İçeriğe Git İçeriğe Git Alt Bölüme Git

Akıllı Telefonla Profesyonel Fotoğraflar Çekin!

Sayısız fonksiyonlarıyla hayatı kolaylaştıran akıllı telefonlar, kamera özellikleriyle de öne çıkıyor.

Sayısız fonksiyonlarıyla hayatı kolaylaştıran akıllı telefonlar, kamera özellikleriyle de öne çıkıyor. Yüksek çözünürlüğe sahip olan telefon kameraları, profesyonel seviyede çekimler yapabilmenizi mümkün kılıyor. Peki, akıllı telefonunuzla çektiğiniz fotoğrafların kalitesini nasıl artırabilirsiniz, biliyor musunuz? İşte akıllı telefon ile profesyonel çekimler yapmak için pratik bir rehber!

Işığa Dikkat!

Akıllı telefonunuzla etkileyici çekimler yapabilmeniz için dikkat etmeniz gereken noktaların başında ışık kullanımı geliyor. Fotoğrafın kalbi olarak tanımlanan ve çekim kalitesini direkt olarak etkileyen ışık, doğru kullanıldığı zaman hem daha net görüntüler elde edebilmenizi hem de fotoğrafa etkileyici bir duygu katabilmenizi sağlıyor. Eğer net ve canlı kareler çekmek istiyorsanız, ışığın objenize doğrudan ve dik açıyla vurmasını sağlamalısınız. Fotoğrafınızda gölgeli kontrastlar oluşturmak istemeniz durumunda ise objenizi ışığı yandan alacak şekilde ayarlamanız yeterli. Işık kaynağını arkaya almak ise arka planın parlamasına ve objenin kararmasına yol açacağı için önerilmiyor. Tabii silüet çekimleri hariç... Birbirinden çarpıcı silüet fotoğrafları çekmek istiyorsanız, güneşi en parlak zamanında objenizin tam arka planına düşürebilir ve bu sayede gölge oyunlu, etkileyici silüet görünümleri elde edebilirsiniz.

Ön Kamera mı, Arka Kamera mı?

Modern çağın sembolleri arasına giren "selfie" kavramı, cep telefonlarının ön kameralarının son derece aktif şekilde kullanılmasını da beraberinde getiriyor. Ancak profesyonel tarzda çekimler yapmak istediğinizde ön kameraları tercih etmemenizi öneririz. Yeni nesil cep telefonlarının büyük bir bölümünde yüksek çözünürlüklü ön kameralar bulunsa da halen tüm cep telefonlarının arka kameraları daha fazla piksel sayısıyla üretiliyor. Bu sebeple de çekimlerinizi arka kamerayla yapmanız, daha kaliteli kareler elde etmenize yardımcı oluyor. Çekimleri arka kamerayla gerçekleştirerek kadraj ve netlik ayarlarını da rahat bir şekilde uygulayabilir ve bu sayede başarılı kareler yakalayabilirsiniz. Arka kamerayı kullandığınız zamanlarda telefonunuzu adeta bir fotoğraf makinesi gibi tutabilir ve çekimlerinizi dilediğiniz açıdan rahatça gerçekleştirebilirsiniz.

Profesyonel Görünümün Sırrı: Alan Derinliği

Alan derinliği, profesyonel fotoğraf makineleriyle amatör makineler arasındaki temel farklardan birini oluşturuyor. Objenin net, arka planın flu şekilde görünmesi, fotoğrafa etkileyici bir derinlik duygusu katıyor ve objenizi daha çarpıcı bir şekilde vurgulayabilmenize olanak tanıyor. Yeni nesil cep telefonlarının büyük bir bölümü, portre modunda çalıştırıldıkları zaman tek dokunuşla dijital alan derinliği görünümü sağlayabiliyor. Çekim öncesinde objenizin üzerine dokunarak netleştirebilir ve arka planın flu çıkmasını sağlayabilirsiniz. Dilerseniz çeşitli fotoğraf çekme uygulamalarından da yararlanabilir ve çarpıcı kadrajlar yakalayabilirsiniz. Arka plandaki detaylardan yararlanmak istemeniz durumunda ise tüm kadrajın net olmasında yarar var. Örneğin, eşinize Pisa Kulesi'nin ya da Özgürlük Anıtı'nın önünde poz verdirmek istiyorsanız, telefonunuzu manzara moduna alarak hem eşinizi hem de arka plandaki tarihi eserleri net bir şekilde çekebilirsiniz.

Ekipmanların ve Uygulamaların Gücünü Keşfedin

Cep telefonunuzla profesyonel kareler yakalayabilmek için basit ekipmanlardan da yararlanabilirsiniz. Cep telefonları için özel olarak üretilen mini tripod modellerinden satın alarak telefonunuzu sabitleyebilir ve böylece çekim esnasında titreme sorunu oluşmasını önleyebilirsiniz. Eğer yüksek kalitede ve geniş açılı selfie çekmek istiyorsanız, uzun selfie çubuklarından yararlanabilirsiniz. Cep telefonu kameranızın zoom ve odaklanma gücünü telefon kapağı aracılığıyla kullanabileceğiniz portatif lenslerle artırabilir ve bu sayede daha net kareler yakalayabilirsiniz. Dilerseniz cep telefonunuza bağlayabileceğiniz aydınlatma cihazlarından da satın alabilir ve objelerinize dilediğiniz açıdan ek ışık verebilirsiniz. Fotoğraflarınızın kalitesini çekim sonrasında artırmanız da mümkün... Photoshop Express, Snapseed, Prisma, Instasize gibi uygulamalar aracılığıyla fotoğraflarınızı yeniden boyutlandırabilir, renklendirebilir ve çeşitli filtrelerle profesyonel bir görünüme kavuşturabilirsiniz.