiniz.
  • Kahvenizi hazırlarken kişi başına en az 6 gram kahve kullanmanız önerilir. Daha az toz kullanmanız kahvenin kıvamını azaltırken daha fazla toz ise telve yoğunluğunu artırır.
  • Pişirme işleminde kullanacağınız ateş de kahve lezzetini artırır. İyi bir lezzet için kahvenizi közde pişirmeyi denemelisiniz.
  • Kahvenin bol köpüklü ve lezzetli olması için pişirme işlemi boyunca hiç durmadan karıştırılması ve taşmadan hemen önce ocaktan alınması gerekir.
  • Kahvenize farklı bir lezzet katmak istiyorsanız pişirme işleminden önce içine damla sakızı gibi çeşitli aromalar da ekleyebilirsiniz.
Bu vazgeçilmez lezzete dair tüm bilgileri öğrendiğinize göre şimdi kendinizi bol köpüklü bir Türk kahvesiyle ödüllendirebilirsiniz! Dilerseniz Kuveyt Türk ve Vasla Coffee'nin kahve alışverişleriniz için sunduğu fırsatlara göz atmak için tıklayabilir, hemen Türk kahvesi siparişinizi verip kahvenin tadına varabilirsiniz. Afiyet şifa olsun!