İçeriğe Git İçeriğe Git Alt Bölüme Git

Düğüm Teknikleri ve Kullanım Alanları

Düğüm çeşitleri kullanım yerine ve amacına göre birçok farklı seçenek sunar. Her düğüm türü kendine has özelliklere sahip olduğundan amacını bilmek önemlidir.

Düğüm, ip ve halat gibi doğrusal ilerleyen cisimleri birbirine tutturmak için kullanılan yöntemlerin genel adıdır. Tek ya da daha fazla sayıda ip, sicim, halat gibi parçalardan yapılabilir. Düğümlerin sayısı, niteliği, kullanılan materyal amacına göre değişir. Bir halı ya da kilim örmek için binlerce ilmek ve düğüm kullanılırken iki nesneyi birbirine bağlamak için tek ip yeterli olur. Bağlama yöntemi ve kullanım amacına bağlı olarak farklı işlevlere sahip olduklarından hangi düğümün seçileceğini bilmek ustalık ister.
Uygulanan işlem için doğru düğüm seçilirken ne kadar hızlı ve kolay yapılabildiğine bakılmalıdır. Bazı durumlarda acilen düğüm atılması gerekirken bazen zaman kısıtlaması olmayabilir. Kişinin düğüm atmadaki becerisi kadar onu çözebiliyor olması da önemlidir. Sıkı olması için tamamen rastgele atılmış düğümleri çözmek saatler sürebilir. Oysaki doğru düğümün hem işlevini sorunsuz yerine getirmesi hem de hızlı ve akılcı yoldan çözülebilmesi gerekir.

Düğüm Çeşitleri Nelerdir? Hangi Düğüm Hangi Amaçla Kullanılır?

Düğüm çeşitleri kullanım yerine ve amacına göre birçok farklı seçenek sunar. Her düğüm türü kendine has özelliklere sahip olduğundan amacını bilmek önemlidir. İki ipi birbirine bağlamak, ipi nesneye bağlamak, birçok eşyayı birbirine bağlamak, düğümlenebilir boş halkalar oluşturmak gibi birçok farklı amaçla kullanılabilir. En çok dağcılık, kampçılık ve denizcilikte profesyonel düğümlere ihtiyaç duyulsa da gün içerisinde insanlar birçok farklı düğüm atar. Hatta düğümler dekoratif nesneler oluşturmak için göze hoş görünen detaylar olarak bile kullanılabilir. Makrome duvar süslere bunlara örnektir. Yaşam sırasında birçok farklı olayda düğüme ihtiyaç duyulabilir. Bu nedenle birkaçını bilmek faydalıdır.
  • Kördüğüm ile yapılan düğümün ardından açıkta kalan ip, uçlarını bağlamaya yarar. Kördüğüm halkası; tırmanış sırasında kullanılan ayak bağı halkası, çift kat ip ve perlon halka yapmak için kullanılır.
  • Camadan bağı emniyetsiz ama kullanışlı bir düğüm olduğu için hayati önem taşımayan alanlarda kullanılır. Yelken yırtılması, tekne yatması ya da dağcılık ipi sarılması için kullanılır.
  • Sancak bağı kalın ve ince iplerin birbirine sorunsuz bir şekilde eklenebilmesini sağlar.
  • Balıkçı ve çifte balıkçı düğümü birbirine eş seviyede iki ipin birleştirilmesine ve ipin uzatılmasına yarar.
  • Sekizli düğümü, ağırlık bindirildikten sonra kolay çözülebilecek bağ çeşididir. Açık sekizli ve çifte açık sekizli versiyonları ile birlikte dağcılıkta sık kullanılır.
  • Bülin düğümü sabit bir noktaya bağlanmaya uygun açık bir halka oluşturmayı sağlar. Çifte ve açık bülin düğümleri farklı versiyonlarıdır. Bülin düğümleri dağcıları bir ağaca-kayaya, emniyet kemerine, birbirine bağlamak için tercih edilir.
  • Doblin bülin bağı ise aynı ipin ucuna iki ayrı halka oluşturmaya yarar. Sıkıştırmalı bülin bağı ise ipin tek ucuna halka yapan ve bir nevi kement oluşturan düğüm çeşididir.
  • Kelebek bağı ipin ortasına halka oluşturmak için kullanılır. Bu halkaya genellikle kilitler ile ağırlık asılabilir. Bu nedenle dağcılık ve kampçılık sırasında işlevseldir.

Balıkçı Düğümü Yapılışı

Balıkçı bağı yapmak için birbirine eş çapta ve özellikte iki ip alınır. İki ipin uçları yaklaşık 20 cm üst üste gelecek şekilde (ip kalınlığına göre artıp azalabilir) paralel olarak tutulur. İplerin üst üste gelen iki parçasının ortası belirlenir. Orta kısmın sağ tarafında ilk düğüm atılır. İlk düğümü atmak için iplerden biri diğerinin çevresinden sarılarak halka yapılır. İpin ucu ters çevrilerek sol taraftan (halkanın arkası) halkanın içine geçirilir. Ardından diğer ip halkanın içinde kalacak şekilde düğüm atılan ipin ucu çekilir. Üst üste gelen iplerin orta kısmının sol tarafına da düğüm payı hesaplanarak aynı işlemler tersten yapılır. İki düğüm meydana geldiğinde ipler düğümün dışında kalan boylarından tutularak aynı anda çekilir.
Bir dağcının sağlam iple atılmış doğru düğüme ihtiyacı olduğu gibi sizin de finansal süreçlerinizde aradığınız emniyeti sunan bir kuruluşa ihtiyacınız olabilir. Kuveyt Türk Finans Kuruluşu’nun en zorlu koşullarda dahi sırtınızı yaslayabileceğiniz memnuniyet ve güven odaklı misyonundan faydalanmak için şimdi siz de müşterisi olabilirsiniz.