Elektrik tarifesi, tek zamanlı ve çok zamanlı olmak üzere iki türde sağlanır. Bu tarifeler elektrik kullanımının gün içerisindeki belli zaman dilimlerinde fiyatlandırılmasını temsil eder. Kullanıcılar iki tarifiden tarifeden birini seçerek kullanım sağlayabilir. Siz de konuyla ilgili daha detaylı bilgi edinmek için aşağıdaki yazıyı inceleyebilirsiniz.
Tek Zamanlı / Çok Zamanlı Elektrik Tarifeleri Arasında Ne Fark Vardır?
Tek zamanlı ve çok zamanlı tarifeler arasında bazı farklar bulunur. Bu farklar tarifelerin ücretlendirilmesini ve enerji tüketimini etkiler. Tek ve çok zamanlı tarife arasındaki farklar şu şekilde açıklanabilir:
- Tek zamanlı tarife, gün içerisindeki elektrik tüketiminin saat fark etmeksizin aynı birim fiyat üzerinden hesaplandığı tarifedir. Çok zamanlı tarife ise günün üç ayrı zaman diliminde farklı fiyatlar üzerinden hesaplanır. Üç saat dilimi; 06:00-17:00 arası sabah, 17:00-22:00 arası puant, 22:00-06:00 arası ise gece olacak şekildedir.
- Tek zamanlı tarifede kullanıcılar elektriği günün herhangi bir saati aynı fiyattan tüketirken, çok zamanlı tarife kullanıcıları saate bağlı tüketim fiyatına tabidir.
- Tek zamanlı tarifeler basit bir fiyatlandırma mantığına sahiptir. Bu nedenle tüketici tarafından kolay hesaplanabilir. Çok zamanlı tarifeler üç farklı fiyatlandırmaya sahip olduğu için daha karmaşık hesaplamalar devreye girer.
- Tek zamanlı tarife gün içerisinde enerji talebinin değişiminden kaynaklanan maliyet avantajından yararlanamaz. Çok zamanlı tarife fiyatlandırmanın daha düşük olduğu zamanlarda bu avantajdan yararlanabilir.
Faturaya Olumlu / Olumsuz Yansımaları Olabilir mi?
Tek ve çok zamanlı elektrik tarifelerinin faturalara olumlu ya da olumsuz birtakım yansımaları olabilir.
Tek Zamanlı Elektrik Tarifesi
Tek zamanlı tarifenin faturaya olumlu yansımaları şu şekilde sıralanabilir;
- Tek zamanlı tarifeler daha basit fiyatlandırma politikasına sahiptir. Bu durum fatura okuma ve değerlendirme sürecinde kolaylık sağlar.
- Birim fiyatın her zaman sabit olması, kullanıcıların gelecekteki fatura maliyetlerini daha iyi organize etmelerine yardımcı olur.
- Gün içerisindeki elektrik kullanımı için kullanıcıların saat dilimlerini takip etmelerinin önüne geçer.
Olumsuz yansımaları ise şu şekildedir;
- Gün içerisindeki düşük enerji talep dönemlerinde avantajlı fiyatlandırmadan yararlanma fırsatı ortadan kalkmış olur.
Çok Zamanlı Elektrik Tarifesi
Çok zamanlı elektrik tarifesinin olumlu yansımaları şöyledir;
- Bu tarifeler gün içerisindeki talep dalgalanmalarına kolayca uyum gösterir. Söz konusu dalgalanmalar bazı zaman dilimlerinde düşük maliyetli enerji tüketim avantajı sunar.
- Çok zamanlı tarifede kullanıcılar, daha düşük birim fiyatlarından yararlanmak için enerjiyi tasarruflu şekilde kullanma yoluna gidebilir.
- Enerji talebinin belirli saatlerde arttığı ya da azaldığı yerlerde daha yaygın olarak kullanılır. Bu nedenle enerji tasarrufu yapmak veya enerji kullanımını düzenlemek isteyen kullanıcılar için avantaj sağlayabilir.
Tarifenin öne çıkan olumsuz yansımaları;
- Karmaşık fiyatlandırma nedeniyle tüketici tarafından hesaplanması ve kontrolü zor olabilir.
- Çok zamanlı tarifeler, farklı zaman dilimlerde değişen birim fiyatları nedeniyle dikkatli izleme ve planlama gerektirir.
- Kullanıcılar, düşük talep dönemlerinde enerji kullanımına teşvik edilseler bile belirlenen dönem enerji ihtiyaçlarını karşılamak için esnek olamayabilir.
Çok Zamanlı Elektrik Tarifesine Nasıl Geçilir?
Tek zamanlı tarifeden çok zamanlı tarifeye geçmek için bağlı olduğunuz elektrik şirketinin internet sitesine girerek tarife değişikliği hizmetinden yararlanabilirsiniz. Bunun için internette olan başvuru formunu doldurarak işleminizi tamamlayabilirsiniz. Eğer hizmet aldığınız şirketin internet başvurusu yoksa bizzat başvuru yapmanız gerekir. Bunun için bağlı olduğunuz elektrik idaresine giderek kimlik belgeniz ile yazılı başvuruda bulunabilirsiniz.
Kullanımda Tasarruf Etmek İçin Nelere Dikkat Edilmelidir?
Tek zamanlı ya da çok zamanlı kullanımda tasarruf etmek için bazı noktalara dikkat etmeniz gerekir. Öncelikle gün içerisindeki elektrik kullanımınızı daha çok hangi saat aralıklarında yaptığınızı belirlemelisiniz. Bunu belirledikten sonra tek zamanlı ve çok zamanlı tarifielerin ücretlendirmelerini detaylı bir şekilde öğrenmelisiniz.
Örneğin, çok zamanlı tarifelerde en yüksek fiyatlandırma puant denen 17.00 ile 22.00 saatleri arasında, en düşük fiyatlandırma ise 22.00 ile 06.00 saatleri arasındadır. Tüm bilgiler eşliğinde sizin için hangi tarifenin uygun olduğuna karar verip seçim yapabilirsiniz. Eğer çok zamanlı tarife kullanıyorsanız yoğun elektrik gerektiren çamaşır, bulaşık yıkama ya da temizlik işlemlerini sabah saatlerinde yapmak sizin avantajınıza olur.
Genel elektrik kullanımı açısından enerjiyi gereksiz yere harcamamak, daha az enerji tüketen aydınlatmaları kullanmak, televizyon, bilgisayar gibi cihazları tamamen kapatmak gibi önlemleri uygulamanız gerekir.