İçeriğe Git İçeriğe Git Alt Bölüme Git

Elektrik, doğal gaz gibi ev hayatının vazgeçilmezleri haline gelen kaynakların tüketimini azaltmak için çok sayıda basit ama etkili adımları bu yazımızda bulabilirsiniz.

Enerji tüketim alışkanlıklarında yapacağınız küçük değişikliklerle hem çevre hem de faturalarınız üzerinde büyük etkiler oluşturabileceğinizi biliyor musunuz? Elektrik, doğal gaz gibi ev hayatının vazgeçilmezleri haline gelen kaynakların tüketimini azaltmak için çok sayıda basit ama etkili adım atabilirsiniz. Odadan çıkarken ışığı kapatmak, kullanımda değilken elektrikli aletlerin fişini çekmek, araba kullanmak yerine yürümek gibi değişiklikler basit enerji tasarrufu örnekleridir. Enerji kaynaklarının verimli ve tasarruflu kullanımı sayesinde çevre(karbon) ayak izinizin ve yüksek fatura bedellerinin azalmasına yardım edecek ipuçlarından bazılarını sizin için derledik. Hayatınıza kolayca dahil edebileceğiniz bütçe dostu alışkanlıkları uygulamaya bugünden başlayabilirsiniz.

Kullanmadığınız Tüm Elektrikli Eşyaları Kapatın

Odadan çıkarken ışığı kapatmanız önemli olsa da odadaki elektrik tüketimini sonlandırdığınız anlamına gelmez. Elektrik düğmesine ek olarak televizyon, bilgisayar, video oyun konsolları, modemler ve dijital video kayıt cihazlarınızı da aktif olarak kullanmadığınız zamanlarda tamamen kapatmanız gerekir. Kapalıyken dahi elektrik tüketen bir cihazınız varsa cihazın fişini çekmeyi ihmal etmemelisiniz. Ayrıca, cep telefonları, tabletler ve diğer kablosuz cihazların şarj cihazları da şarj olmadıklarında az miktarda elektrik kullanır.
Bilgisayarlar, açık ancak kullanımda değilken, çok daha az güç kullanan uyku veya hazırda bekletme moduna ayarlanabilir. Modern monitörler için ekran koruyucu gerekli değildir, bunun yerine cihazınızı, 10 ile 15 dakika işlem yapmadığınızda monitörü otomatik kapanacak şekilde ayarlayabilirsiniz. Gece yatarken veya evde olmadığınızda yazıcı veya Wifi router gibi ekipmanları da kapatarak enerji tasarruf miktarını artırabilirsiniz.

İhtiyacınızdan Fazla Enerji Tüketmeyin

Bulaşık makinesini dolu değilken çalıştırmayabilir, çamaşır makinenizi uygun su seviyesine ayarlayabilir, çok kirli olmayan çamaşırları düşük ısıda yıkayabilirsiniz. Buzdolabını sıcaklığını -2 ile ile 5,5 derece arasında; dondurucunuzu -18 ile -15 arasında ayarlamanız daha tasarruflu çalışmalarını sağlar. Çamaşır kurutma makinesi evinizdeki en büyük elektrik tüketen beyaz eşya olabilir. Yaklaşık olarak yeni bir buzdolabı, bulaşık makinesi ve çamaşır makinesinin toplamı kadar enerji tüketir. Mümkünse çamaşırlarınızı asarak havayla kurutmayı tercih edin. Ancak makinenizi kullanmanız gerektiğinde, her kullanımdan sonra filtresini temizleyip bakım yapmayı ihmal etmeyin.
Enerji tasarruflu ampuller, aydınlatma maliyetlerinde %80'e varan tasarruf sağlayabilir. Bunun nedeni, LED ampullerin daha az güç kullanması ve daha uzun ömürlü olmasıdır. LED'ler, akkor lambalarla aynı miktarda ışık sağlamak için %85'e kadar daha az elektrik kullanır ve birçok farklı şekil, renk ve yoğunlukta üretilir. Ayrıca anında tam parlaklığa ulaşabilmesine ek olarak kısma anahtarı adı verilen dimmer switch ile çalışabilir.

Isıtma ve Soğutma Sistemini Verimli Kullanın

Yirmi derecenin üzerindeki her sıcaklık doğal gaz faturanıza %10 artış ekleyebilir. Isıtma giderleri kışın faturanızın genellikle %30'undan fazlasını oluşturur. Kışın termostatı 18 ile 20 derece arasına, yaz mevsiminde klima derecesini 26 ve üzerine ayarlamak, enerji verimliliği açısından idealdir. Düzenli kombi, petek ve klima bakımı yaptırmak ısıtma-soğutma sisteminin ekstra enerji tüketmeden sağlıklı çalışmasına yardım eder. Kullanmadığınız odalar için ısıtma veya soğutma yapmayarak da tasarruf edebilirsiniz.
Enerji maliyetlerini düşürmenin kolay yollarından biri de evinizdeki enerji kayıplarını önlemektir.
Çatı katında oturanlar için yalıtılmış bir tavan, enerji faturalarında büyük fark yaratabilir. Etkili tavan yalıtımı, soğutma ve ısıtma maliyetlerinde %20'ye varan tasarruf sağlayabilir. Eski pencereleri değiştirmek veya çıplak zeminleri kilimle kaplamak kadar basit bir çaba bile büyük etkiler oluşturabilir.
Tüm bunlara ek olarak; yeni bir cihaz alacağınız zaman enerji tüketim seviyelerine dikkat edebilirsiniz. Güneş enerjisi gibi yenilenebilir enerji kaynaklarından faydalanmayı düşünebilirsiniz. Bu basit önlemler veya akıllı satın alma ipuçları zaman içinde önemli ölçüde enerji tasarrufu yapmanızı sağlayabilir. Evinizde enerji tüketimini iyileştirmek için tavsiyelerimize şans verip sonuçları önceki dönem tüketim miktarınızla karşılaştırmak üzere eviniz için bir enerji tüketim endeksi oluşturabilirsiniz.