İçeriğe Git İçeriğe Git Alt Bölüme Git

İlk Defa Kamp Yapacaklara Tavsiyeler

İlk kez kamp yapmadan önce nelere dikkat etmelisiniz? Gelin, sizin için hazırladığımız tavsiyelere birlikte göz atalım.

Doğayla iç içe olmayı, şehrin gürültüsünden uzakta vakit geçirmeyi seviyorsanız eğer kamp tatilleri boş zamanlarınızı değerlendirmek için harika bir seçim olabilir. Özellikle modern yaşam ve şehir hayatı nedeniyle çoğunlukla iç içe olduğunuz stres, kalabalık ve hızlı tempo, sizi zaman zaman sakin ve huzurlu bir şekilde vakit geçirmeyi özlemeye itebilir. Bu tip durumlarda, ihtiyacınız olan tüm ekipmanları ve eşyaları yanınıza alarak unutulmaz bir kamp tatiline çıkmayı düşündünüz mü?
Eğer cevabınız evetse ve hayatınızda ilk kez kamp yapmayı planlıyorsanız, aşağıda yer alan ipuçları tam size göre. Doğanın kalbinde geçirdiğiniz vakit boyunca maksimumda keyif almak ve kötü sürprizlerle karşılaşmamak için yolculuk öncesinde bazı ipuçlarını göz önünde bulundurmanızda fayda var.

Kamp Maceranızın Koşullarını Belirleyin

Kamp yapmak istediğiniz mevsim koşulları, kamp maceranızı planlarken göz önünde bulundurmanız gereken ilk kriter olmalı. İlk kamp tatilinizi bahar ya da yaz aylarında planlamanızda fayda var. Çünkü kış aylarında çıktığınız bir kamp macerasında soğuktan korunmak için çok daha fazla ekipmana ve eşyaya ihtiyaç duyarsınız. Bahar ve yaz aylarında yapacağınız keyifli bir kamp tatili içinse tatil beklentilerinizi göz önünde bulundurarak bir kamp alanı seçmelisiniz. Denize yakın ya da doğa yürüyüşlerine uygun kamp rotaları arasından dilediğinizi tercih edebilirsiniz.
Doğayla baş başa vakit geçirdiğiniz süre boyunca sahip olduğunuz olanaklar, şehir hayatına kıyasla daha kısıtlı olur. Eğer konforunuzdan ödün vermek istemezseniz, bünyesinde duş, elektrik ve yeme içme alanları gibi olanaklar barındıran kamp alanlarını tercih edebilirsiniz. Tamamen izole olacağınız bir kamp alanı seçmeyi düşünüyorsanız, sahip olmak istediğiniz tüm olanaklar için basit ve pratik çözümler üretmelisiniz.
Kamp tatilinizin rotası, koşulları ve süresi netleştiğinde, seçtiğiniz bölgenin hava koşullarını ve haritalarını incelemeniz, kötü sürprizlerle karşılaşma riskinizi azaltabilir. Başka bir deyişle, kamp yapmayı düşündüğünüz bölgeyi yolculuk öncesinde mümkün olduğunca yakından tanımalısınız. Muğla, Çanakkale, Antalya, Bolu, İzmir ve Balıkesir’de geniş olanaklar sunan çok sayıda kamp alanı bulabilir, tercihinizi en popüler seçeneklerden yana yapabilirsiniz. İstanbul’a yakın bir kamp alanı arıyorsanız Sakarya, Kırklareli, Tekirdağ ve Kocaeli’nde yer alan seçeneklere göz atmayı unutmayın.
İnbükü - Marmaris, Kelebekler Vadisi - Ölüdeniz, Gökova - Akyaka, Bafa Gölü - Milas, Kaş - Antalya, Kabak Koyu - Fethiye, Adrasan - Antalya ve Yedigöller - Bolu; ülkemizdeki en popüler kamp bölgeleri arasında yer alır. İstanbul’a yakın seçenekler arasında ise İğneada Longoz Ormanları - Kırklareli ve Torkul Gölü - Düzce bölgeleri sıralanabilir. Son olarak, Karadeniz Bölgesi’nde yer alan gözde kamp bölgelerini tercih ediyorsanız, Çamardı - Niğde, Borçka Karagöl - Artvin ve Kaçkarlar - Rize gibi seçeneklere göz atabilirsiniz.

İhtiyacınız Olan Eşyaları ve Ekipmanları Seçin

Kamp tatilinize başlamadan önce edinmeniz gereken en önemli ekipmanlar arasında kamp çadırı, çadır matı, uyku tulumu ve polar battaniye yer alır. Çadırınızı ve uyku tulumunuzu, kamp yapmak istediğiniz mevsim koşullarına göre seçmelisiniz. Polar battaniye ise her koşulda yanınızda olmalı. Temel ilkyardım malzemeleri olarak; çadır lambası, sinek kovucu, yedek kıyafet ve ayakkabıları da listenize eklemelisiniz.
İhtiyacınız olan diğer ekipmanları ve malzemeleri, tatil beklentilerinizi göz önünde bulundurarak belirleyebilirsiniz. Örneğin serin yaz akşamlarında çadırınızın önünde oturarak yıldızları seyretmek istiyorsanız bir kamp sandalyesi ya da yemek ihtiyacınızı kendiniz karşılamayı düşünüyorsanız temel mutfak ekipmanları da listenizde olmalı. Kamp çantanızı hazırlarken gerçekten ihtiyacınız olan unsurlar dışındaki tüm eşyalardan vazgeçmeniz, size tatiliniz boyunca pratiklik kazandırır. Son olarak, dayanıklı ve korunaklı bir kamp çantası seçmeli ve eşyalarınızı çantanıza önem sırasını göz önünde bulundurarak yerleştirmelisiniz.

Kötü Sürprizlere Karşı Hazırlıklı Olun

Kamp tatiliniz esnasında kötü sürprizlerle karşılaşmamak için bazı önlemler almanızda yarar var. Örneğin, hava koşulları nasıl olursa olsun suya dayanıklı bir çadır tercih etmek, aniden bastıran yağmurlara karşı sizi güvende tutabilir. Çadırınızı kurmak istediğiniz alanı mümkün olduğunca temizlemeli, taş ve ağaç dalı gibi çadıra zarar verebilecek unsurları ortadan kaldırmalısınız. Kamp tatilinizde yeme içme olanaklarına ulaşamamanız halinde tüketebileceğiniz, pratik ve enerji veren yiyecekleri de çantanızda bulundurmak isteyebilirsiniz. Kıyafet tercihlerinizi çabuk kuruyan kumaşlardan yana yapabilir, bu sayede kıyafetlerinizi kuruturken fazla zaman kaybetmekten kaçınabilirsiniz. Uzun doğa yürüyüşleri yapmayı planlıyorsanız yanınıza pusula ve bölgenin haritasını alabilir, böylelikle doğada kaybolma riskinizin önüne geçebilirsiniz.

Tavsiye Almaktan Çekinmeyin

Kamp tatillerinizin her biri yepyeni tecrübelerin ve maceraların kapısını aralar. Bu nedenle ilk kamp tatilinize çıkarken ne kadar hazırlıklı olsanız da, tatiliniz esnasında yepyeni bilgiler öğrenebilirsiniz. Eğer güvenliğiniz ve konforunuz açısından endişe duyuyorsanız, ilk kamp gezinizde size eşlik etmesi için bu konuda tecrübeli bir arkadaşınızdan yardım isteyebilirsiniz. Yalnız çıktığınız tatillerde ise bir sorunla karşılaştığınızda, başka kampçılardan yardım ve tavsiye almaktan çekinmeyin. Bu sayede kamp tatilinizi son derece keyifli geçirebilir, doğanın kalbinde unutulmaz günler yaşayabilirsiniz.