İçeriğe Git İçeriğe Git Alt Bölüme Git

Check-up Yaptırmanın Önemi

Düzenli yapılan check-up kontrolleri sayesinde hastalıklar hızlıca tespit edilerek gerekli tedaviler uygulanabilir.

Hayattaki en değerli varlığınız sağlığınızdır. Yeme içme alışkanlıklarınız, yaşam tarzlarınız, sigara ve alkol tüketiminiz, bulunduğunuz çevre, spor alışkanlıklarınız ve genetik mirasınız gibi birçok faktör sağlığınız üzerinde etkilidir. Tüm bu faktörler her insanın sağlığı üzerinde farklı şekillerde etki bırakır. Bu nedenle sağlık kontrollerinizi düzenli şekilde yaptırmanız önemlidir. Check-up sayesinde sağlık durumunuzu takip edebilir, olası sağlık problemlerini büyümeden tespit ederek önlem alabilirsiniz.

Check-Up Nedir?

Check-up genel bir sağlık taramasıdır. Hastalıkların erken teşhis edilmesinde check-up uygulamasının rolü büyüktür. Check-up sayesinde genel sağlık durumunuz değerlendirilirken aynı zamanda yatkın olduğunuz hastalıklar da tespit edilebilir. Mevcut hastalıklarınızın teşhisi konulur ve buna göre atılması gereken adımlar belirlenir. Ayrıca çevresel faktörler veya genetik gibi sebeplerle yatkınlığınız olduğu belirlenen hastalıklardan korunmak için alınması gereken önlemlerin üzerinde durulur.

Neden Check-Up Yaptırmalıyız?

Bazı hastalıklar oldukça sinsi şekilde ilerleyebilir. Özellikle yorgunluk veya vücudun çeşitli bölgelerinde yaşanan ağrılar genellikle günlük hayattaki strese bağlanarak takip edilmeyebilir. Oysa ki devamlı yorgunluk ve ağrılar ciddi hastalıkların habercisi olabilir. Bazı hastalıklar bu yorgunluk ve ağrı gibi işaretleri bile vermeksizin hiçbir belirti vermeden ilerleyebilir. Böyle sinsi şekilde ilerleyen ciddi hastalıkların teşhisinin çok geç konulması ve buna bağlı olarak tedavi sürecinde geç kalınması gibi olumsuz durumlar yaşanabilir.
Check-up yaptırmak özellikle bu tür sessiz ilerleyen hastalıkların teşhisi için oldukça önemlidir. Düzenli yapılan check-up kontrolleri sayesinde hastalıklar hızlıca tespit edilerek gerekli tedaviler uygulanabilir. Bu nedenle herhangi bir sağlık probleminiz olmasa dahi düzenli check-up yaptırmanız önemlidir.

Hangi Sıklıkla Check-Up Yaptırmak Gerekir?

Check-up yaptırmak zorunlu bir uygulama değildir. Bununla birlikte herhangi bir sağlık probleminiz olmasa dahi yılda en az 1 sefer check-up yaptırmanız önerilir. Doktorunuz check-up yaptırma sıklığınızı sağlık durumunuza göre arttırmanızı isteyebilir. Bu konuda doktorunuzun tavsiyelerine göre hareket etmeniz önemlidir.

Check-Up ile Hangi Kontroller Yapılır?

Check-up uygulamasında öncelikle genel sağlık durumunuz hakkında bilgiler alınır. Daha önce teşhisi konmuş hastalıklarınız, bunlara yönelik uygulanmış olan tedaviler, geçirdiğiniz ameliyatlar ve ailenizin hastalık geçmişi gibi mevcut sağlık durumunuzu etkileyebilecek faktörler belirlenir.
Check-up için hastaneler çeşitli paket seçenekleri sunuyor olmakla birlikte genel olarak karaciğer, böbrek ve kalp fonksiyonlarınızın işleyişi gözlemlenir. Radyolojik görüntülemeler, diyabet kontrolleri, vitamin ve mineral ölçümleri, tiroit tetkikleri ve bazı kanser taramaları da yine check-up uygulamalarında yapılan rutin kontroller arasında yer alır. Ayrıca biyokimyasal analizler kapsamında tam kan sayımı (hemogram), tam idrar tahlili ve romatizmal kontroller yapılır.
Yapılan kontrollerin sonucunda teşhis edilen bir hastalığınız olması durumunda buna yönelik muayene detaylandırılır ve gerekli tedavi sürecine başlanır. Herhangi bir hastalığınızın olmaması durumunda genel anlamda sağlıklı beslenme önerileri ve fiziksel aktivite tavsiyeleri verilebilir.
Siz de en değerli varlığınız olan sağlığınızı korumak için belirli aralıklarla check-up yaptırmayı ihmal etmeyin!