Sosyal Medya Uygulamalarının Çevresel Etkileri

Sosyal Medya Uygulamalarının Çevresel Etkileri

Geri Dön
24 Eylül 2024 5 dk.
A +

Dijital ayak izimizi artıran sosyal medya kullanımı çevreye zarar verebilse de bu etkileri azaltmak bizim elimizdedir.

Günümüzde internet ve sosyal medya kullanımı, her geçen gün artan bir hızla ilerler. Bunda akıllı telefon kullanımının yaygınlaşmasının ve pandemi sürecinin de etkisi büyüktür. Pandemi süreciyle birlikte üst noktaya ulaşan internet kullanımı, dijital ayak izi seviyesini önemli ölçüde artırmıştır. Sosyal medya uygulamaları ile hız kazanan bu durum, karbon salınımı ile ekolojik dengenin bozulmasına sebebiyet verir. Bu da iklim krizi gibi olumsuz sonuçlara yol açar. Tüm bu zararları en aza indirmenin yolu ise karbon salınımı konusunda çeşitli önlemler almak, uygulama kullanım alışkanlıklarını gözden geçirmektir.

Sosyal Medya Uygulamaları ve Karbon Salınımı

Sosyal medya kullanımındaki artış, çevresel ekosisteme olan zararın maliyetini her geçen gün yükseltir. Uygulamalar üzerinde yapılan her beğeni, yorum ve paylaşım internet kirliliğine zemin hazırlar. Bunun en önemli sebebi, internet kullanımının elektrik gerektirmesidir. Elektrik hala fosil yakıtlardan elde edilen bir enerji kaynağıdır. Bu süreçte önemli oranda CO2 salınımı gerçekleşir. Akıllı cihazları şarj etmek, yüksek hızlı internet bağlantısını sürdürmek için yüksek oranda elektriğe ihtiyaç duyulur. Yoğun enerjide çalışan veri merkezleri, sunucular büyük miktarlarda elektrik kullanımı yapar. Küresel elektrik talebini artıran bu etkenler karbon salınımına zemin hazırlayarak çevresel zararlar doğurur.

Buna ek olarak teknolojinin gelişmesiyle birlikte akıllı cihazları yenilemek de her yıl yüzlerce ton elektronik atık oluşumuna yol açar. Atıklardaki kurşun gibi zararlı kimyasallar ise toprağı, suyu kirleterek çevresel tahribata sebebiyet verir. Bu noktada kullanıcıları bilinçlendirmek, sosyal medya şirketlerini yenilenebilir kaynaklara yönlendirmek önem taşır. Günümüzde Google, Facebook gibi şirketler, yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırım yapmaya başlamıştır. Kullanıcıların üzerine düşen sorumluluk ise uygulama kullanım alışkanlıklarını düzenlemektir. Bu sayede iklim değişikliklerinin önüne geçebilmek, çevresel hasarı azaltabilmek mümkün olur.

Uygulamaların Sebep Olduğu Çevresel Etkiyi Azaltma Yolları

Sosyal medya kullanımı ile gezegene verilen zararı telafi etmek için dijital ayak izini azaltmak önemlidir. Bu noktada uygulama kullanım alışkanlıklarını gözden geçirerek çevrim içi süreyi azaltmak işe yarayabilir. Uygulamalardan kaynaklı çevresel etkiyi azaltma yolları şunlardır:

Gereksiz Sosyal Medya Hesaplarını Kapatmak

Günümüzde birçok kişi, birden çok uygulamada hesaba sahiptir. Hatta bazı kullanıcılar, bir uygulamada birden çok hesap açarak sonrasında bunları kullanmaktan vazgeçebilir. Tüm bunlar veri sunucularında gereksiz enerji kullanımına sebebiyet verir. Bu durumu engellemek için kullanılmayan hesapları kapatmak, uygulama kullanımını sınırlandırmak çözüm olabilir. Ayrıca uygulamaları kullanma süresini kısıtlamak, cihazların enerji tüketimini düşürerek karbon ayak izini azaltabilir.

Takip Edilen Sosyal Medya Hesaplarını Azaltmak

Sosyal medya hesaplarını düzenlemek, uygulamaların ortaya çıkardığı etkileri minimum seviyeye çekebilir. Sürdürülebilirlik odaklı hareket ederek ilgi çekmeyen hesapları takipten çıkarmak, var olan hesapları sınırlandırmak uygulamalarda daha az vakit geçirmeyi sağlar. Bu da sunuculardaki elektrik gereksinimini azaltabilir.

Daha Az Selfie Paylaşmak

Uygulamalar üzerinden selfie paylaşımı yapmak, arkadaşlara selfie göndermek karbon salınımını artıran durumlar arasındadır. Daha az selfie çekimi gerçekleştirerek çevre tahribatına karşı önlem almak mümkün olur. Haberleşme için fotoğraf çekimine göre daha az CO2 salınımı yapan SMS gönderimini tercih etmek mantıklı olabilir.

Canlı Görüşmeleri Video Kapalı Olacak Şekilde Yapmak

Pandemiyle birlikte sıklıkla kullanılan canlı video uygulamaları, kullanıcılarla canlı görüşme olanağı sunması ile öne çıkar. Ancak video görüşmeleri yüksek miktarda enerji ihtiyacı doğurur. Bunu azaltmak adına online toplantılar videosuz şekilde gerçekleştirilebilir. Böylece görüntülü görüşmelerin neden olduğu çevre hasarı azaltılabilir.

Videoları Düşük Kalitede İzlemek

Her gün uygulamalar üzerinden izlenen yüz binlerce video, çevre tahribatına yol açan unsurlardan biridir. Videolar, metin ve resim gibi dosyalara kıyasla daha büyük boyutludur. Bu da içeriklerin kullanıcılara sunulması için yüksek oranda enerji anlamına gelir. Sunucuların kullandığı enerji miktarını sınırlandırmak adına izlenen videoların kalitesini düşürmek etkili olabilir.

Bildirimleri Kısıtlamak

Uygulama bildirimleri, kullanıcıların sürekli sosyal medyada aktif olmasına yol açan etkenlerdendir. Bu durum gereksiz enerji gereksinimine yol açar. Uygulama bildirimlerini kısıtlamak veya tamamen kapatmak hem elektronik cihazları daha az kullanmayı sağlar hem de uygulamalarda daha az vakit geçirmeye yardım eder.

Sosyal medya uygulamaları, günümüzde önemli iletişim araçlarından biridir. Uygulamaları doğru şekilde kullanmak, bireysel olarak dijital ayak izini azaltmaya imkan tanır. Bu da sürdürülebilirlik ve çevre bilincini artırarak gezegeni korumaya katkı sağlar.

Öne Çıkan Yazılar

elektronik atıklar Sürdürülebilirlik Elektronik Atıkları Geri Dönüştürmenin Önemi
Elektronik atıklar geri dönüşüme dahil edilmediğinde çevre sağlığı tehlike altına girebilir. Elektronik atıklar hakkında detaylı bilgi için içeriğimize göz atın.
Sürdürülebilirlik 12 Eylül 2024 5 dk.
geridonusum Sürdürülebilirlik Evde Uygulayabileceğiniz Geri Dönüşüm Yöntemleri
Sürdürülebilirliğe katkı sağlamak için evde uygulanabilecek birçok geri dönüşüm yöntemi bulunur. Bu yöntemlere dair bilgi edinmek ve geri dönüşüme katkı sağlamak için blog yazımızı okuyabilirsiniz.
Sürdürülebilirlik 02 Eylül 2024 4 dk.
enerji tüketimi Sürdürülebilirlik Evinizdeki Cihazlar ve Enerji Tüketimleri
Evlerimizde kullandığımız en popüler 10 elektronik cihazın çalışma yapısına ve genel enerji tüketim değerlerine yakından göz atalım.
Sürdürülebilirlik 29 Ağustos 2024 5 dk.