İçeriğe Git İçeriğe Git Alt Bölüme Git

Araba Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yaşam konforunuzu artıracak bir araba satın alırken dikkat etmeniz gereken tüm özellikleri bu yazımızda derledik.

Araba alırken araştırma yapmak ihtiyaçlarınıza ve bütçenize uygun en doğru aracı bulmak konusunda size yol gösterir. Arabalar ulaşım ihtiyaçlarını karşılayarak ek özellikleriyle yaşam konforu sunar. Bu konforu yakalamak için araba alırken dikkat edilmesi gereken bazı detaylar bulunur.
Sıfır ya da ikinci el araç alırken ilk olarak ihtiyaçlarınızı doğru tespit etmeniz önemlidir. Görünüm, konfor, donanım, güvenlik özellikleri ve ekonomik olması gibi istediğiniz kriterleri karşılayan araç modelleri arasından seçim yapabilirsiniz. İkinci olarak ayırdığınız bütçeyi de gözeterek listenizi buna göre oluşturabilirsiniz. İsteklerinize ve bütçenize uygun modeller arasından seçim yapmadan önce ise dikkat etmeniz gereken detayları yazının devamında bulabilirsiniz.

Sıfır Araba Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Sıfır araba gelirken ihtiyaçlarınızı karşılayan ve fiyat-fayda açısından size en uygun aracı seçmek için dikkat edilmesi gerekenler şöyledir:
  • Araba kullanım sırasında bütçe ayırmanız gereken unsurların başında yakıt gelir. Satın almayı düşündüğünüz aracın yakıt tüketimi konusunda ön bilgi sahibi olabilirsiniz.
  • Yakıtın yanı sıra aracın vergi, sigorta, bakım, muayene onarım gibi ek masraflarıyla ilgili araştırma yapabilirsiniz.
  • Sıfır araç olsa dahi kilometre kontrolü yapmak test sürüşü vesaire yapılmamış bir araç olduğunu anlamanız açısından önemlidir.
  • Araç fiyatları ek donanım özelliklerine göre değişir. Almayı düşündüğünüz modelin donanım paketlerini değerlendirerek ihtiyacınız olan opsiyonel özelliklere göre inceleme yapabilirsiniz.
  • Test sürüşü yaparak aracın beklentilerinizi karşılayıp karşılamadığı hakkında fikir sahibi olabilirsiniz.
  • Satın almayı düşündüğünüz araç ile ilgili diğer kullanıcılara ait yorumlara ve incelemelere göz atarak bilgi sahibi olabilirsiniz.
  • Bulunduğunuz bölgede aracın yetkili servisi ve sağladıkları hizmetleri hakkında önceden bilgi sahibi olarak olası sorunlarda teknik desteğe daha kolay ulaşabilirsiniz.
  • Aracınızı teslim alma aşamasında ise kaportada çizik ve çökük gibi olası hataları, araç içi ve istediğiniz donanım paketine sahip olup olmadığını kontrol edebilirsiniz.

İkinci El Araç Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

İkinci el araç alırken, aracın daha önce bir kullanım ömrü olması sebebiyle birinci el araçlara göre dikkat edilmesi gereken farklı kriterler vardır. Aracı satın almadan önce detaylı bir inceleme yapmak, satın alma işlemi tamamladıktan sonra beklemediğiniz sorunlarla karşılaşmanızı önlemek açısından önemlidir. 2. el araba alırken dikkat edilmesi gereken kriterler aşağıdaki gibidir:
  • Kaza Geçmişi ve Hasar Kaydı Sorgulama: Hasar kaydı bir başka ifadeyle tramer sorgulama işlemi, aracın plaka numarası üzerinden yapılır. Tramer kaydı, aracın kaza geçmişi, hasar aldığı bölgeler ve bu hasarlara bağlı olarak geçirdiği işlemler (boya, değişen parça) hakkında araçla ilgili bilgi sahibi olmanızı sağlar.
  • Ekspertiz Raporu: Tramer kaydı kayıtlı olmayan hasarları göstermez. Araçta tramer kaydında yer almayan boya ve değişen parça gibi ekstra yapılan işlemlerin olup olmadığını öğrenmek için bir ekspertiz yaptırabilirsiniz.
  • Şasi ve Motor Numaralarını Karşılaştırma: Satın almak istediğiniz 2. el arabanın çalıntı veya kusurlu olup olmadığını kontrol etmeniz gerekir. Aracın üzerinde yazan şasi ve motor numarasıyla, ruhsatta yazan numaraların aynı olup olmadığını teyit ederek, kontrol işlemini yapabilirsiniz.
  • Aracın Kilometre Kontrolü: Araçların kilometresi ile oynama olup olmadığını TÜVTÜRK internet sitesi “araç km sorgulama” sekmesinden kontrol edebilirsiniz.
  • Değişen Parçaların Kontrolü: Aracın değişen parçalarının orijinal olup olmadığı, aracın değerini etkileyen kriterlerden bir diğeridir.
  • Araç Ekipmanlarının Kontrolü: Aracın yedek anahtarı, kullanım kılavuzu, güvenlik için gerekli olan ilk yardım seti, yangın tüpü ve stepne gibi ekipmanlarının olup olmadığını sormayı unutmayın. Ayrıca güvenlik ve ekstra maliyet açısından araçta takılı olan lastiklerin kullanım ömrünü de satın almadan önce sormanız önemlidir.
  • Deneme Sürüşü: Yukarıdaki kontrollerden sonra yapacağınız deneme sürüşü aracın performansını birebir test etme imkanı sunar. Aracın mekanik, elektronik ve yürüyen aksamında herhangi bir sorun olup olmadığını deneme sürüşü ile tespit edebilirsiniz. Ayrıca sürüş sırasında, konfor ve kullanım açısından gerçekten istediğiniz bir araç olmadığına da daha kolay karar verebilirsiniz.
Aracınızı seçip satın almaya karar verdikten sonra Kuveyt Türk’ün sıfır ve ikinci el araç sahibi olmak isteyen müşterileri için sunduğu Dijital Araç Finansmanı hizmetinden faydalanabilirsiniz. 7/24 şubeye gitmeye gerek kalmadan Dijital Araç Finansmanı hizmeti ile sıfır ve ikinci el araba finansman işlemlerini hızlı ve güvenli bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz. Kuveyt Türk’lü değilseniz görüntülü görüşmeyle kısa sürede önce müşteri olabilir, ardından ihtiyacınıza yönelik hizmeti kullanmaya başlayabilirsiniz.