İçeriğe Git İçeriğe Git Alt Bölüme Git

Tasarruflu ve Çevreci Yakıt Kullanımı İçin İpuçları

Eğer siz de yakıt tüketiminizi azaltmak istiyorsanız, çeşitli tasarruf yöntemlerinden yararlanabilirsiniz.

Yakıt tüketimi, araç sahiplerinin en önemli gider kalemleri arasında yer alır. Araç kullanırken tüketilen yakıtlar, aynı zamanda doğaya salınan karbon gazlarının da artmasına ve doğanın hızlı bir şekilde zarar görmesine sebep olur. Siz de çeşitli tasarruf yöntemlerinden yararlanarak hem yakıt masraflarınızı düşürüp bütçenize katkı sağlayabilir hem de aracınızı kullanırken doğayı da koruyabilirsiniz.

Hız Sınırlarına Dikkat Edin

Yakıt tüketiminizi kontrol altında tutmak için alabileceğiniz ilk önlem, aracınızı kullanma hızınızı kontrol etmektir. Aracınızı ne kadar hızlı kullanırsanız yakıt tüketiminiz de o kadar artar. Yüksek hızda araç kullanmanın yanı sıra aniden hızlanma ve aniden yavaşlama gibi hamleler yapmanız da deponuzdaki yakıtın hızlıca tükenmesine yol açar. Bu sebeple aracınızı yüksek hızda kullanmamaya özen göstermeniz, can güvenliğiniz için olduğu kadar yakıt tüketiminizi kontrol altına almanız için de büyük önem taşır.
Aracınızı kullanırken bulunduğunuz yolda önerilen maksimum ve minimum hızların ortalamasını alabilir ve süratinizi o seviyede sabitleyebilirsiniz. Örneğin en az 50 km/saat, en çok 70 km/saat hızında gidilebilen yollarda aracınızı 60 km/saat hızında sürebilir ve böylece aşırı tüketimden kaçınabilirsiniz. Seyir esnasında ani manevralar yapmamaya özen göstererek veya hızlanmanız gerektiğinde gaza yavaş yavaş basmayı tercih ederek hem bütçenizi hem de doğayı güvende tutabilirsiniz.

Detaylara Özen Gösterin

Araçların yakıt tüketimi, önemsiz gibi görünen pek çok detaydan fazlasıyla etkilenir. Örneğin klima kullanımı, motora fazla yük bindirmesi sebebiyle yakıt tüketimini artırır. Bu sebeple çok gerekli olmadığı sürece klima kullanmaktan kaçınarak yakıtınızı tasarruflu bir şekilde kullanabilirsiniz. Özellikle sıcak günlerde serinletme sistemi yerine pencerelerinizi açarak hem klima kullanımını sınırlandırabilir hem de daha doğal bir havalandırma yönteminden yararlanabilirsiniz.
Yakıt tüketimini etkileyen bir diğer detay ise aracınızı park ederken kullanacağınız yöntemdir. Pek çok araç sürücüsü, motorun kapanıp tekrar açılmasının yakıt tüketimini artıracağını düşünür ve bu yüzden de kısa süreli park etme işlemlerinde motoru çalışır halde bırakır. Esasında bu durum, yalnızca ilk 25 saniye için geçerlidir. Eğer ihtiyacınızı 25 saniye içinde giderebilecekseniz ve sonrasında aracınızı yeniden hareket ettirecekseniz, motorunuzu kapatmanıza gerek yoktur. Motoru çalışır halde bırakmanız, ilk 25 saniye yakıttan tasarruf edebilmenizi sağlar. 25 saniyeden daha uzun süre park halinde kalmanız durumunda ise motoru tamamen kapatmanız ve işinizi bitirdikten sonra aracınızı yeniden çalıştırmanız önerilir.

Araç Paylaşım Kültürü Edinin

Yakıt tüketimini azaltmanın en etkili yollarından biri de araç paylaşımıdır. Araç paylaşımı, kendi aracına sahip olan ve gün içinde aynı güzergâhı tercih eden kişilerin birbirlerini dönüşümlü olarak kendi araçlarında ağırlamasına verilen isimdir. Amerika Birleşik Devletleri’nde ve Avrupa ülkelerinde “Carpooling” ismiyle uygulanan ve son derece yaygın olan araç paylaşım sistemi, aynı semtte yaşayan ve aynı semtte çalışan kişiler tarafından tercih edilir. Araç paylaşımı için üç ya da dört kişilik gruplar oluşturabilir ve her gün farklı bir grup üyesinin aracıyla seyahat edebilirsiniz. Bu sayede işe gidiş ve dönüş yolunda harcadığınız yakıtı ⅔ ya da ¾ oranında azaltabilir ve doğaya gereksiz karbon gazları salınmasını önleyebilirsiniz.

Mecbur Olmadıkça Otomobilinizi Kullanmayın

Otomobil, şüphesiz ki son derece konforlu bir araçtır ve araç sahibi olan pek çok kişi, en kısa mesafelere bile otomobiliyle gitmeyi tercih eder. Kısa mesafelere otomobille gitmekten kaçınmanız ise hem spor yapmanıza hem de yakıt tasarrufunda bulunmanıza yardımcı olur. Örneğin evinizin yakınındaki marketlere ya da diğer dükkânlara yürüyerek gidebilir, dışarıda vakit geçirmek istediğinizde bisikletinizi tercih edebilirsiniz. Bu sayede hem günlük spor ihtiyacınızı karşılayarak hareketsiz kalma riskinden kurtulabilir, hem de yakıt tüketiminizi azaltarak tasarruf edebilirsiniz. Dilerseniz çok uzak olmayan mesafelere otobüs, metro, minibüs gibi toplu taşıma araçlarıyla da gidebilir ve böylece hem bütçenizi hem de çevreyi aşırı seviyede yakıt tüketiminin zararlı etkilerine karşı koruyabilirsiniz.