İçeriğe Git İçeriğe Git Alt Bölüme Git

Ehliyet Almak İçin Gerekenler

Ehliyet almadan önce neler yapılması gerektiğini bu yazımızda sizler için derledik.

İstediğiniz zaman istediğiniz yere, kendi aracınız ile gidebilmek için ehliyet almaya karar verdiyseniz öncesinde dikkat etmeniz gereken bazı unsurlar bulunur. Ehliyet almadan önce neler yapılması gerektiğini sizler için derledik.

Kimler Ehliyet Alabilir?

Ehliyet sahibi olabilmeniz için yerine getirmeniz gereken bazı şartlar vardır. Bu şartları şöyle sıralayabiliriz:
  • Ehliyet alabilmeniz için 18 yaşını doldurmuş olmanız gerekir.
  • En az ilkokul mezunu olmalısınız.
  • Göz sağlığınız, vücut koordinasyonuz ve kronik hastalıklarınız; hastaneden ya da sağlık ocağından temin edebileceğiniz sağlık raporu ile test edilmiş olmalıdır.
  • Ehliyet sahibi olabilmeniz için Türk Ceza Kanunu’nda aşağıda belirtilen suçların hiçbirinden ceza almamış olmanız gerekir:
    • 5607 sayılı kaçakçılıkla ilgili kanunun 4. maddesinin 7. fıkrası
    • TCK’nın 188, 190 ve 191. maddeleri
    • 6136 sayılı Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Kanunun 12. maddesi
Bu suçların hiçbirini işlemediğinizi göstermek için adli sicil kaydı belgesi oluşturabilirsiniz.
  • Teorik ve direksiyon olmak üzere iki tür sınavdan başarı ile geçmiş olmalısınız.
  • Kullanacağınız aracın türüne göre, bazı sınıf araçlarda deneyim şartı aranmaktadır. Örneğin, C1 ya da D1 sınıfı araç kullanmak için en az iki yıllık bir süre boyunca B sınıfı sürücü belgesine sahip olmanız şartı aranır.

Hangi Sınıf Araç İçin Hangi Ehliyet Alınmalı?

Ehliyet sahibi olabilmek için ilk olarak hangi sınıf araç kullanmak istediğinizi belirlemeniz gerekir. Her sınıfın ehliyet türü ve yerine getirmeniz gereken prosedürleri farklılık gösterebilir. Kullanmak istediğiniz araç tipine göre 16 farklı sınıf belirlenmiştir:
  • 2-3-4 Tekerlekli Motorlu Bisiklet / MOPED - M sınıfı: M sınıfı ehliyete sahip olabilmeniz için 16 yaşını doldurmuş olmalısınız.
  • 2-3 Tekerlekli Maksimum 125 CC’lik Motosiklet - A1 sınıfı: 16 yaşını doldurmuş olmanız gerekir. A1 sınıfına ait bir ehliyetiniz varsa M sınıfına dahil olan araçları da kullanma yetkisine sahipsiniz demektir.
  • 2-3 Tekerlekli Maksimum 35 KW’lık Motosiklet - A2: Bu sınıfa mensup bir araç ehliyeti alabilmeniz için 18 yaşını doldurmuş olmanız gerekir. Bu ehliyete sahipseniz M ve A1 sınıfındaki araçları da kullanabilirsiniz.
  • 2-3 Tekerlekli 35 KW Üzerindeki Motosiklet - A: En az 20 yaşını doldurmanız ve 24 yaşında veya en az iki yıllık A2 ehliyetine sahip olmanız gerekir. Bu ehliyete sahipseniz M, A1 ve A2 sınıfındaki araçları da kullanabilirsiniz.
  • 4 Tekerlekli Motosiklet - B1: B1 sınıfı ehliyet sahibi olma yaşı, minimum 16’dır. Bu ehliyete sahip olduğunuz takdirde, M sınıfına dahil olan araçları da kullanmanız mümkündür.
  • Otomobil ve Kamyonet - B2: 18 yaşını doldurmuş olmalısınız. Bu ehliyete sahipseniz M, B1 ve F sınıfındaki araçları da kullanabilirsiniz.
  • Römorklu Otomobil ve Kamyonet - BE: 18 yaşını doldurmanız ve B sınıfı ehliyete sahip olmanız gerekir. Bu ehliyete sahipseniz M, B, B1 ve F sınıfındaki araçları da kullanabilirsiniz.
  • Maksimum 7500 Kg’lık Kamyon ve Çekici - C1: 18 yaşını doldurmuş ve en az B sınıfı ehliyet sahibiyseniz C1 sınıfı ehliyet için başvuruda bulunabilirsiniz. Bu ehliyete sahipseniz M, B, BE, B1, C1 ve F sınıfındaki araçları da kullanabilirsiniz.
  • Maksimum 1200 Kg’lık Kamyon ve Çekici - C1E: 1200 kg’lık kamyon ve çekiciler kullanabilmeniz için 18 yaşını doldurmanız ve C1 sınıfı ehliyete sahip olmanız gerekir. C1 sınıfı ehliyet aldıktan sonra M, B, B1, C1 ve F sınıfındaki araçları da kullanma hakkınız doğar.
  • Kamyon ve Çekici - C: 21 yaşını doldurmanız ve en az B sınıfı ehliyet almış olmanız durumunda C sınıfı ehliyet sahibi olabilirsiniz. Bu ehliyete sahip olduktan sonra M, B, B1, C1 ve F sınıfındaki araçları da yasal olarak kullanabilirsiniz.
  • Römorklu Kamyon ve Çekici - CE: 21 yaşından büyükseniz ve gerekli koşulları yerine getirip C sınıfı ehliyet aldıysanız CE sınıfı ehliyet için başvurabilirsiniz. CE sınıfı ehliyet aldıktan sonra M, B, BE, B1, C, C1, C1E ve F sınıfındaki araçları da kullanmanız mümkün hale gelir.
  • 16+1 Kişilik Minibüs - D1: 16+1 kişilik minibüs kullanmak istiyorsanız en az 21 yaşında ve B sınıfı ehliyete sahibi olma şartı aranır. Bu ehliyete sahipseniz M, B, B1 ve F sınıfındaki araçları da kullanabilirsiniz.
  • Römorklu 16+1 Kişilik Minibüs - D1E: 21 yaşını doldurmanız ve en az D1 sınıfı ehliyete sahip olmanız gerekir. Bu ehliyete sahipseniz M, B, BE, B1, D1 ve F sınıfındaki araçları da kullanabilirsiniz.
  • Otobüs - D: Otobüs kullanmak istiyorsanız D sınıfı ehliyete sahip olmanız, bunun için de 24 yaşını doldurmanız ve en az B sınıfı ehliyet taşımanız gerekir. Yasal olarak otobüs kullanabilmeniz durumunda M, B, B1, D1 ve F sınıfındaki araçları da kullanabilirsiniz.
  • Römorklu Otobüs - DE: Römorklu otobüs kullanmak için DE sınıfı ehliyet taşımalısınız. DE sınıfı ehliyete başvuru yapabilmek için ise 24 yaşını doldurmanız ve D sınıfı ehliyete sahip olmanız gerekir. Bu ehliyete sahipseniz M, B, BE, B1, D, D1 ve D1E sınıfındaki araçları da kullanabilirsiniz.
  • Traktör - F: 18 yaşını doldurmanız gerekir. Bu ehliyete sahipseniz M sınıfındaki araçları da kullanabilirsiniz.
  • İş Makinesi - G: 18 yaşını doldurmanız gerekir. Bu ehliyete sahipseniz M sınıfındaki araçları da kullanabilirsiniz.

Adım Adım Ehliyet Alma Süreci

  1. İlk olarak kullanmak istediğiniz araç sınıfını belirlemeli ve gerektirdiği yaş şartını karşılamalısınız.
  2. Belirlediğiniz araç sınıfında eğitim veren bir sürücü kursuna kayıt olmalısınız. Kayıt yaparken kimlik fotokopisi, 4 adet biyometrik fotoğraf, diploma fotokopisi ve sağlık raporunuzu yanınızda bulundurmalısınız.
  3. Teorik eğitimlerinizi tamamladıktan sonra ehliyet sınavına, direksiyon eğitimini tamamladıktan sonra ise direksiyon sınavına girmeli ve her iki sınavda da başarılı olmalısınız.
  4. Ehliyet almaya hak kazandıktan sonra iki yıllık bir süreniz vardır. Bu süre içinde bulunduğunuz ildeki nüfus müdürlüğüne bizzat giderek gerekli belgeleri sunmanız durumunda ehliyetinizi alabilirsiniz. Bu sırada sürücü kursundan aldığınız dosya, kimlik fotokopisi, sağlık raporu, iki biyometrik fotoğraf, kan grubu belgesi, harç ücretinin ödendiğine dair makbuz ve sabıka kaydı gibi belgeleri de mutlaka yanınızda bulundurmalısınız. Harç ücretinizi Kuveyt Türk Mobil ve İnternet Şubesi üzerinden yapabilirsiniz.
Ehliyeti aldığınız tarihten itibaren iki yıl boyunca stajyer ehliyet sahibi olarak araç kullanırsınız. Bu süre içinde 75 ceza puanına ulaşmamış olmanız beklenir, aksi halde ehliyetinize el konur ve tüm bu prosedürlere en baştan başlamak zorunda kalırsınız.
Ancak tüm bu aşamaları tamamladıysanız geriye sadece trafik kurallarına uygun şekilde dikkatli ve keyifli bir sürüş deneyimi yaşamak kalır.