İçeriğe Git İçeriğe Git Alt Bölüme Git

Kışa Girerken Sokaktaki Dostlarımızı Unutmayalım

Sokak hayvanlarının kışa hazırlığı için önemli adımları blog yazımızdan öğrenebilirsiniz.

Havalar soğurken yaşam alanlarımızı paylaştığımız sevimli dostlar için yardımda bulunmak onlar için hayati önem taşır. Her canlının değerli olduğunun bilinci ile sokaktaki dostlarımıza yardım edebiliriz. Onların çaresizliklerini gördüğümüzde yardım etmek, insanlığımızın ve maneviyatımızın en güzel dışa vurumlarından biridir. Gelin, sokaktaki canların hayatlarını iyileştirip onları koruyabileceğimiz küçük ama önemli adımlar neler bakalım.
Şehirlerimizi ve sokaklarımızı paylaştığımız çok sayıda sokak hayvanı, sıcak havalarda çoğu zaman su ve yiyeceğe ihtiyaç duyar. Ancak soğuk havalarda hayatta kalabilmeleri için daha fazla desteğe ihtiyaç duyabilirler. Sonbahar mevsiminin gelişi ile serinleyen havalar sokaktaki dostlarımızın vücutlarında kışa hazırlık sürecini başlatır. Kediler, köpekler ve kuşların vücut fonksiyonlarında soğuk hava şartlarına uyum sağlayabilmeleri için bir değişim süreci başlar. Örneğin; yazlık ince kürkler yerini daha kalın kışlık kürklere bırakabilir. Ancak bu değişim her zaman tek başına yeterli olmayabilir ve çoğu zaman zorlu hava koşullarında hayatta kalmak için daha fazla desteğe ihtiyaç duyabilirler.

Kış Aylarında Sokak Hayvanları için Neler Yapılabilir?

Soğuk havalarda sokaklarda yaşayan dostlarımız için en hayati faktör beslenmedir. Bu şekilde vücut ısılarını koruyarak hayatta kalabilirler. Evlerimizin yakınlarına düzenli olarak bırakacağımız yiyecek ve su hayat kurtarıcı olabilir.
Pek çok hayvan soğuk havalarda ısınmak için tehlikeli yerlere saklanabilir. Dar alanlara girebilmek konusunda oldukça başarılı olan kediler bunu sık sık yaparlar. Bu nedenle dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan biri kış aylarında sokak hayvanlarını daha iyi gözlemlemektir. Özellikle soğuk havalarda araçlarınızı çalıştırmadan önce mutlaka kontrol etmelisiniz. Motorun sıcaklığı sebebiyle tekerlek arasına ya da araç altına saklanan kediler ve yavru köpekler olabilir.
Olumsuz durumların önüne geçmek için yağışlı ve fırtınalı havalarda dostlarımızın sığınacakları alanlar yaparak onları ıslanmaktan koruyabilirsiniz. Ancak sığınmaları için hazırladığınız yerde kullandığınız malzemelerin de ıslanmaması ve donmaması gerekir. Bir kulübe içinde ıslak ya da donmuş bir battaniye onlara yarardan çok zarar verebilir. Ayrıca ıslanmış veya hasta görünen hayvanlar için veteriner desteği alabilirsiniz. Bunun yanı sıra bulunduğunuz bölgede yetkili olan kurum ve topluluklardan yardım isteyebilirsiniz.

Sevimli Dostlarımızın Hayatına Dokunan Basit Adımlar

Sokaklarda alacağınız basit ve etkili önlemler ile pek çok hayvanın hayatını kurtarmak mümkündür. Bir şeyler yapmaya, onları görmezden gelmeyerek başlayabiliriz. Kediler, kuşlar ve köpekler şehir hayatında en çok karşılaştığımız hayvanlardandır. Her birinin kendine özel gereksinimleri ve ihtiyaçları olabilir. Onlara yardımcı olmak niyeti ile atacağımız her adım hayatlarına dokunmanızı sağlayabilir.

Sokakta Yaşayan Kediler için Yapılabilecekler

Kediler özgür ve yalnız hayatta kalabiliyor gibi görünseler de aslında sandığımızdan daha hassas canlılardır. Kış aylarında hayatta kalabilmek için normalden daha fazla kaloriye ihtiyaç duyarlar. Bu nedenle onlar için yeterli mama ve su temini hayati önem taşır. Ayrıca eski bir kutuyu plastik poşet ile kaplayarak onları yağışlardan ve soğuk havalardan koruyabilirsiniz. Satın alacağınız kedi evleri de onlara geçici barınak olabilir. Hasta ve güçsüz görünen kedileri bir veteriner hekimin kontrol etmesini sağlayabilirsiniz. Sağlık sorunları çözülmüş, aşılanmış ve uygun görüldüğü takdirde kısırlaştırılmış bir kedi kış aylarına daha güçlü girebilir. Bu sayede hayatta kalma ihtimali de artabilir. Ayrıca bakım ve beslenme ihtiyaçları ile ilgilendiğiniz ve temas halinde olduğunuz kedilerin sağlıklı olması sizin için de koruyucu olacaktır.

Sokakta Yaşayan Köpeklere Nasıl Destek Olabiliriz?

Mahallelerimizi ve sokaklarımızı çok sayıda köpek ile paylaşabiliriz. Sıcak havalarda hayatta kalma şansı daha yüksek olan köpekler kış aylarında açlık ve sağlık sorunları ile başa çıkamayabilirler. Soğuk havalarda köpeklere enerji içeriği daha yüksek yiyecekler vererek hayatlarını kolaylaştırabilirsiniz. Yakın çevrenizde bulunan köpeklere düzenli olarak sağlayacağınız yeterli su ve besin onları hayatta tutabilir. Yağışlı havalarda geçici barınma alanları hazırlayarak ıslanmalarını önleyebilirsiniz. Aynı zamanda düzenli olarak ilgilendiğiniz köpeklerin aşılanmalarını sağlayarak hem onları hem de kendinizi risklerden koruyabilirsiniz.

Soğuk Havalarda Kuşlar için Neler Yapılmalı?

Kış aylarında kuşlara destek olmak için belirli bölgeleri onlar için çekici hale getirebilirsiniz. Bu amaçla uygun bir bölgeye kuşlar için yem ve su koyabilirsiniz. Bir ağaca içi yapraklarla dolu bir kuş evi asabilirsiniz. Kendi hazırlayacağınız küçük korunaklı bir kutu ya da satın alacağınız bir kuş barınağı size bu konuda yardımcı olabilir. Soğuk havalarda kuşların beslenmesine ve barınmasına destek olarak hayatta kalmalarını sağlayabilirsiniz.
Dünyayı paylaştığımız sessiz canlar, bizlerden yardım isteyemez ancak sokak hayvanları için atılacak basit adımlar onlar için hayat kurtarıcı olabilir.