İçeriğe Git İçeriğe Git Alt Bölüme Git

Çok vakit harcamadan, yalnızca evinizdeki imkânlarla ve son derece kısa sürelerde başka insanlara yardım etmeye ne dersiniz?

Yaşam, eski dönem bilgelerinin de sıklıkla vurguladığı gibi insanlarla ve diğer canlılarla paylaşım yaptıkça, başkalarının hayatını kolaylaştırdıkça anlam kazanır ve güzelleşir. Modern zamanların yoğun temposu, pek çok kişinin sosyal sorumluluk çalışmalarıyla ilgilenemeyeceği kadar meşgul olmasına yol açabilir. İşte karşınızda kolayca gerçekleştirebileceğiniz ve farklı yaşamlara anlamlı dokunuşlar yapabilmenize olanak tanıyacak sosyal sorumluluk fikirleri:

Gıda İsrafını Önleyin

Doğaya katkıda bulunmak, aslında israftan kaçınmak kadar kolay! Yalnızca gıda israfını engelleyerek doğal kaynakların daha az harcanmasını sağlayabilir, diğer canlıların yiyecek ve içeceklere daha kolay bir şekilde ulaşmasına yardımcı olabilirsiniz. Market alışverişi yaparken pek çok insanın ihtiyacından fazlasını “belki lazım olur” diye satın aldığı, inkâr edilemez bir gerçektir. Ne var ki satın alınan yiyeceklerin önemli bir bölümü, sıra kendilerine gelmeden bozulur, raf ömrünü tüketir ya da çöpe atılır. Çok sayıda kişinin aynı yanılgıya düşmesi ise son derece büyük bir kaynağın boşa harcanmasına yol açar. Gıda alışverişi yapmadan önce haftalık yiyecek ve içecek ihtiyacınızı tespit ederek ve yalnızca ihtiyacınız kadar yiyecek alarak, israfı ciddi oranda engelleyebilirsiniz. Evdeki yiyecekleriniz tükenmeden yeniden alışveriş yapmamaya özen göstererek de kaynakları verimli bir şekilde kullanabilirsiniz.

Tüketimi Azaltın

21. yüzyılın en büyük küresel sorunları arasında yer alan aşırı tüketim, gıda dışındaki alanlarda da sıklıkla karşılaşılan sorunlardan biridir. Mobilyadan teknolojik ürüne, otomobilden eğlence gereçlerine dek pek çok günlük yaşam unsurunun büyük fabrikalarda üretilmesi, satın aldığınız her eşya sebebiyle doğanın ve dünyanın belirli bir bedel ödemesi anlamına gelir. Bu yüzden aşırı tüketimi azaltıp daha minimalist bir yaşam tarzını benimseyerek kaynakların hızlı bir şekilde harcanmasının önüne geçebilir ve doğanın daha az zarar görmesini sağlayabilirsiniz. İhtiyaç duymadığınız, yalnızca moda olduğu ya da size iyi geleceğini düşündüğünüz için satın aldığınız kıyafet, teknolojik ürün, mobilya gibi eşyaların tüketimini daha aza indirgeyebilir, ihtiyaç duymadığınız eşyalarınızı gerçek ihtiyaç sahipleriyle paylaşabilirsiniz. Bu sayede hem diğer insanlarla paylaşım yapmanın ve doğayı korumanın keyfini yaşayabilir, hem de sade bir yaşamın size sunacağı avantajlardan yararlanabilirsiniz.

Sevimli Dostları İhmal Etmeyin

Sokak hayvanları, sosyal sorumluluk bilincine sahip olan pek çok kişinin en çok önem verdiği konular arasında yer alır. Özellikle kış aylarında yiyecek ve barınak bulmakta zorlanan sokak hayvanları, yaşamlarını tehdit eden zorluklarla karşılaşabilir. Son derece zahmetsiz ve masrafsız bir şekilde sokağınızdaki hayvanlara yardımcı olabilir ve böylece başka yaşamlara dokunmanın manevi tatminini hissedebilirsiniz. Sokak hayvanları için pek çok markette satılan ucuz mamalardan satın alabilir ya da evdeki yemek artıklarını biriktirebilirsiniz. Mamaları ya da yemek artıklarını her gün kapınızın önüne çıkarabilir ve böylece son derece kolay bir şekilde çok sayıda hayvanın yaşamını olumlu yönde etkileyebilirsiniz. Dilerseniz karton kutulardan ya da artık ahşap parçalarından basit barınaklar da hazırlayabilir ve böylece sokak hayvanlarının soğukta kalmasını önleyebilirsiniz.

Kıyafetlerinizi ve Eşyalarınızı Paylaşın

Pek çok kişi, uzun zamandır giymediği sayısız kıyafeti “bir gün giyerim” diye düşünerek gardırobunda saklamayı sürdürür. Kullanılmadığı hâlde saklanan kıyafetler, hem gardırobunuzda gereksiz yer kaplar hem de hiçbir işe yaramadan durdukları yerde eskiyerek israf olur. Gardırobunuzdaki kıyafetleri ve kullanmadığınız eşyaları eleyerek ihtiyaç sahiplerine verebilir ve böylece hem yaşamınızda yer açabilir hem de sosyal sorumluluklarınızı kolayca yerine getirebilirsiniz. Giysi ve eşyalarınızı elemek için ise hangilerini en son ne zaman kullandığınızı göz önünde bulundurabilirsiniz. Bir yıldan uzun süredir kullanmadığınız eşyalarınız, çok büyük olasılıkla gerçekten ihtiyaç duymadığınız ya da sevmediğiniz eşyalardır. Bu kritere uyan tüm kıyafet ve eşyalarınızı başkalarıyla rahatça paylaşabilir ve böylece farklı yaşamlara kolayca dokunabilirsiniz.