Yatırım, kiralama veya huzurlu bir yuva edinmek için ev almayı düşünenlerin seçim yaparken dikkat etmesi gereken belli başlı hususlar vardır.
Konutun resmi evrakları, tapu durumu, ipotek ile haczin varlığı öncelikli olarak sorgulanmalıdır. Diğer yandan kat irtifaklı ve kat mülkiyetli konutların hak sahipliğinde farklar olduğundan araştırılmalıdır. Peki resmi durumlar haricinde ev alırken dikkat edilmesi gereken noktalar nelerdir?
Lokasyon ve Semt Seçimi
Evin bulunduğu semt, mahalle, cadde, sokak yaşam konforunu, gayrimenkul fiyatını, güvenliği direkt olarak etkileyeceğinden seçim sırasında öncelikli olarak dikkate alınır. Özellikle semtin güvenliği araştırılması gereken bir konudur. Semtte yaşayan insanların çoğunluğunda bulunan özellikler bölgenin çehresini oluşturur. Bu nedenle lokasyonun demografik yapısını araştırmak gerekir.
Bir semtin olanakları orada yaşayan nüfusun yoğunluğuna uygun olarak şekillenir. Örneğin çocuklu aileler genellikle aile yaşamının olduğu yerleri tercih edebilir. Bu bölgelerde ilkokullar, çocuk oyun alanları, kursları yaygındır. Aynı şekilde öğrencilerin yoğun olduğu bir semtte düşük kiralar, gençlere uygun sosyal donatılar, bütçe dostu işletmeler kolay bulunacağından gençler için en iyi seçim olabilir.
Lokasyon ve semt analizi yaparken mahalle, cadde, sokak olarak değerlendirmek gerekir. Aynı semtin içerisinde bir mahalle lüks diğeri ekonomik şartlarda segmentte yerleşim imkanı sunabilir. Üst caddede 24 saat hayat canlıyken alt cadde sessiz olabilir. İş, okul, alışveriş merkezleri, marketler, sosyal donatılar, parklar ve daha birçok unsur dikkate alınarak konutun bölgesini belirlemek iyi bir karar vermeye yardımcı olur.
İç ve Dış Cephe Özellikleri
Satın alınan evin içinde yaşarken hatta taşınmadan önce ortaya çıkabilecek masraflar iç ve dış cephe özellikleri ve mimari tasarımdan anlaşılabilir. Güney cepheli, önü açık daireler güneş ışığından bolca yararlandığı için ısıtması kolaydır. Fakat yalıtım sistemleri iyi olmayan dairelerde bazen güney cephe olması bile ısınma maliyetini azaltmak için yeterli olmayabilir. Evin cephelerinde kullanılan yalıtım malzemelerini öğrenmek, enerji kimlik belgesi almak ileride ödenecek ısıtma-soğutma faturalarını azaltabilir. Aynı zamanda iyi yalıtım yüksek enerji sınıfı anlamına gelir. Bu da evin ekspertiz değerini artırarak daha yüksek finansman almasını sağlayabilir.
Evin mimari elemanları da yine masraflarla doğrudan ilişkilidir. Kullanılan parkelerden mutfak dolaplarına, banyosundan tesisatına her mimari elemanda öncelikle kalite aranmalıdır. Kaliteli malzeme kullanımı konut satış fiyatını artırabilir fakat uzun vadede tadilat masrafını ortadan kaldırabilir. Ev sıfır olarak alınmıyorsa da içindeki kapı, pencere, parke, fayans, dolaplar, tesisat öncelikle incelenmelidir. Sık kullanıldığı için hızlı yıpranan mimari elemanlar değişime ihtiyaç duyduğundan masrafa dahil edilir.
Doğru Bütçe Planlaması ve Ev Değerleme
Daire Konut satın almak isteyenlerin düştüğü en büyük hatalardan biri bütçe planlamasını sadece konut değerine göre yapmaktır. Oysaki yeni bir daire konut alırken sadece satış bedeli hesaplanarak doğru bütçe planlaması yapılamaz. Dairede Evde yapılacak tadilatlar, aidat ödemeleri, tapu ve noter masrafları dahil birçok kalem hesaplamaya dahil edilmelidir. Belli bir miktar nakit sahibi olan kişilerin hesaplamaya dahil etmediği bu kalemler daha sonra bütçe açığına neden olabilir.
Konutun satın alınmasında bedelin büyük bir kısmı finans kuruluşlarından temin edilecekse farklı olasılık ve hesaplar düşünülmelidir. Finans kuruluşlarından finansman kullanarak ev sahibi olmak isteyenlerin bütçe hesabında taksit sayısı, ödeme miktarı, olası işsizlik veya hastalık durumuna göre adım atması önemlidir. Sigortalı konut finansmanı seçenekleri olası risk durumunda devreye girdiği için avantajlıdır.
Bütçe planlaması ve konut seçiminde etkili olan unsurlardan biri emsal değeridir. Ev değerleme hesaplaması yaparken de kullanılan emsal (değerleme) sistemi fikir vericidir. Konut satın alınmak istenen bölgedeki diğer evlerin metrekare bedelleri ve özellikleriyle kıyaslama yapılırsa piyasa fiyatı yaklaşık olarak bulunabilir. Bu sayede konut için ayrılan satış bedeli ile daha konforlu yaşam sunan gayrimenkuller de araştırılabilir.
Ev değerleme (ekspertiz) olarak bilinen hizmet alınarak gerçek değer ve piyasa değeri karşılaştırması yapılabilir. SPK lisanslı uzmanlar tarafından yapılan değerleme işlemleri sonucunda hazırlanan rapor konutun gerçek fiyatını gösterir. Finans kuruluşları da finansman vermeden önce evin satış fiyatı ile gerçek değeri arasındaki farkın öğrenilmesi için “Konut Değerleme Raporu” ister. Uzmanlar konutun yaşı, konumu, enerji sınıfı, metrekaresi ve daha farklı özelliklerini dikkate alarak rapor hazırlar. Hazırlanan konut ekspertiz raporunda yazan bedele göre evin ne kadarının finanse edileceği ne kadar peşinat gerektiği detayları hesaplanır.
Daha önce ev sahibi olmadıysanız Kuveyt Türk’ün İlk Evim Konut Finansmanı tam size göre! Konut projeleriyle ilgileniyorsanız da devam eden ve bitmiş evler için Anlaşmalı Konut Finansmanı tercih edebilirsiniz.