İçeriğe Git İçeriğe Git Alt Bölüme Git

Sade ve Minimalist Yaşama Geçiş Rehberi

Minimalizm, son yılların en popüler felsefe akımları arasında ilk sıralarda yer alıyor.

Minimalizm, son yılların en popüler felsefe akımları arasında ilk sıralarda yer alıyor. İhtiyaç fazlası olan her şeyi hayatınızdan çıkararak düşüncelerinize, duygularınıza, sevdiklerinize ve gerçek ilgi alanlarınıza yer ve zaman açmanız anlamına gelen minimalist yaşam, "Az çoktur." sloganı ile geniş kitlelerin ilgisini çekiyor. Peki, minimalist yaşam nedir, nasıl uygulanır, biliyor musunuz? İşte, bu yeni nesil akım hakkında bilmeniz gereken tüm detaylar...

Minimalizm Nedir?

Minimalizm, bir Uzak Doğu felsefesi olarak bilinmesine rağmen esasen Anadolu toprakları için çok da yabancı bir kavram değil. Pek çok Anadolu bilgesinin, asırlar öncesinde öne sürdüğü fikirler üzerine temellenen minimalizm felsefesi, fazla eşya ve mülkiyet hırsının insanı gerçek duygularından ve köklerinden uzaklaştırdığını ve gerçek benliğe dönmek için bu fazlalıklardan kurtulmak gerektiği düşüncesine dayanıyor. Psikoloji üzerinde son derece olumlu etkileri bulunan bu düşünce akımını, yaşamı sadeleştirme ve yalnızca ihtiyaç kadar tüketme alışkanlığı ile siz de kolayca uygulayabilirsiniz. Minimalist bir yaşam tarzına geçerek evinizdeki, sosyal çevrenizdeki ve zihninizdeki yüklerden kolayca kurtulabilir ve daha sade, daha huzurlu bir hayata adım atabilirsiniz.

Alışveriş Alışkanlıklarınıza Dikkat Edin

Minimalizmi etkili bir şekilde uygulayabilmeniz için, ilk olarak alışveriş alışkanlıklarınızı değiştirmeniz öneriliyor. Alışveriş merkezleri, süslü mağazalar birbirinden renkli ve cazip seçeneklerle dolu olabilir. Peki, satın aldığınız ürünlerin gerçekte ne kadarına ihtiyacınız var? İhtiyaç duymadığınız ürünleri satın almayı bırakmanız, minimalizm yolculuğunun ilk adımı olarak kabul ediliyor. Herhangi bir ürün satın alacağınız zaman birkaç saniye durup ona ne kadar ihtiyacınız olup olmadığını, ürünün gerçekten işinize yarayıp yaramayacağını düşünebilirsiniz. Kendinize "Buna gerçekten ihtiyacım var mı, yoksa sadece satın almak mı istiyorum?" diye sorabilir ve ikinci yanıtı verdiğiniz durumlarda ürünü rafa geri bırakarak minimalist felsefeye uygun davranabilirsiniz. Ayrıca karnınız açken alışverişe çıkmayarak ve alışveriş öncesinde ihtiyaç listesi hazırlayarak da harcamalarınıza sınırlama getirebilirsiniz.

Evinizdeki Fazlalıklardan Kurtulun

Modern insanın en büyük sorunları arasında, ihtiyaç duymadığı pek çok eşyayı, modayı takip etmek amacıyla satın alması ve sonrasında da satın aldıklarının meydana getirdiği kalabalık sebebiyle kendisini boğulmuş hissetmesi bulunuyor. Eğer siz de evinizde, size nefes alacak alan bırakmayacak kadar büyük bir kalabalık olduğunu düşünüyorsanız, minimalist bir yaşam için hemen kolları sıvayabilirsiniz. Kullanmadığınız, aslında işe yaramayan ve size ayak bağı olan eşyalarınızı, yeni ve güzel olsalar dahi yaşam alanınızdan çıkarabilir ve yalnızca size fayda sağlayan eşyaları bırakabilirsiniz. Bu sayede yaşam alanınızda, gerçekten sevdiğiniz ve faydalanabildiğiniz eşyalar bulundurmanın keyfini yaşayabilirsiniz. Üstelik, kurtulduğunuz eşyaların boşalttığı geniş alanları, gerçekten sevdiğiniz hobileriniz ve uğraşlarınız için değerlendirebilir, huzurlu ve sade bir hayatın güzelliğini keşfedebilirsiniz.

Yaşamınızı da Sadeleştirmeyi Unutmayın

Minimalist felsefeyi gerçeğe dönüştürmenin en önemli adımları arasında, sosyal yaşamda sadelik sağlamak da bulunuyor. Üye olduğunuz halde uzun zamandır gitmediğiniz spor salonundan, aslında hoşlanmadığınız ama arkadaşlarınıza ayıp olmasın diye devam ettiğiniz sosyal etkinliklerden, sırf moda olduğu için sevmeden takip ettiğiniz film ve dizilerden uzaklaşarak hayatınızı tamamen kendi istediğiniz gibi düzenleyebilirsiniz. Bu sayede sizi rahatsız ve huzursuz eden tüm unsurlardan kurtularak içsel huzura yaklaşabilir, gerçekten sevdiğiniz ilgi alanlarınıza zaman ayırabilirsiniz. Yaşayacağınız sakinlik ve huzur sayesinde daha güçlü ve dayanıklı bir psikolojiye kavuşabilir, modern yaşamın sebep olduğu yoğun stres halinden arınarak sağlığınızı da koruyabilirsiniz. Minimalizmin son derece kolay bir şekilde uygulanabilmesi sayesinde hayatınızı kısa sürede değiştirebilir, kendinize ve sevdiklerinize daha kaliteli zamanlar ayırarak sizi yoran unsurların yerini gerçek mutlulukla doldurabilirsiniz.