İçeriğe Git İçeriğe Git Alt Bölüme Git

DGS Hakkında Merak Edilenler

Dikey Geçiş Sınavı (DGS) nedir, nasıl bir sınavdır, nasıl başvurulur sorularına cevaplarımızı blog yazımızda okuyabilirsiniz.

Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ön lisans eğitimini tamamlayan bireylerin lisans eğitimine devam etmelerine olanak sağlayan geçiş sınavıdır. Örgün veya açık öğretim yoluyla İki yıllık bir programı tamamlayan adaylardan, alanlarına uygun ve eğitimin devamı niteliğinde kabul edilen dört yıllık bir lisans programına geçiş için DGS sınav sonucu talep edilir. Bu nedenle DGS, üniversite öğrenimine devam etmek isteyenlerin sıkça başvurduğu bir sınav türü olarak bilinir.

Dikey Geçiş Nedir?

Dikey geçiş, bir ön lisans programını başarıyla tamamlayan veya mezun olmaya aday olan öğrencilerin başvurabildiği sınav türüdür. Programın devamı niteliğinde kabul edilen lisans programına geçiş hakkı sağladığı söylenebilir. Yatay geçiş ile sıkça karıştırılan bu kavram, programlar arası geçişi değil, iki yıllık programdan dört yıllık programa kabul hakkını sunar. Dikey geçiş yapmaya hak kazanan aday, ön lisans eğitiminde aldığı ve başarılı olduğu dersleri saydırabilir. Böylece lisans eğitimine birinci sınıftan değil, üçüncü sınıftan başlama şansına kavuşur. Öğrencinin birinci ve ikinci sınıf derslerinden intibak sağlanamayanları dikey geçiş ile geldiği programda mutlaka alması beklenir. Dikey geçiş, YKS Sınavı’na yeniden girmeyi gerektirmeden, mezun olunan ön lisans programının devamı niteliğindeki dört yıllık eğitime devam şansını verdiği için oldukça popüler bir sistemdir.

DGS Nasıl Bir Sınavdır?

DGS yılda bir kez gerçekleştirilir. Her yıl Temmuz ya da Ağustos ayında, sadece başvuran adayların katılabildiği, yüz yüze bir sınavdır. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından uygulanan sınavın formatı, diğer merkezi sistem sınavları ile benzerlik gösterir. DGS başvuru kriterleri ve sınav takvimi gibi detaylar ÖSYM tarafından adaylara duyurulur. Çoktan seçmeli bir test biçiminde uygulanan DGS Sınavı, her biri 50 sorudan oluşan sözel ve sayısal test bölümlerini içerir. Sınavın toplam süresi 135 dakikadır. Yanıtların optik forma doldurulması zorunludur.

DGS Sınav Başvurusu Nasıl Yapılır?

Ön lisans son sınıf öğrencileri ve mezunları, ÖSYM Aday İşlemleri Sistemi’ne giriş yaparak DGS başvurusunda bulunabilirler. DGS başvuru adımlarını aşağıdaki sıra ile takip edebilirsiniz:
  • YKS Sınavı’na girerken kullandığınız şifreyi ve kimlik numaranızı kodlayabilirsiniz.
  • Sistemi ilk kez kullanacaksanız, size en yakın ÖSYM Sınav Merkezi’ne şahsen başvurarak kayıt yaptırabilirsiniz.
  • Giriş yaptıktan sonra, Sınavlar sekmesinden DGS seçeneğini işaretleyebilirsiniz.
  • Sınava girmek istediğiniz merkez seçimini yapmalısınız.
  • Son adımda, DGS başvuru ücretini ödemeniz istenecektir. Hesabınızın olduğu finans kuruluşunu seçerek veya kredi kartı bilgilerinizi girerek ödemeyi gerçekleştirmelisiniz.
  • Tüm adımlarınızı tamamladığınızda, sisteme kayıtlı e-posta adresinize gelen iletiyi kontrol edebilirsiniz.
  • Sınav öncesinde mutlaka Sınav Giriş Belgesi’nin çıktısını sistem üzerinden almalısınız.

DGS Sınav Konuları Nelerdir?

Dikey Geçiş Sınavı sayısal ve sözel olmak üzere iki bölümden oluşur. Bu bölümlerde sayısal kavramayı, sözel akıl yürütmeyi ve temel bilgileri içeren sorular yer alır. Sözel testte cümlede anlam, sözcükte anlam, anlatım bozuklukları, paragrafta ana fikir ve çıkarımda bulunma soruları ile sözel mantık sorularını yanıtlamanız beklenir. Sayısal testte ise temel kavramlar, rasyonel sayılar ve ondalık kesirler, sayı sistemleri, asal çarpanlar, tam bölen sayısı, bölme ve bölünebilme kuralları, faktöriyel, denklem çözme, basit eşitsizlikler ve sıralama, mutlak değer, karekök işlemleri, fonksiyonlar, kümeler, üslü sayılar, çarpanlara ayırma, oran-orantı, modüler aritmetik permütasyon, kombinasyon ve olasılık ile sayısal mantık soruları yer bulur. Ayrıca yaş, faiz, havuz, hız, hareket ve karışım problemleri de sorulabilir. Sayısal testin geometri bölümündeki sorular açılar, çokgenler, dörtgenler, daire, katı cisimler ve analitik geometri bilgisini ölçmeye yardımcı olur.

Hangi Bölümler Dikey Geçiş İçin Uygundur?

Dikey geçiş için neler gereklidir sorusu ile ilgili en önemli konu, DGS tercih listesinin doğru hazırlanmasıdır. Tercih yapılacak lisans programı uygunluğu, üniversitenin kontenjanı, DGS puanı, genel not ortalaması, başarı sıralaması ve üniversitelerin belirlemiş olduğu ek kriterler DGS tercihi yaparken birlikte dikkate alınmalıdır. Ön lisans mezuniyet alanına göre dikey geçiş yapılacak lisans programları belirlenmiştir. Örneğin acil bakım teknikerliği mezunu aday, afet ve acil yardım ya da sağlık yönetimi dahil dört ayrı programı tercih edebilir. Hukuk Fakültesi de adalet meslek yüksekokulu mezunlarına dikey geçiş imkanı sunar. Çocuk gelişimi mezunu, okul öncesi öğretmenliği tercihi yapabilir.