İçeriğe Git İçeriğe Git Alt Bölüme Git

Geleceğe nasıl hazır olabiliriz sorusunun cevapları blog yazımızda bulabilirsiniz.

"Günümüzde teknoloji çok daha hızlı bir şekilde geliştiğinden çoğunlukla insanların yaptığı görevleri makineler yapar. Fabrikalar bile artık daha az insan gücüne ihtiyaç duyarak çalışır. Gelecekte insanların yerini robotlar ve makineler alacak sözü bu teknolojik hıza bağlı olarak kulaktan kulağa yayılmıştır. Bu nedenle birçok insanda işini kaybetme ya da bazı mesleklerin yok olacağı düşüncesini oluşabilir. Oysa ki tarih boyunca meslekler, işler ve insanlar hep değişmiştir.
Eski çağlarda bir insanın iyileşmesi için çoğunlukla doğal bitkiler kullanılırdı. Bu dönemlerde şifacı/doktorlar için bir insanın vücudunu incelemek ancak öldüğü zaman mümkündü ve çoğunlukla yasaklıydı. Zaman içinde tıp biliminin gelişmesi ile bir insanı ameliyat etmek mümkün hale geldi. Modern çağ doktorları hastalıkların teşhisi için sadece sözel bildirimlerle semptomları takip etmekle yetinmek zorunda da değildir. Teknolojik aletlerle röntgen, tomografi ve tahlil yapabilir. Geçmiş dönemin şifacıları bugünün bilimsel yöntemleri ile çalışan doktorlardır.

Geleceğe Hazırlanmak

İnsan, gelişen teknoloji ile doğan yeni meslek dallarına yönelerek zamana ayak uydurursa kazanır. Tarih boyunca medeniyet ve teknoloji hiç duraksamadan değişmeye devam eder. İnsan ise gelişimden doğan yeniliklere ayak uydurarak var olur. Her insanın farklı yetkinlikleri ve ilgi alanları vardır. İşi dijitalleşen dünyaya uyumlu hale getirmek için insanın diğer yetkinliklerini keşfetmesi gerekir. Bunun için de bazı kaynaklardan faydalanarak çağı yakalamak ve geleceğe bugünden hazırlanmak gerekir.

Beceri Kazandırma ve Beceri Geliştirme

Yeni beceri kazandırma anlamına gelen “Reskilling” ve becerileri geliştirme anlamındaki “Upskilling” bir arada düşünülmelidir. Birbirinden ayrı kavramlar olsa da dijitalleşen dünyaya ayak uydurmak ve işin evrimi için ayrılmaz nitelikte sayılabilirler. Kurumların çalışanlarını gelecekte yaşanabilecek değişimlere karşı uyarlaması için başvurduğu en sağlam stratejiler arasındadır.
Reskilling uygulaması, potansiyeli olan bir çalışanı organizasyonun içinde farklı bir pozisyon için eğiterek yeni beceriler kazanmasını sağlar. Upskilling uygulaması, çalışanın mevcut pozisyonunun korur fakat değişim için ek beceriler ile geliştirir. Şirketin geleceğin öne çıkan sektörlerinden telekom, finans ve teknoloji alanında çalışandan faydasının devamı için iki stratejiyi de uygulaması gerekir.
Bu şekilde her çalışanın değeri artarken işlevselliği de sürer.

Gelişim

Gelecekte var olabilmek için hem şirketin hem çalışanın yeni gelişmelere en iyi şekilde ayak uydurması gerekir. Rakipler her gün yeni stratejiler için çalışırken yerinde sayan kaybeder. Bir organizasyonun gelişimi tekil düşünülemez. Şirket politika ve stratejileri gelişirken çalışanların da buna dahil edilmesi gerekir. Sadece çalışanın kendini geliştirmesi ise şirketin bir süre sonra potansiyel için yetersizliği ile sonuçlanır. Gelişim organizasyonun bütününü oluşturan tüm paylarla birlikte olmalıdır.

Dijitalleşme

Bugünün en çok bahsedilen kelimelerinden biri dijitalleşmedir. Geçmiş dönemde tozlu raflara dizili evraklar ve dosyalar arasında aradığını bulmakta zorlanan bir çalışanın hayali olan dijitalleşme, bugünün gerçeğidir. Kaynak ve bilginin hızlı ve anında ulaşılabilir olmasını sağlayan dijitalleşme süreci uzun ama faydalıdır. Evraklar, bilgiler, dosyalar ve çok daha fazlasının bilgisayar tarafından okunabilir formatta dijital sisteme aktarılmasıdır. Gelecekte var olmak isteyen şirketlerin uygulaması gereken ilk adımlardan biridir. Çalışanlar da dijitalleşen şirketine uyumlu olmak için sistemleri öğrenmelidir.

İş ve Yaşam Paradigması

Aynı olaya farklı açılardan bakan insanların gördüğü olay-sonuç çoğunlukla aynı olamaz. Dijitalleşen dünyada teknolojinin insanı işsiz ve işlevsiz bırakacağı düşünülebilir. Fakat başka bir perspektiften bakıldığı zaman insanı çok daha az beden gücü harcadığı işlerin sahibi yapacağı da görülebilir. Olaya hangi açıdan baktığı insanın paradigmasıdır. İster iş hayatında ister yaşamın içinde bir olaya bakarken tek perspektifle sınırlı kalmak gelişimi engeller. Geleceğin en büyük kaynağı ise gelişimdir."

Robotlar işimizi elimizden mi alacak? Yoksa yeni iş dalları ile daha fazla seçeneğe mi sahip olacağız? Burada bize düşen görevler neler? İşin geleceğinde nasıl bir kaynağa ihtiyacımız var? sorularına Bireysel Müşteri Analitiği ve İçgörü Müdürlüğümüzden Muhammed Said Özyürür ile yanıt aradık. 

Siz de İyi Ki Anlattın podcast serimizi YoutubeSpotify ve diğer platformlardan dinleyebilirsiniz.


Reskilling ve Upskilling Hakkında Detaylı Okuma:
https://kolayik.com/blog/iknin-gelecek-planlari-reskilling-ve-upskilling/
İş Dünyasında Dijitalleşme Hakkında Detaylı Okuma:
https://www.tuhis.org.tr/pdf/1442.pdf , https://dergipark.org.tr/en/download/article-file/2098540
İş ve Yaşam Paradigması Dijital Dönüşüm Hakkında Detaylı Okuma:
https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/390687