Farklı sebeplerden kesilebilen trafik cezasını sorgulama yolları, ödeme yöntemi, erken ve geç ödemenin avantajları ve dezavantajlarını birlikte inceleyelim.
Trafik kuralları ile hem sağlık hem de güvenliği tehdit edecek durumların ortadan kaldırılması ve düzenin sağlanması hedeflenir. Buna rağmen günlük yaşamda araç kullanırken çeşitli sebeplerden dolayı kural ihlali ile karşılaşılabilir. İstenmeyen sonuçları engellemek için kesilen trafik cezalarını sorgulamanın pek çok yolu mevcut. Trafik cezası sorgulama yolları, ödeme yöntemi, erken ve geç ödemenin avantajları ve dezavantajları hakkında bilgi sahibi olmak istiyorsanız tüm detaylara göz atabilirsiniz.
Trafik Cezası Türleri Nerelerden Sorgulanabilir?
Trafik cezasını farklı yollarla sorgulayabilirsiniz. Aşağıda sıralanan yöntemlerden birini seçerek adınıza bir trafik cezası olup olmadığını tespit edebilmeniz mümkün:
- Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Cezası Sorgulama Sayfası
- E-Devlet Trafik Cezası Sorgulama Sayfası
- PTT Trafik Cezası Sorgulama Sayfası
- Gelir İdaresi Başkanlığı Trafik Cezası Sorgulama Sayfası
- SMS ile Trafik Cezası Sorgulama
- İnternet Bankacılığı ile Trafik Cezası Sorgulama
Ceza Sorgulamanın Önemi Nedir?
Trafik cezası aracın plakasına, kişinin ismine ya da ehliyetine yazılabilir. Plakaya yazılan trafik cezaları posta yoluyla bildirilir.
Bildirim gününden itibaren 30 gün içerisinde trafik cezalarının ödenmesi gerekir. Tebliğ edilen sürede ödeme gerçekleştirilmediğinde cezaya ek olarak %5 faiz uygulanır. Ceza bildirim gününden itibaren 15 içerisinde trafik cezası ödemesi yapılması durumunda ise %25 indirim yapılır. Ceza indiriminden yararlanmak için tebligat belgesini ve trafik cezasına ait makbuzu muhafaza etmeniz ve ödeme esnasında yanınızda bulundurmanız gerekir. Süre aşımından kaynaklanan faizden kaçınmanız ve erken ödeme avantajlarından yararlanabilmeniz için trafik cezası alıp almadığınızdan emin olmanız gerekir. Bu nedenle belirli aralıklarla online olarak yapacağınız trafik cezası sorgulaması, hem varsa mevcut cezanızı öğrenmenizi sağlar hem de faiz riskine karşı gecikme yaşamadan ödeme yapmanıza yardımcı olur.
Trafik cezasına çeşitli kanallarla itiraz etmeniz de mümkündür. Öncelikle itiraz için Trafik Mahkemelerine müracaat etmeniz gerekir. İtirazınıza dair talep oluşturmak için ceza tebligat belgesinin fotokopisi, trafik cezası karar tutanağının fotokopisi, ruhsat fotokopisi, kimlik fotokopisi, dava dilekçesi ve ehliyet fotokopisi hazırlamanız beklenir. Ancak Karayolları Trafik Kanunu’na göre itiraz talebi oluşturmak için belirli süreleri aşmamanız gerekir. Trafik memuru cezayı iki şekilde kesebilir: Kişinin yüzüne okuyarak ya da gıyaben. Eğer trafik cezanız gıyaben kesildiyse cezanın tebliğ edilmesinin ardından 15 günlük bir süre zarfında itiraz müracaatını gerçekleştirmeniz gerekir. Direkt olarak sürücünün yüzüne okunarak kesilen cezalarda ise tebligatın trafik cezasının kesilmesi ile başladığı kabul edilir. İtiraz için uygun görülen süre ise bu tarihten itibaren 15 gündür.
Trafik Cezası Ödeme Yöntemleri Nelerdir?
Trafik cezanız olduğunu öğrendikten sonra çeşitli yöntemlerle ödemenizi yapabilirsiniz. Online kanalları deneyerek oldukça kısa bir süre içerisinde ödemenizi gerçekleştirebilirsiniz. Trafik cezası ödemenizi E-devlet ve Gelir İdaresi Başkanlığı sayfası ile online olarak yapabilirsiniz. Bunun için uygulamaya ya da internet sayfasında “Trafik Para Cezası Sorgulama ve Ödeme” üzerinden sistem tarafından talep edilen kişisel bilgileri girdikten sonra ödemenizi gerçekleştirebilirsiniz. Bir diğer ödeme yöntemi, ilgili bankaların internet siteleri ve uygulamalarıdır. Trafik cezası ödemesini online olarak yapabileceğiniz bankaların sitesine girerek işlemleri tamamlayabilirsiniz. Ödemenizi nakit olarak yapmak istiyorsanız PTT şubesi gişesinden araç plakası ve T.C. kimlik numarası ile ödeme işleminizi yapabilirsiniz. Vergi dairesi ve anlaşmalı bankalara giderek de nakit olarak trafik cezası ödemesini yapmanız mümkündür. Siz de trafik cezası ödeme yöntemleri ile süre aşımına dikkat ederek işlemlerinizi tamamlayabilirsiniz.