Denizlerin bereketli suları yıl boyunca binbir çeşit balık türüne ev sahipliği yapar. Kasım ayından şubat ayına kadar tezgahlarda görebileceğiniz hamsi, yaz aylarının vazgeçilmezi barbun, şubat ayından itibaren çıkmaya başlayan mezgit ve daha pek çok balık türü, yılın her döneminde sofralarınızı zenginleştirir. Peki, en taze ve besleyici balıkları yılın hangi döneminde tüketebilirsiniz? Lezzetli balık yemek isteyenlerdenseniz mutlaka yazının devamını okumalısınız.
Balık Sezonu Ne Zaman?
Hangi balığın yılın hangi döneminde tüketileceği pek çok faktöre bağlıdır. Balıkların üreme döngüleri, göç yolları ve denizlerdeki ekolojik dengeler gibi durumlar, her mevsimde farklı balık türlerinin tezgahta yer almasını sağlar. Çoğu balık türü için en iyi avlanma dönemi sonbahar ve kış mevsimleridir. İlkbahar aylarında da deniz suları balıklar için elverişlidir.
İlkbaharda deniz suyunun ısınmaya başlaması ve sonbaharda soğumaya başlaması, balık türlerinin göç etmeleri anlamına gelir. Bu sayede de avlanma kolaylaşır. Bahar dönemlerinin yanı sıra kış aylarında da lezzetli balıklar tüketebilirsiniz. Palamut ve hamsi gibi balık türlerinin yağ oranı suların soğumasıyla birlikte artar. Dolayısıyla balıklar çok daha lezzetli hale gelir.
Hangi Balık Hangi Dönemde Tüketilmelidir?
Balıkları daha lezzetli tüketebilmek ve aynı zamanda faydalarından yararlanabilmek için hangi balığın hangi sezonda yenilmesi gerektiğini öğrenmelisiniz. Türkiye gibi üç tarafı denizlerle çevrili, balık türleri açısından avantajlı sayılabilecek bir ülkede tüketebileceğiniz bazı balıklar ve bunların en lezzetli oldukları dönemler şu şekildedir.
Lüfer
Lüfer, Marmara ve Karadeniz'in sevilen balıklarından biridir. Sonbahar başlarında yağlanma dönemine giren lüfer Kasım ayından itibaren tezgahlarda yerini alır. Yağlanma dönemi lüferin yumuşak ve lezzetli olması için önemlidir. Lüfer almadan önce boyuna mutlaka dikkat etmelisiniz. 20 cm’den daha küçük lüferleri satın almamanızı öneririz.
Hamsi
Hamsi, özellikle Karadeniz mutfağının vazgeçilmezlerindendir. Kasım ayından şubat ayına kadar tezgahlarda bulabileceğiniz hamsi balığı, kışın en çok tüketilen balıklar arasında yer alır. Soğuk sular, hamsinin yağ oranını artırarak lezzetini en üst seviyelere taşır. Bu nedenle özellikle ocak ve şubat ayında hamsi en lezzetli halini alır.
Levrek
Şubat ayından itibaren mayıs sonlarına kadar levreği tezgahlarda görebilirsiniz. Geniş yayılış alanına sahip olan levrek, mart sonunda ve nisanda çok lezzetlidir. Sıcak suları seven levrek, denizlerin ısınmasıyla birlikte daha aktif hale gelir. Böylece ilkbaharda hem iri hem de etli levrekler yiyebilirsiniz.
Palamut
Eylül, ekim, kasım ve aralık döneminin en çok tercih edilen balıklarından biri palamuttur. Göç ettiği dönem olan sonbaharda palamut, beslenmek için uzun mesafeler alır. Böylece yağlılık oranı artar. Gerek iriliği gerekse lezzetiyle öne çıkan palamut, yağlandıkça daha da tatlanır.
Çipura
Ege ve Akdeniz’in yerli balıklarından olan çipura, temmuz ayından kasım ayına kadar tüketilebilir. Özellikle yaz aylarında tüketilmesi tavsiye edilen çipuranın eti, sıcak suda hem daha tatlı hem de daha sıkıdır. Etinin sıkı olması sayesinde baharatlar ve soslarla tüketilmeye uygun hale gelir.
Barbun
Türk mutfağında en sevilen balık türlerinden biri de barbundur. Bu balık, yılın sadece üç ayında karşınıza çıkar. Ağustos, eylül ve ekim aylarında en leziz haliyle tüketebileceğiniz barbun balığı, yağ oranının ideal seviyede olması sayesinde lezzetini korur.
Mezgit
Şubat, mart, nisan ve mayıs aylarında tezgahlarda yerini alan mezgit, içinden çıkan havyar ile birlikte tüketilir. Mezgit, en sevilen balık türlerinden biridir. Bu balık, deniz suyu sıcaklığının yavaş yavaş artmasıyla birlikte daha fazla lezzet kazanır. Dip balığı olarak bilinse de küçük balıklarla beslenebilmek için zaman zaman yüzeye çıkabilir.çıkar.
İstavrit
Kasım, aralık ve ocak aylarında en lezzetli haliyle tüketebileceğiniz istavrit, kıyıya yakın yerlerde bol bol bulunur. Bu aylarda balık tutanların oltalarına da sıkça yakalanan istavrit, suyun soğumasıyla daha fazla yağlanır ve lezzeti artar.
Bu balık türleri, Türk mutfağında en çok tercih edilen besin kaynaklarındandır. Doğru mevsimde tüketilen balık, hem vücudunuza gerekli faydaları sunar hem de daha lezzetli hale gelir. Bunlara ek olarak ocak, şubat ve nisan aylarında kalkan balığını, haziran ayında kılıç balığını, ocak ve şubat aylarında torik balığını ve ekim, kasım ile aralık süresince uskumruyu da tezgahlarda bulabilirsiniz.