İçeriğe Git İçeriğe Git Alt Bölüme Git

Daha Güçlü ve Sağlıklı Bir Yaşam İçin Rezilyans Oluşturma Stratejileri

“Psikolojik dayanıklılık” şeklinde tanımlanabilen rezilyans; doğru stratejiler uygulandığında herkes tarafından geliştirilebilir.

Rezilyans, günlük yaşamda en çok ihtiyaç duyulan psikolojik kavramlar arasında bulunur. Stresle başa çıkma, yaşanacak olumsuz durumlar sonrasında zarar görmeden eski hâle dönebilme, yıkıcı travmaları ders çıkararak atlatma yeteneklerini tanımlayan rezilyans kavramı, hem yetişkinlerde hem de çocuklarda bulunabilir.
Pratik bir şekilde uygulanabilen stratejilerle geliştirilebilen rezilyans, yaşamla başa çıkmanızı ve kişisel gelişiminizi hızlandırmanızı kolaylaştırır. Eğer daha güçlü ve sağlıklı bir yaşama sahip olmak istiyorsanız rezilyans oluşturmanızı sağlayacak birbirinden etkili 5 stratejiyi aşağıda bulabilirsiniz.

Rezilyans Nedir, Özellikleri Nedir?

“Psikolojik dayanıklılık” olarak özetlenebilen rezilyans kavramı; zorlu durumlara karşı direnç göstermenize, stresli ve travmatik süreçleri kalıcı psikolojik zararlar görmeden atlatabilmenize, yaşamsal engellerle başa çıkabilmenize ve her güçlükten bir ders alabilmenize yardımcı olur. Kriz durumlarında çözümler bulabilmenizi ve en zorlayıcı süreçlerden bile zaferle çıkabilmenizi sağlayan rezilyans, öz güveninizi ve dayanıklılığınızı da artırır. Her türlü engele rahatça meydan okuyabilmenize yardımcı olan rezilyans kavramı, bu sayede yaşamda daha fazla atılım yapmanıza ve etkileyici başarılara ulaşmanıza imkân tanır.

Güçlü Bir Rezilyans Oluşturmanızı Sağlayacak 5 Strateji

Rezilyans, bazı insanlarda karakter özelliği olarak doğuştan gelse de ağırlıklı olarak yaşam deneyimleriyle şekillenir. Bu yüzden isteyen herkes, doğru stratejileri uygulayarak güçlü bir rezilyans oluşturabilir. Eğer siz de psikolojik direncinizi rezilyans teknikleriyle yükseltmek isterseniz aşağıdaki önerilerden yararlanabilirsiniz:
  • Sağlıklı insan ilişkileri kurmak, güçlü bir rezilyans oluşturmanın temel şartları arasında yer alır. İnsan psikolojisi, sağlıklı ilişkilerden son derece olumlu şekilde etkilenir. Güven, sevgi ve paylaşım temelli ilişkiler kaygı oranınızı azaltır ve kendinize olan güveninizi artırır. Bu yüzden rezilyansınızı güçlendirmek istiyorsanız ailenizle, dostlarınızla, iş arkadaşlarınızla ve yakınlarınızla sağlıklı ilişkiler kurmanız önerilir. İlişkilerinizi daha pozitif duygular üzerine inşa ederek kendinizi rahatlatabilir, olumsuzluklarla karşılaştığınızda daha cesur ve yapıcı bir tavır takınabilirsiniz.
  • Hayata ve olaylara bakış açınızı değiştirmeniz de rezilyansınızı güçlendirirken yararlanabileceğiniz stratejilerden biridir. Karşılaştığınız olay ve durumlara bakış açınız, hislerinizi ve davranışlarınızı da etkiler. Olumsuz durumlarla karşılaştığınızda karamsar, umutsuz ve ürkek bir tavır takınırsanız olayların çözümünü bulmakta zorlanabilir ve yenilgiyi kolayca kabullenebilirsiniz. Çözüm odaklı bir bakış açısı inşa etmeniz durumunda ise en zorlu sorunları bile rahatça çözebileceğinize inanır ve inancınızdan güç alarak çözüm yöntemlerini kolay bir şekilde bulabilirsiniz.
  • Rezilyans güçlendirmenin en önemli yöntemlerinden biri, hayatı olduğu gibi kabul etmektir. Geçmişe fazlasıyla tutunan, değişimleri kabullenmekte zorlanan, kendisiyle ve yaşamıyla barışamayan kişiler stresli durumlardan çok fazla etkilenir ve esnek olmadıkları için her türlü olumsuzlukta kolayca kırılır. Bu yüzden dayanıklı, dirençli ve güçlü bir psikolojiye kavuşmak için geçmişi geride bırakmayı, hayattaki değişimleri kabullenmeyi ve kendinizle barışmayı öğrenmeniz gerekir. Kusursuz olmak zorunda olmadığınızı, yaşamın zaman zaman değişebileceğini ve hayata devam etmenin önemini kendi kendinize sık sık tekrar ederek rezilyansınızı güçlendirebilirsiniz.
  • İnsan psikolojisi, harekete geçilmediği zamanlarda kaygı, evham, stres gibi olumsuz duygulara çok fazla açık olur ve bu durum da dayanıklılığa zarar verir. Bu yüzden olumsuz durumların kendiliğinden geçmesini beklemek yerine bir plan yapmanızda ve en kısa sürede harekete geçmenizde yarar bulunur. Harekete geçmek, sorunla ilgili yeni çözümler bulmanıza ve yeni bakış açıları kazanmanıza yardımcı olur ve bu sayede umudunuzu artırır. Bu yüzden zor durumlarda ataletten kaçınıp aksiyon almanız büyük önem taşır.
  • Rezilyansın en önemli unsurları arasında, öz güven ve kendinden memnun olmak yer alır. Bu yüzden kendinize dair memnuniyetinizi artırmanız dayanıklılığınıza katkı sağlar. Küçük adımlardan oluşan planlar yaparak kendinizi adım adım geliştirebilir ve böylece öz güveninizi artırabilirsiniz. Başarı duygusunu tattıkça daha büyük planlar için cesaret kazanır ve güçlü bir rezilyans inşa edebilirsiniz.