İş dünyası artık, farklı becerilerin kullanıldığı yeni meslek tanımlarına ihtiyaç duyuyor. Peki gelecekte adını çokça duyacağınız bu yeni meslekler neler?
Teknolojiyi arkasına alarak gelişen dünyada iş yapış şekilleri de günden güne farklılaşıyor. Dijitalleşme birçok alanda iş gücünün fonksiyonunu yeniden tanımlamayı sağlıyor ve bu da birçok alanda gerekli becerilerin de değişmesine yol açıyor. Dolayısıyla yeni iş dünyası, farklı becerilerin kullanıldığı yeni meslek tanımlarına ihtiyaç duyuyor. Peki gelecekte adını sıklıkla duyacağınız bu yeni meslekler neler?
Geleceğin Trend Meslekleri
- Yapay Zeka Mühendisliği: Sağlık sektöründen finans sektörüne kadar her alanda kullanılan yapay zekanın gelecekte popülerliğinin daha da artması bekleniyor. Büyük veri teknolojisi, veri algoritmaları, matematik ve yazılım konularını bir araya getiren yapay zeka teknolojisi, sunduğu fonksiyonel çözümler sayesinde, altyapısını son teknolojiye uyarlamak isteyen şirketlerin ilgisini çekiyor. Birçok şirket bu alanda büyük yatırımlar yapmayı göze alıyor. Bu nedenle gelecekte yapay zeka üzerine çalışan kişilere, yani yapay zeka mühendislerine ihtiyaç olacak.
- Blockchain Geliştiricisi: Dijital para birimlerine olan ilgi artmaya devam ediyor. Bu alanda kullanılan teknoloji ise temelde şifrelenmiş işlem takibi sağlayan blockchain teknolojisi. Dağıtık veri kayıt sistemi olan blockchain teknolojisi sadece dijital paralarda değil, farklı alanlarda da kullanılabiliyor. Blockchain geliştiricileri için geleceğin çok daha hareketli olacağı düşünülüyor.
- Veri Bilimcisi: Dijitalleşme, her alanda değerlendirilmesi gereken veri sayısını da hızla artırıyor. Verileri sınıflamak, yorumlamak, analiz etmek ve analiz sonucu çıkarım yapmak için artık insan gücü yetersiz kalıyor. Bu nedenle veri bilimciliği trend meslek olarak görülüyor. Veriyi uçtan uca analiz eden ve sonuçların nasıl kullanılacağı hakkında değerlendirme yapan veri bilimciler gelecekte aranan kişiler arasında olacak.
- Siber Güvenlik Uzmanı: Dijital platformlarda güvende olmak, gizliliğin korunması için en önemli konu olarak görülüyor. Artık tüm bilgilerini sanal ortamda saklayan kişiler, şirketler ve devletler için güvenlik öncelik taşıyor. Bu nedenle siber güvenlik uzmanlığının her sektörde iş imkanı bulunuyor.
- Yazılım ve Uygulama Geliştirici: Şirketlerin gereksinim duyduğu çözümleri üreten yazılım ve uygulamalar geliştirmek, gelecekte de aranan özelliklerden biri olacak. Yazılım ve uygulama geliştiriciler, değişen dünyaya ve ihtiyaçlara uyum sağlayarak her sektörde iş imkanı elde edebilirler.
- Oyun Geliştirici: Teknolojinin en fazla etkilediği alanlardan biri de oyun sektörü. İnternette geçirilen zaman arttıkça, yeni oyun arayışları da devam edeceğe benziyor. Oyun geliştiricilerine bu nedenle gelecekte çok daha fazla ihtiyaç olacak.
- Drone Pilotluğu: İnsansız hava aracı olan dronelar uzaktan kumanda ile kontrol ediliyor. Dronelar farklı sektörlerde izleme, görüntü kaydetme, takip etme gibi farklı amaçlarla kullanılıyor. Ancak gelecekte dronelara daha çok görev yüklenmesi bekleniyor. Bu anlamda drone pilotluğu da öne çıkacak meslekler arasında.
- Alternatif Enerji Danışmanlığı: Doğal dengeyi bozan fosil yakıtlara alternatif enerji kaynağı arayışı gelecekte daha da artacak. Doğru yakıtı belirleme, enerji kaynaklarını en verimli şekilde kullanma konularında alternatif enerji danışmanlığı büyük önem taşıyor.
- Çöp Mühendisi: Artan dünya nüfusu, büyüyen çöp alanlarına ve atıklara neden olarak dünyadaki yaşam kalitesini tehdit ediyor. Çöp mühendislerinin bu noktada devreye girmesi bekleniyor. Atıkların doğru ve en hızlı şekilde dönüştürülerek enerji elde edilmesi tüketimin istenmeyen sonuçlarını telafi etmeye destek olacak. Bu nedenle çöp mühendisliği geleceğin popüler meslekleri arasına giriyor.
- Nesnelerin İnterneti Cihazların Onarım Personeli: Akıllı buzdolabı, akıllı fırın, akıllı bulaşık makinesi gibi cihazlar yaygınlaştıkça bu cihazlar için onarım personeline olan ihtiyaç da artıyor. Bu da yeni iş alanlarını oluşturuyor.
İş Dünyası Nasıl Değişecek?
İş dünyası, pandemi döneminde uzaktan ya da esnek çalışmayı deneyimledi ve gelecek için küçük bir prova yaptı. Gelecekte de uzaktan çalışma ve esnek çalışma gibi iş yapış tarzlarının daha yaygın olması muhtemel. Nitekim, teknoloji yoğun çalışma, iş gücünün fiziki olarak belirli bir yerde bulunması zorunluluğunu esnetiyor. Geleceğin iş dünyası için diğer bir özellik, hızlı uyum sağlayabilme olarak ifade ediliyor. Teknoloji dünyası, gerçek dünyadan çok daha hızlı değiştiğinden bu değişime uyum sağlayabilmek ayakta kalabilmek için önemli. Türkiye’de ve Dünya’da geleceğin meslekleri olması tahmin edilen iş alanlarının, yeni nesil teknolojilerle şekillendikçe daha da gelişmesi bekleniyor.