İçeriğe Git İçeriğe Git Alt Bölüme Git

Kredi Kartı Güvenliğiniz İçin Dikkat Etmeniz Gerekenler

Kredi kartları ve banka kartlarının kullanımı giderek yaygınlaşıyor. Peki kredi kartlarınızı kullanırken nelere dikkat etmeniz gerekiyor?

Kredi kartları ve banka kartlarının her geçen gün yenilenen özellikleri sayesinde kullanımı giderek yaygınlaşıyor. Fiziki alışverişlerde ve internet üzerinde kullandığınız kredi kartları, hayatınızı kolaylaştıran çözümlerden biri olsa da dikkatli kullanılmamaları durumunda dolandırıcıların hedefi konumunda. Peki kredi kartlarınızı kullanırken nelere dikkat etmeniz gerekiyor?

Kredi Kartı Güvenliği Nasıl Sağlanır?

Kredi kartlarınızı kullanırken güvenliğiniz açısından dikkat etmeniz gerekenler işlem yaptığınız yerlere göre farklılık gösteriyor. Online alışverişlerde, ATM'lerde, POS cihazlarında farklı tedbirler alarak güvenli bir şekilde işlem yapabilirsiniz.

Öncelikli olarak nerede ve nasıl işlem yaptığınız fark etmeksizin kredi kartınızın kart numarası, şifresi, CVV kodu, son kullanım tarihi gibi bilgilerle güvenli olmayan ortamlarda işlem yapmamalı ve bu bilgileri kimseyle paylaşmamalısınız.

POS İşlemlerinde Kart Güvenliği

Fiziksel alışverişlerinizde kartınızı kullanabileceğiniz POS cihazlarında dikkat etmeniz gereken en önemli husus POS ile ödeme işlemlerinin görebileceğiniz şekilde gerçekleştirilmesidir. Bir başka ifadeyle POS dışında başka cihazlardan işlem yapılmadığından emin olmalı ve kart şifrenizi kendiniz tuşlamalısınız.

Temassız kullanım limiti dahilindeki temassız ödemelerinizde ise alışveriş tutarınızı POS ekranında görmeden ve doğruluğundan emin olmadan kartınızı POS cihazlarına yaklaştırmamalısınız. Ayrıca ödeme sonrasında size verilen ödeme alındı belgesinden alışveriş tutarını kontrol etmelisiniz.

Öte yandan kredi kartlarında temassız kullanıma açma/kapatma özelliğini kullanarak da isteğiniz ve bilginiz dışında temassız işlem yapılmasının önüne geçebilirsiniz. Kredi kartını kullandığınız finans kuruluşunun mobil uygulamasından temassız işlem özelliğini işlem esnasında açarak ve sonrasında geçici olarak kullanıma kapatarak kredi kartlarıyla temassız işlemleri daha güvenli hale getirebilirsiniz.

İnternetten Alışverişlerde Kart Güvenliği

Dolandırıcılık olaylarının en fazla yaşandığı internet üzerinde kredi kartı kullanımı hususunda 3D Secure gibi ödeme platformları üzerinden işlem yapmanız alabileceğiniz en büyük önlemlerin başında geliyor. Tüm dünyada yaygın olarak kullanılan 3D Secure altyapısı kart bilgileriniz ve şifre güvenliği için özel teknolojiler kullandığından işlem güvenliğiniz garanti altına alınmış oluyor.

İnternet üzerinden ödemelerde, alışveriş yaptığınız sitenin URL'sini internet tarayıcısının adres çubuğundan kontrol etmelisiniz. Şüpheli bir URL ile karşılaştığınızda ödeme işlemi yapmamalısınız.

Mail order olarak bilinen kart bilgilerinizi ödeme yapacağınız kurumlarla paylaştığınız ödeme yöntemlerinde güvendiğiniz kurum ve kişilerle işlem yapmalısınız.

Oltalama olarak adlandırılan dolandırıcılık olayları ile karşılaşmamak için SMS, elektronik posta, anlık mesajlaşma uygulamaları ya da sosyal medya üzerinden gelen linklere tıklayarak ödeme yaparken mutlaka adresi kontrol etmelisiniz. Özellikle çalıştığınız finans kuruluşunun internet sitesini ya da ödeme ekranlarını yasadışı şekilde kopyalayan sahte sitelerden korunmak için mutlaka web sitesi URL kontrolü yapmalısınız. En önemlisi, doğruluğundan emin olmadığınız ve şüphelendiğiniz durumlarda kart bilgilerinizi asla açılan sayfalardaki ilgili bölümlere girmeyiniz. Kart ile ödemelerde tarafınıza güvenlik amaçlı SMS ile gönderilen şifreleri hiç kimse ile paylaşmayınız.

ATM İşlemlerinizde Kart Güvenliği

Kredi kartınız ile ATM'lerden işlem yaparken kart şifrenizi kimsenin görmediğinden emin olarak tuşlamalısınız. Kredi kartınızı ATM'lerde kullanırken ikinci bir kişiden yardım almamaya gayret etmelisiniz. Ayrıca kartınızla işlem yaptığınız esnada ATM'lerde arıza ya da sorunlarla karşılaştığınızda, hizmet aldığınız finans kuruluşunun çağrı merkezini arayarak bilgilendirmeli ve sorun anlaşılana veya çözülene kadar ATM'nin başında beklemelisiniz.

Son yıllarda giderek yaygınlaşan telefon dolandırıcılığına karşı dikkatli olmalısınız. Telefonla size ulaşarak kendisini polis, savcı, finans kuruluşu yetkilisi veya sigortacı gibi unvanlarla kendini tanıtan ve çeşitli gerekçeler öne sürerek sizden kart bilgilerinizi isteyen dolandırıcılara itibar etmemelisiniz.

Öte yandan bir başka yaygın dolandırıcılık yöntemi olan “Tebrikler ödül kazandınız!” veya ‘Hesabınıza para yatırıldı’ ve benzeri aramalarla ya da mesajlarla size ulaşan kişilere kart bilgilerinizi vermemelisiniz.

Bu noktalara dikkat ederek, kredi ve banka kartlarınızı güvenle kullanabilir ve avantajlarından yararlanmaya devam edebilirsiniz.