Tapu devri hangi durumlarda, nereden yapılır? Gerekli belgeler nelerdir? Merak ettiklerinizi bu yazımızda derledik.
Tapu devri, yeni bir mal sahibi olmak veya miras yoluyla kalan konut, işyeri, arazi gibi taşınmaz mülklerin bir kişiden başka bir kişiye verilmesine denir. Kısaca gayrimenkul alım satımında yapılan tapu devri yasal yollar ile hakların devredilmesi olarak da ifade edilebilir. Resmî işlemler neticesinde bir bedel ödenerek tapu devri gerçekleşir. Tapu devir işlemi yapmak için tapu müdürlüklerine başvurmanız gerekir. İlk olarak tapu müdürlüklerinden online veya 181’i arayarak randevu talebinde bulunulmalıdır. Tapu müdürlüklerinde gitmeden önce gerekli evrakların hepsinin hazır olması sürecin daha hızlı ilerlemesini sağlar. Tapu devri için gerekli belgeler ise bunlardır:
- Tapu aslı ve fotokopisi
- TC kimlik numarası net gözükecek şekilde nüfus cüzdanının aslı ve fotokopisi
- Alıcıya ait son 6 ay içerisinde çekilmiş vesikalık fotoğraf
- Mülkün bulunduğu belediyeden alınan rayiç bedeli gösteren belge
- Taşınmazlar üzerinde yetkili biri varsa bunu ispatlayacak vekaletname
- Zorunlu deprem sigortası belgesi
Tapu devri işlemleri tüzel kişiler arasında gerçekleşecekse bu belgelere ek olarak; vergi levhası ve fotokopisi, yetki belgesi, en güncel yönetim kurulu seçiminin olduğu sicil gazete örneği de hazırlanmalıdır. Aile içinde de tapu devri yapılabilir. Aile içi tapu devrinde gerçek bedelli satış yapılabileceği gibi bedelsiz şekilde hibe ve bağış olarak da tapu devri gerçekleşebilir. Aile içi tapu devrinde de kişinin vâris olduğuna dair belgeler alındıktan sonra tapu müdürlüğüne başvuruda bulunulmalıdır.
Tapu Devri Ne Zaman Yapılır?
Tapu devri; konut, arazi, işyerleri gibi mülklerin sahibinin değişmek istendiği durumlarda bunu kesinleştirmek için yapılır. Örneğin; ev satın alacak kişi ev için bankadan konut kredisi alacaksa ev satın alma süreci krediye başvurduğu andan itibaren başlar. Sonrasında dosyası ile birlikte tapu müdürlüklerinden randevu talep edebilir. Randevu saatinden on beş dakika önce belgelerle beklenilmesi gerekir. Bu esnada tapu harcını ödediğinize dair belgenin elinizde olması şarttır. Tapu harçları işlemin yapıldığı vergi dairesine ödenir. Ortalama 1-2 gün içerisinde tapu devir işlemleri tamamlanır.
Tapu Devri Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Tapu devri esnâsında her iki tarafın güvenliği için gerekli prosedürleri yerine getirmek önemlidir. Tapu devri için alınan randevu gününde alıcı ve satıcı evraklarıyla hazır bulunmalıdır. Tapu verilirken avukat veya vekiller eşliğinde işlemler yapılmalıdır. Eğer tapu devri işlemine kendiniz gitmeyecekseniz ve bir vekil atayacaksanız; vekaletnamede sınırlar belirlenerek malın açık adresi gibi bilgiler de yer almalıdır. Tapu vekaletinde dikkat edilmesi gereken bir diğer husus; vekalet süresinin ne kadar olacağının belirlenmesidir. Aksi durumda vekalet süresiz olarak geçerli sayılabilir. Tapu harcı ödemesi esnâsında usulsüz durumlar tespit edilirse sonuç olarak ceza alınabilir. Bu nedenle genel süreci detaylı bir şekilde takip ederek işlemleri yapmanız gerekir.
Tapu Devri Ücreti Ne Kadar?
Tapu devri ücreti alım-satım işlemleri sırasında alıcı ve satıcının ayrı ayrı ilgili kurumlara tapu devri sürecinin başlaması için ödediği ücrettir. Tapu devri işlemi yapılırken tapu harcı ve döner sermaye harcı ödenir. Tapu harcı gayrimenkulün satış değerinin 1000’de 20’si olarak hesaplanır. Bu tapu harcı eğer aile içi satış adı altında olacaksa 1000’de 68,31 olarak tapu hibe harcı ödenir. Tapu harcı dışında döner sermaye ve ilave hizmet ücreti ödenerek tapu devir masrafı tamamlanır. Kanunî olarak ödenmesi zorunlu olan bu harçlar ilgili yerlere yatırılarak, ödendiğine dair belge alındıktan sonra tapu müdürlüklerine gidilir. Bunlar haricinde diğer evraklar için de ücret ödenmesi gerekebilir.