Blog
Bahar Nezlesi Nasıl Anlaşılır?

Bahar Nezlesi Nasıl Anlaşılır?

Geri Dön
26 Haziran 2024 5 dk.
A +

Baharın taze nefesi, doğanın uyanışı ve günlerin uzaması gibi tüm güzellikler ne yazık ki bazı kişiler için kaçınılmaz bir rahatsızlık olan bahar nezlesi ile beraber gelir. Mevsimsel rahatsızlıklardan biri olan bahar nezlesi, alerji ve nezle belirtileriyle kendini göstererek pek çok kişinin bahar aylarını buruk bir deneyime çevirebilir. Siz de bahar nezlesinin nedenlerini, belirtilerini ve bu mevsimsel hastalık ile başa çıkmanın yollarını merak ediyorsanız okumaya devam edebilirsiniz.

Bahar Nezlesi Nedir?

Aslında bir tür mevsimsel alerjik rinit olarak bilinen bahar nezlesi çoğunlukla polenlere karşı gelişen bir reaksiyondur. Bahar aylarında ağaçlar, çimenler ve yabani otlar tarafından salınan polenler, alerjiye meyilli kişilerin bağışıklık sistemlerindeki yanıtı tetikler. İlgili yanıt sonucunda da hapşırma, burun akıntısı, gözlerde kaşıntı ve tıkanıklık gibi belirtiler ortaya çıkar. Polenlerin havada yoğun olduğu günlerde ortaya çıkan belirtiler daha da şiddetlenir ve alerjik kişiler için ciddi rahatsızlıklara neden olabilir.
Bahar nezlesinin yönetimi öncelikle alerjenlere maruz kalmayı en aza indirmekle başlar. Polen seviyelerinin yüksek olduğu günlerde dışarı çıkmaktan kaçınmak, pencereleri kapalı tutmak ve dışarıdan eve dönüldüğünde kıyafetleri değiştirmek gibi önlemler alınabilir. Diğer yandan doktorunuzun reçete ettiği antihistaminikler, burun spreyleri ve göz damlaları gibi alerji ilaçları da belirtileri hafifletme konusunda etkili olabilir. Hatta yine doktor kontrolünde alınacak daha ayrıntılı tedavi yöntemlerinin yanı sıra bazı alerji aşıları da bahar nezlesinin uzun vadede kontrol altına alınmasında yardımcı olabilir.

Hangi Hastalıklarla Karıştırılabilir?

Bahar nezlesi belirtileri itibarıyla benzer olan birkaç farklı durumla kolayca karıştırılabilir. Söz konusu karışıklığın önüne geçmek ve doğru tedavi yöntemini belirlemek için diğer olası durumları anlamak önemlidir. Bu durumlar şu şekilde özetlenebilir:

  • Bahar nezlesi ile en çok karıştırılan en temel rahatsızlık soğuk algınlığıdır. Genellikle virüslerin neden olduğu enfeksiyonlar nedeniyle ortaya çıkan soğuk algınlığı; hapşırma, burun akıntısı ve tıkanıklık gibi bahar nezlesiyle benzer belirtilere sahip olabilir. Fakat soğuk algınlığı sıklıkla ateş, vücut ağrıları ve genel halsizlik ile seyreder. Bu belirtiler ise bahar nezlesi için tipik değildir. Ayrıca soğuk algınlığı belirtileri birkaç hafta içinde kendi kendine geçme özelliği gösterir.
  • Sinüzit, sinüslerin iltihaplanması şeklinde ortaya çıkarken baş ağrısı, yüzde ağrı veya basınç ile burun tıkanıklığı gibi semptomlar gösterir. Bahar nezlesinde ise gözlerde kaşıntı ve sulanma görülürken sinüzitte ilgili belirti tipleri nadirdir. Sinüzitin belirtileri uzun süre devam edebilir, bazen de antibiyotik tedavisi gerektirebilir.
  • İnfluenza virüsünün sebep olduğu daha ciddi bir solunum yolu hastalığı olan grip de bahar nezlesi ile sık sık karıştırılır. Yüksek ateş, öksürük, vücut ağrıları ve titreme gibi daha şiddetli semptomlara sahip olan grip, bahar nezlesi gibi alerjik bir tepki değil bulaşıcı bir hastalıktır.
  • COVID-19 pandemisinin başlangıcından bu yana hapşırma, burun akıntısı ve diğer solunum yolu semptomları bahar nezlesi ile sık sık karıştırılabilir. Fakat COVID-19 belirtileri arasında ateş, koku ve tat alma kaybı gibi daha spesifik işaretler de bulunur.

Belirtileri ve Önlemek İçin Tedbirler

Bahar nezlesinin en yaygın belirtileri arasında hapşırma, sürekli burun akıntısı veya burun tıkanıklığı, gözlerde kaşıntı ile sulanma, boğazda kaşınma, yorgunluk ve bazen hafif baş ağrısı bulunur. Gözlerde kızarıklık ve hassasiyet de görüldüğünden özellikle dış mekanlarda rahatsız edici olabilir.
Bahar nezlesini önlemek için alınabilecek tedbirlerden ilki öncelikle alerjenlerle teması sınırlamaya odaklanmak olmalıdır. Özellikle polen yoğunluğunun yüksek olduğu sabah erken saatlerde açık alanlarda bulunulmaması önemlidir. Ayrıca hava temizleyici cihazlar kullanmak, düzenli olarak evdeki yüzeyleri nemli bezle silmek de polen birikimini azaltabilir. Doktor tavsiyesiyle alınabilecek birtakım alerji ilaçlarının kullanımı da semptomları hafifletmede yardımcı olabilir. Diğer yandan bazı durumlarda immünoterapi gibi alerji aşıları uzun vadeli bir çözüm olarak önerilebilir. Sözü geçen tedbirlerin her biri bahar nezlesinin etkilerini azaltma ve bahar mevsimini daha konforlu geçirme konusunda faydalı olabilir.
Bahar nezlesi, baharın tadını çıkarmayı bekleyen pek çok kişi için zorluklar yaratır. Fakat alerjenlere maruz kalmayı sınırlayarak, uygun ilaçlar kullanarak ve yaşam tarzı değişiklikleri yaparak ilgili belirtilerin üstesinden gelmek mümkündür. Sağlık profesyonellerinin yönlendirmeleriyle bahar nezlesi yönetilebilir ve mevsimin güzellikleri daha rahat şekilde yaşanabilir.

Öne Çıkan Yazılar

Bereket Yaşam Bereket ve Paylaşmanın Simgesi: Aşure
Tüm toplumlar için sağlık, şifa, bereket ve başarı temennileri taşıyan aşure, kültürümüzde önemli bir yere sahiptir.
Yaşam 17 Temmuz 2024 4 dk.