İçeriğe Git İçeriğe Git Alt Bölüme Git

Silikon Vadisi'nde Boy Gösteren Yerli Girişimler

Silikon Vadisi, dünyanın en başarılı girişimcilerine ev sahipliği yapmasıyla ünlüdür. Koding, Udemy, Mobile Action gibi Türk şirketleri de Silikon Vadisi’nde boy gösteren başarılı girişimlerdendir.

ABD’nin Kaliforniya eyaletinde konumlanan Silikon Vadisi, dünyanın en başarılı girişimcilerine ev sahipliği yapmasıyla ünlüdür. Dünya teknolojisine yön veren birbirinden etkili girişimciler arasında tanıdık isimler de bulunur. Dünya çapında üne sahip olan Koding, Udemy, Mobile Action gibi Türk girişimcilerin şirketleri, Silikon Vadisi’ndeki başarılarıyla yeni nesillere ilham verir. Siz de Silikon Vadisi’nde boy gösteren yerli girişimcileri merak ediyorsanız size özel olarak hazırlanan bu yazıyı inceleyebilirsiniz.

Koding: Yazılımcıların Buluşma Noktası

Koding, Silikon Vadisi’ndeki en köklü ve en başarılı Türk firmalarından biridir. 2011 yılında Sinan Yaşar ve Devrim Yaşar tarafından kurulan ve 10 yıl içinde yaklaşık 10 milyon dolar yatırım alan Koding, bulut tabanlı bir yazılım geliştirme şirketidir. Bulut sistemini, dünyada popüler hâle gelmesinden yıllar önce kullanıma sokan ve bugünün teknolojisini yıllar önce tasarlayan Koding, dünyanın en önemli yazılım geliştirme firmaları arasında kabul edilir. Dileyen tüm yazılımcıların projelerini bulut tabanlı sistem üzerinden ve istedikleri her yerden geliştirebilmelerine imkân tanıyan firma, takım hâlindeki yazılımcıların dünyanın farklı noktalarından aynı proje üzerinde çalışabilmesini de mümkün kılar. Dünya üzerindeki sınırları ortadan kaldıran ve teknolojinin gelişimine katkı sağlayan firmalar arasında yer alan Koding, faaliyetlerini Silikon Vadisi’nin en önemli şehirlerinden biri olan San Francisco’da sürdürür.

Udemy & ScoreBeyond: Eğitimin Online Merkezleri

Son yıllarda popülarite kazanan online eğitim kavramı, teknoloji üreticileri tarafından yıllardır üzerine düşünülen bir konudur. Silikon Vadisi’nde online eğitim alanında faaliyet gösteren en önemli kuruluşlardan ikisi ise yerli girişimcilerin eseridir. Eren Bali ve iki ortağı tarafından 2010 yılında kurulan Udemy, dünyanın en popüler online akademileri arasında yer alır. Dileyen herkesin ders verebildiği Udemy, kullanıcıların kendilerini pek çok farklı konuda geliştirebilmesini sağlar.

ScoreBeyond ise Amerikan üniversitelerine girmek isteyen öğrencilerin SAT sınavlarına online olarak hazırlanmasını sağlayan bir platformdur. 2012 yılında Emrecan Doğan tarafından kurulan ve 2015 yılında 8,5 milyon dolarlık bir yatırım alan ScoreBeyond, dünya üzerinde 121 ülkeden milyonlarca öğrenci tarafından tercih edilir.

Mobile Action & SocialWire: E-Ticaretin Vazgeçilmezleri

Silikon Vadisi’ndeki en başarılı Türk girişimleri arasında, e-ticaret dünyasının yeni nesil teknolojiye entegre olmasını sağlayan Mobile Action ve SocialWire da bulunur. Aykut Karaalioğlu tarafından kurulan ve dünyaca ünlü online alışveriş pazar yerlerine hizmet veren Mobile Action, mobil uygulama pazar yerlerinin analizini gerçekleştirir ve böylece e-ticaret girişimlerinin daha başarılı bir şekilde yönetilmesine yardımcı olur.

E-ticaret dünyasında yankı uyandıran bir diğer Türk girişimi SocialWire ise Facebook başta olmak üzere tüm sosyal medya platformlarında reklamların kişiselleştirilmesine yardımcı olur. Selçuk Atlı tarafından kurulan ve 2011 yılında Türkiye’den Silikon Vadisi’ne transfer olan SocialWire, sosyal medyada dinamik ve kişiye özel reklam teknolojisinin temellerini atan firmalardan biridir.

CivicSolar: Güneş Enerjisi Teknolojisinin Öncüsü

Türkiye’den Amerika Birleşik Devletleri’ne transfer olan girişimcilerden biri de Kerim Baran’dır. İlk olarak Türkiye’nin ilk sosyal medya platformu olan Yonja’yı kuran, 2000 yılından bu yana ise Amerika Birleşik Devletleri’nde hem girişimci hem de melek yatırımcı olarak ünlenen Kerim Baran, 2009 yılında kurduğu CivicSolar’la da adından sıklıkla söz ettirir. Güneş enerjisinin günlük yaşamda kullanılabilir seviyede elektriğe dönüştürülmesini sağlayan CivicSolar, sürdürülebilir yaşam sistemleri kurulurken en çok tercih edilen firmalar arasında yer alır. Yıllık ortalama 40 milyon dolar ciro yapan CivicSolar, çevre bilincinin artması ve sürdürülebilir enerji kaynaklarının önem kazanmasıyla daha da popüler hâle gelen ve her geçen gün büyüyen Silikon Vadisi girişimleri arasında bulunur.