İçeriğe Git İçeriğe Git Alt Bölüme Git

Ramazan'da Verimli Çalışmak İçin İpuçları

Çalışanlar Ramazan ayını zindelik ile geçirmek için neler yapmalıdır? Kurumlar iş hayatı için Ramazan ayında ne tür önlemler almalıdır?

Ramazan ayı ile birlikte iş hayatı oruç, iftar ve sahur saati gibi güne eklenen yeni rutinler doğrultusunda değişim gösterir. Ramazan ayı oruç tutarak dini bir vazifeyi yerine getirmenin yanında bireyin nefsini, sabrını ve arzularını kontrol ettiği, iç huzura kavuştuğu bir dönemdir. Hem fiziksel hem de zihinsel bir yenilenme zamanı olduğu için çalışma düzenine etkisi büyüktür. Çalışanlar Ramazan ayını zindelik ile geçirmek için neler yapmalıdır? Kurumlar iş hayatı için Ramazan ayında ne tür önlemler almalıdır? Bu soruların yanıtlarını ve uygulayabileceğiniz ipuçlarını yazımızda bulabilirsiniz.

Ramazan'da Verimli Çalışma İçin İpuçları

İşgörenlerin Ramazan ayı ile birlikte değişen uyku ve beslenme düzenlerine dikkat etmeleri büyük önem taşır. Sahur ile birlikte bölünen uyku düzeninizi yeniden planlayarak güne zinde başlayabilirsiniz. Gün içerisinde sık ve kısa molalar ile enerjinizi artırabilirsiniz. İş yerindeki öğle yemeği saatini kısa bir uyku molasına dönüştürerek zihninizi gündelik yorgunluktan uzaklaştırmanız da mümkündür.
Yemeklerin hızlı tüketildiği iftar saati sonrası yürüyüş ve hafif egzersizler kilonuzu ve vücut kitle endeksini korumanıza yardımcı olur. Masa başında çalışan beyaz yakalılar için, gün içinde artan hareketsizliğe çözüm olarak iş yeri ve çevresinde kısa yürüyüş molaları planlamak önerilebilir. Oksijen alabileceğiniz balkon, bahçe gibi dış mekanlara çıkarak mola almanız çalışma performansınıza olumlu katkı sağlayacaktır.

Ramazan Ayında Beslenme ve Çalışma Performansı

Doğru ve düzenli beslenme sadece Ramazan ayında değil, tüm yıl boyunca sağlıklı yaşam için dikkat etmeniz gereken konuların başında gelir. Oruçlu olduğunuz 14-15 saat süresince açlık hissi, özellikle ilk günlerde, dikkat dağınıklığı, sinirlilik ve uyku hali gibi iş performansını olumsuz etkileyen durumlara neden olabilir. İftar ve sahur öğünlerinizde protein, vitamin ve mineral ağırlıklı besinlere daha fazla yer vermeniz buna çözüm olacaktır. Protein açısından zengin yumurta, süt ürünleri ve beyaz eti bol sebze ile birlikte tüketebileceğiniz menüler deneyebilirsiniz. Sahur öğününde yüksek karbonhidrat ve yağ içeren şerbetli tatlıları, börek ve hamur işlerini sınırlı ölçüde tüketmelisiniz. Bu sayede gün içinde şekerinizin ani yükselişini ve açlık hissini azaltmanız kolaylaşacaktır.
İftar sonrası ve sahur öncesi bol sıvı tüketerek günlük su ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz. Ayran ve taze sıkılmış meyve suları ile gün içinde bozulan elektrolit dengesini geri kazanabilirsiniz. Sahur sırasında veya ağır yemeklerin yendiği iftar saatinden belirli bir süre geçtikten sonraki saatlerde açık siyah çay veya yeşil çay içmek, bir yandan sindirimi kolaylaştırırken bir yandan da sıvı ihtiyacını karşılamak için bir diğer yöntem olmalıdır.

İş Yerinde Ramazan Ayı İçin Verim Artırıcı Uygulamalar

On bir ayın sultanı olarak bilinen Ramazan ayı çalışanların manevi duygularını güçlendirir. Bu dönemde kurum yetkililerinin benimseyeceği destek uygulamaları, çalışanların iş motivasyonunu ve çalışma verimini artıracaktır. Ramazan ayı için ne tür planlamalar yapmak iş yerinizde yavaşlayan tempoyu artırabilir? Departman ve kurum yöneticilerine ilham veren beş uygulama önerisini iş yerinizde deneyebilirsiniz.
  • Ramazan ayında çalışanların en fazla ihtiyaç duyacakları konulara karar verin. Bunun için çalışanlarınıza bir anket yapabilir veya istek panosu oluşturabilirsiniz.
  • Vardiya sistemi ile çalışan bir işyeri yöneticisi iseniz, vardiya ve servis saatlerini iftar ve sahur zamanına göre yeniden programlayabilirsiniz.
  • Ramazan ayında çalışanların ailelerine daha fazla zaman ayırmak isteyeceklerini düşünerek, yaşlılar ve çocuklar için küçük sürprizler ve hediyeler dizayn edebilirsiniz.
  • Çalışan motivasyonu ve departmanların bir arada olmasını sağlayıcı iftar yemekleri veya yarı resmi toplantılar düzenleyebilirsiniz.
  • Hizmet sektörü kuruluşu iseniz, uzaktan çalışma ve kısa çalışma gibi alternatifleri Ramazan ayı boyunca değerlendirebilirsiniz.

Ramazan’da Çalışma Saatleri İçin Performans Artırıcı Düzenlemeler

İş yerinde en verimli saatlerinizi Ramazan ayına göre düzenleyerek performansınızı koruyabilirsiniz. İşe birkaç ipucu önerisini değerlendirerek başlayabilirsiniz.
  • Zindelik yaratan kısa molaları çalışma programınıza dahil edebilir ve çalışma aralıklarını kısaltarak veriminizin düşmesini önleyebilirsiniz.
  • Enerji, hareketlilik ve yoğun stres içeren lansman, fuar gibi organizasyonlar ile grup dinamiği gerektiren faaliyetleri Ramazan sonrası döneme bırakarak ofis içi çalışmaya ağırlık verebilirsiniz.
  • Oruç tuttuğunuz günlerde hangi saatlerin sizin için daha verimli olduğuna karar vererek zihin yorucu, odaklanma gerektiren işlerinizi o saatlere kaydırabilirsiniz.
  • Rutin işlerin ağırlıkta olduğu 30 günlük bir çalışma takvimi düzenleyerek hem ofis hayatınızı aynı tempoda götürebilir hem de rutinleri kontrol etme şansı yakalayabilirsiniz.
  • Ofis dışı toplantılar ve müşteri görüşmelerini online planlayarak yorucu seyahatleri minimuma düşürebilirsiniz.
Tüm bu uygulamaları Ramazan gelmeden planlamak, çalışanlar ve yöneticilerin iletişimini kolaylaştıracaktır.