İçeriğe Git İçeriğe Git Alt Bölüme Git

Evcil Hayvanlarınızı Sonbahara Hazırlayın

Siz de küçük dostlarınız için sonbahara hazırlık ipuçlarına göz atmaya ne dersiniz?

Sonbaharın serin rüzgarları ve renk değiştiren yaprakları, sıcak geçen bir yazın ardından birçok kişi için huzur vericidir. Ancak bu mevsim sizin için her ne kadar huzurlu ve keyifli de olsa, evcil hayvanlarınız için yeni bir adaptasyon sürecine adım atmak anlamına gelir. Havaların soğumaya başlamasıyla birlikte, küçük dostlarınız için bazı temel önlemler almanız gerekebilir. Siz de küçük dostlarınız için sonbahara hazırlık ipuçlarına göz atmaya ne dersiniz?

Dostlarınız İçin Evde Alabileceğiniz Önlemler

Sonbaharın gelmesiyle birlikte ev içi sıcaklıklarını evcil hayvanlara göre düzenlemek önemlidir. Küçük dostunuzun tüylerinin yapısına göre ev içi sıcaklığı belli bir seviyede tutmaya özen gösterebilirsiniz. Ayrıca, evcil hayvanlarınız için sonbahara uygun uyku alanları da tasarlayabilirsiniz. Evin direkt hava akımına maruz kalmayan, sıcak ve kuru yerlerine yatağını yerleştirerek, kedinizin ya da köpeğinizin daha iyi uyumasına yardımcı olmanız mümkün.
Sonbahar mevsimi boyunca sıcaklıklarda dalgalanmalar olabileceği gibi, nem oranında da artış görülebilir. Eğer evinizin nem oranı yüksekse bu oranı dengelemek için nem alıcı cihazlar ya da ürünler kullanabilirsiniz. Yüksek nem, özellikle eklem ağrıları olan hayvanlar için sorun oluşturabilir.

Dışarı Çıkarken Alabileceğiniz Önlemler

Yağışlı ve rüzgarlı sonbahar günlerinde köpeğinizle birlikte dışarıda zaman geçirirken ekstra tedbirler almanız gerekebilir. Özellikle yağış sonrası dışarı çıktığınız takdirde, köpeğinizin patilerinin altına çamur ve kir bulaşması muhtemeldir. Eve dönüş sırasında patilerini temizlemek için yanınıza bir havlu veya evcil hayvanlara uygun mendiller alabilirsiniz.
Bazı köpekler yağmurda dışarıda vakit geçirmekten ya da ıslak zemine basmaktan hoşlanmayabilir. Bunun için dışarı çıkmadan önce hava koşullarına göz atabilir, gezi saatlerinizi olası yağışlara göre düzenleyebilirsiniz.
Havaların serinlemeye başladığı bu mevsimde günlerin kısaldığını da unutmamalısınız. Havanın daha erken kararması sebebiyle yürüyüşlerinizi gün ışığında yapmanız daha güvenli olabilir. Eğer akşam saatlerinde dışarı çıkmanız gerekiyorsa dostunuz için reflektörlü kıyafetler veya aksesuarlar alabilirsiniz. Bu sayede karanlık günlerde yaşanabilecek kazaların önüne geçebilirsiniz.

Veteriner Ziyaretlerini Aksatmayın

Evcil hayvan sahiplerinin birçoğu düzenli periyotlarla veteriner ziyaretleri yapması gerektiğini bilir. Kedi ve köpekler için aşı takvimi veteriner hekimler tarafından genellikle yıllık olarak düzenlenir. Ancak paraziter uygulamaların yılda birkaç kez tekrarlanması gerekir.
Söz konusu tekrarlamaların ne sıklıkta olduğuna veteriner hekim karar verecektir. Bu mevsimde de evcil hayvanınızın aşılarını, paraziter uygulamalarını ve kontrol amaçlı veteriner ziyaretlerini ihmal etmemelisiniz. Özellikle dışarıda sık sık vakit geçiren evcil hayvanlar için hem iç hem de dış parazit uygulamaları kesinlikle aksatılmamalıdır.
Sonbahar aylarında hava değişimiyle birlikte evcil hayvanlarda alerjik reaksiyonlar gözlemlenebilir. Kaşıntı, kızarıklık ve döküntü gibi belirtilerle karşılaşmanız durumunda veterinerinize danışarak gerekli önlemleri alabilirsiniz.

Sonbahara Uygun Giyim ve Beslenme

Sonbaharın serin günlerinde özellikle kısa tüylü, tüyleri tıraşlanmış ya da vücut ağırlığı ideal aralıktan düşük olan köpekler için ekstra korumalar gerekebilir. Bu süreçte onları sıcak tutacak kıyafetler satın alabilirsiniz. Köpeğinizi ince kazak ve montlarla dışarı çıkararak serin ve yağışlı havalarda üşütüp hastalanmasını engelleyebilirsiniz. Elbette tüm bu kıyafetlerin köpekler tarafından kullanıma uygun ve onların hareket özgürlüğünü kısıtlamayacak şekilde tasarlanmış olması da son derece önemli.
Evcil hayvanınızın enerji ihtiyacında da sonbahara girerken değişiklikler gözlemlemeniz mümkün. Havaların serinlemesiyle birlikte bazı hayvanlar daha fazla kaloriye ihtiyaç duyarken bazıları eskiye göre daha az yemeye başlayabilir. Dolayısıyla minik dostunuzun vücut ağırlığını ve mama tüketimini gözlemleyerek beslenme programında ufak değişiklikler yapabilirsiniz. Değişiklik yapmadan önce mutlaka veteriner hekiminize danışmanız gerektiğini de vurgulayalım.
Tüm bu önerilerle birlikte sonbahar mevsimini evcil hayvanlarınızla birlikte sağlıklı ve konforlu bir şekilde geçirebilirsiniz. Doğru bakım uygulamaları, küçük dostunuzun sizinle daha uzun ve huzurlu bir yaşam geçirmesinin anahtarıdır.