7'den 70'e Herkesin Yapabileceği İzcilik Nedir?

7'den 70'e Herkesin Yapabileceği İzcilik Nedir?

Geri Dön
11 Temmuz 2023 6 dk.
A +

İzcilik nedir, hangi ilkelere dayanır? İzci kamplarında hangi faaliyetler uygulanır? Gelin, izciliğin geçmişten günümüze tarihçesine ve felsefesine daha yakından göz atalım.

İzcilik, çocukların ve gençlerin fiziksel, sosyal, ruhsal ve zihinsel açıdan gelişimini desteklemeyi hedefleyen, doğayla iç içe faaliyetler barındıran uluslararası bir eğitim programıdır. İzcilik kültüründe din, ırk, cinsiyet ve dil gibi ayrımlar gözetilmez. Politik amaçlardan uzak ve gönüllülük ilkesine dayalı bir anlayış hâkimdir. Üniformalı faaliyetlerin yürütüldüğü izcilik teşkilatları; cesur, sağlıklı, akılcı düşünebilen, vatansever ve dayanışma bilincine sahip bireyler yetiştirmeyi amaçlar.

İzcilik Nasıl Ortaya Çıktı?

İzciliğin kurucusu, 1907 yılında İngiliz ordusundan emekli olan Robert Baden-Powel’dır. Orduda korgeneral olarak görev yapan Baden-Powel, 1908 yılında Erkek Çocuklar İçin İzcilik adlı bir kitap yazarak izciliğin temellerini atar. 1910 yılında Baden-Powel ve kız kardeşinin ortak çalışmaları sonucunda ülkedeki kız çocuklarını da kapsayan izcilik çalışmaları başlar. İzciliğin kısa zamanda tüm dünyada ilgi görmesi, 1920 yılında İsviçre’de Dünya İzcilik Örgütü’nün kurulmasına önayak olur. 1920 yılına gelindiğinde, dünyanın ilk uluslararası izci kampı olan Jamboore kurulur. Bu sayede izcilik uluslararası bir gençlik teşkilatı olarak kabul görür.
Türkiye’deki ilk izcilik çalışmaları ise 1909 yılında, beden eğitimi öğretmenliği yapan Ahmet ve Abdurrahman Robenson kardeşler tarafından başlatılır. Yine aynı dönemde Ethem Nejat ve Nafi Arif Kansu da öğretmenlik yaptıkları okullarda izcilik kulüpleri kurar. Türkiye’nin ilk izci ocağı 1912 yılında, ilk izci kampı ise 1914 yılında kurulur. Cumhuriyetin kurulmasından sonra izcilik teşkilatları faaliyetlerini Gençlik ve Spor Bakanlığı’na bağlı olarak sürdürür. 1991 yılında kurulan Türkiye İzci Federasyonu, 2006 yılında özerkliğini ilan ederek bakanlıktan ayrılır. Günümüzde Türkiye İzci Federasyonu’na kayıtlı 220 bini aşkın  izci vardır.

İzci Andı ve Türesi Nedir?

Türkiye İzcilik Federasyonu’na katılmak isteyen her izci, izci andını içmek zorundadır. İzci andı şu şekildedir:
Allah'a ve Vatanıma karşı vazifelerimi yerine getireceğime, izcilik türesine uyacağıma, başkalarına her zaman yardımda bulunacağıma, kendimi bedence sağlam, fikirce uyanık ve ahlâkça dürüst tutmak için elimden geleni yapacağıma şerefim üzerine ant içerim.
Türe kelimesi Atatürk tarafından telaffuz edildiği günden bu yana izciler tarafından ilke sözcüğüne karşılık olarak kullanılır. Türkiye İzcilik Federasyonu resmi internet sayfası üzerinden de türe sözcüğünün töre kelimesiyle bir ilişkisi olmadığını, izcilik ilkelerini tanımlamak adına kullanıldığını belirtmiştir.
İzci andını içen izcilerin tümü, izci türesinde yer alan görev ve sorumlulukları yerine getirmeyi taahhüt eder. Toplam on maddeden oluşan izci türesi ise şu şekildedir:
İzci, sözünün eridir. Şeref ve haysiyetini her şeyin üstünde tutar.
İzci, yurduna, milletine, ailesine ve izci liderlerine sadıktır.
İzci, başkalarına yardımcı ve yararlı olur.
İzci, herkesin arkadaşı ve bütün izcilerin kardeşidir.
İzci, herkese karşı naziktir.
İzci, bitki ve hayvanları sever ve korur.
İzci, büyüklerinin sözünü dinler, küçüklerini sever ve korur.
İzci, cesurdur, her türlü şartlar altında neşeli ve güler yüzlüdür.
İzci, tutumludur.
İzci, fikir, söz ve hareketlerinde açık ve dürüsttür.

İzcilik Faaliyetleri Nelerdir?

İzcilik faaliyetlerinin amacı, çocukların ve gençlerin fiziksel, sosyal, mental ve zihinsel açıdan gelişimlerini desteklemektir. Bu nedenle izcilik eğitimlerine katılan kişilere toplumsal ve milli değerlerin aktarılması hedeflenir. Öte yandan, izcilik eğitimleri izcilerin sağlıklı düşünme becerisini geliştirmeyi amaçlayan çeşitli aktiviteler de barındırır. İzcilik metodunun temel prensibi, bilgilerin uygulamalar eşliğinde öğrenilmesidir.
Eğitimler boyunca doğal ortamda yapılan faaliyetler, izcilere sağlıklı yaşam prensiplerinin aşılanması açısından büyük önem taşır. Düğüm atma, ilkyardım, kamp kurma ve ateş yakma gibi çok sayıda etkinliğin bulunduğu izcilik eğitimleri, grup liderleri tarafından yönetilir. Gruplarda bulunan izcilerin yaş aralığına uygun oyunlar ve doğayı korumaya yönelik aktiviteler de eğitim programlarının içeriğinde yer alan faaliyetler arasındadır.
Millî Eğitim Bakanlığı bünyesinde bulunan izcilik kulüplerinin kapısı 18 yaşının altında olan, velilerinden izin alan ve sağlık durumu uygun tüm çocuklara ve gençlere açıktır. İzcilik kulüplerine ve faaliyetlerine katılmak isteyen kişiler aday izci kamplarına kayıt yaptırabilir.

İzci Kamplarının İşleyişi Nasıldır?

İzcilik kampları çoğunlukla 2 - 10 gün boyunca sürer ve izcilik metotlarını temel alan faaliyetler doğrultusunda organize edilir. Tüm izciler ve liderler, düzenlenen kamplara üniformaları eşliğinde katılır. Kampların tümü önceden planlanır ve izcilerin programa harfiyen uyması beklenir. Obaların ve ekiplerin izci kampı kurabilmesi için federasyon onayı almaları gerekir. Ünite ve kulüp kamplarına lisanslı tüm izciler katılabilirken, mahalli ve bölgesel kamplara katılmak için tecrübe kriteri konulabilir.
Kamp süresince çeşitli oyunlar, yürüyüşler, eğitimler ve doğayı koruma faaliyetleri sürdürülür. İzci kamplarının amacı izcilerin planlı yaşama, yardımlaşma, liderlik, dostluk, doğa sevgisi, sorumluluk, özgüven, konsantrasyon ve risk yönetimi gibi becerilerinin geliştirilmesidir.

Kuveyt Türk İzcilerin Yanında

Kuveyt Türk, Türkiye İzcilik Federasyonu tarafından Çanakkale Şehitliği’nde ve Kars Sarıkamış Şehitliği’nde düzenlenen milli bilinç kamplarına sponsorluk desteğinde bulunmaktadır. Kuveyt Türk çalışanlarından oluşan bir grup da milli bilinç kamplarına düzenli şekilde katıldığı kampa, Türkiye’nin yanı sıra KKTC, Filistin, Lübnan, Suriye, Irak ve Kuveyt gibi ülkelerden de izci liderleri iştirak etmektedir. Hissedilen sıcaklığın genellikle -30’u bulduğu ortamda yürüyen izcilerin, şehitliğe ulaştıklarında kar üzerine sırt üstü yatarak ve gözlerini yumarak “şehadetin tefekkürü” yapması özgün uygulamalar arasında yer almaktadır. Kuveyt Türk'ün her yıl destek verdiği milli bilinç kampları hakkında detaylı bilgiye sayfamızdan ulaşabilirsiniz.

Öne Çıkan Yazılar

b Yaşam Size Uygun Bisikleti Nasıl Seçebilirsiniz?
Bisiklet çeşitleri, kullanım amacına göre farklılık gösterirken, doğru modelin seçimi büyük önem taşır. Bisikletlerin çeşitleri ve seçim kriterleri hakkında detaylı bilgi almak için blog yazımıza göz atabilirsiniz.
Yaşam 20 Kasım 2024 5 dk.
ksm Yaşam Kasım Ayı Ara Tatilinde Gidilebilecek Rotalar
Kasım ara tatilinde yoğun ders temposuna ara veren çocuklarınızla ailece keyifli bir tatil yapmaya ne dersiniz? Ara tatilde gezebileceğiniz birbirinden güzel rota önerileri için blog yazımızı okuyabilirsiniz.
Yaşam 25 Ekim 2024 5 dk.
küçük değişiklikler Yaşam Küçük Değişikliklerle Hayat Kalitenizi Artırın
Hayat kalitenizi artırmak için yapabileceğiniz pratik ve kolay önerileri sizin için derledik.
Yaşam 16 Ekim 2024 5 dk.