İçeriğe Git İçeriğe Git Alt Bölüme Git

Podcast Serimizden Kurum Kültürümüze Dair

"İnsan ister ev ister ofis olsun her nereye bağlı ise onu güzelleştirmek için elinden geleni yapar. Çünkü önemsediği ve kendisinin bağlı olduğu yerin güzelleşmesi ile oradan aldığı haz ve fayda artar. Bunun farkında olanlar her nerede olursa olsun orayı en iyisi yapmak için çaba gösterir.
Bu tarz karakterler gizli birer kahramandır. Bulunduğu yerden şikâyet etmek yerine düzeltmek ve yükseltmek için uğraşır. Yani şikâyet etmekle geçecek zaman diliminde daha iyisi için çalışarak bir amacın peşine düşer, bundan haz duyar. Kendi ortamını iyileştirirken bağlı bulunduğu diğer kişilerin de daha iyiye ulaşmasını sağlar. Bunu yaparken de sınırlara bağlı kalmaz. Çünkü daha iyinin gelişim ve inisiyatif ile geldiğini bilir. Kendisinin ve topluluğunun gelişimi için tüm gücünü ortaya koyarak aidiyet duyduğu bütünün gizli kahramanı olur.

Sorumluluk Alma

Ev, işyeri ya da şirket her nereye bağlı ise orasının daha iyi hale gelmesi için çalışan insanlar, parçası olduğu bütün için kıymetlidir. Üzerine düşen görevleri büyük bir sorumlulukla zamanında yerine getirirler. İşlerinde en iyiyi hedefleyerek aslında gelecek için yatırım yaparlar. Bağlı bulundukları bütünün genişlediği ve güzelleştiği bir gelecek için çaba gösterirler.
Bu süreçte kendi üzerlerine düşen sorumluluktan çok daha fazlasını alabilirler. Yüklenilen aslında büyüyen bir geleceğin sorumluluğudur. Elindeki tüm imkanları ve araçları bütünün faydası için kullanırlar. Kendilerini ve işlerini geliştirmenin, diğerlerine yardımcı olmanın herkesin iyiliği için olduğu bilincindedirler.
Sorumluluk alıp statüden bağımsız şekilde liderlik ederek diğerlerine örnek olurlar. Örnek olmak için yaptıklarının ne kadar faydalı olduğunun anlaşılması ve karakterlerini ortaya koymaları yeterlidir. Bu davranışta verilen mesaj açıktır; ortak amaç uğruna toplanan her parçanın gösterdiği fayda bütüne yarar sağlar ve başarının kapılarını aralar.

Aidiyet/Bağlılık

Bütünü oluşturan her bir parçanın ne kadar önemli bilinen bir durum. Parçaların tek başına belli sınırları olduğu ve bütüne ulaşmak için diğer parçalarla bağ kurması ve uyumlanması gerektiği de aşikâr. Ancak o zaman ait olunan topluluk bir bütün olarak görülebilir.
İnsanın parçası olduğu bütünü daha iyi hale getirmek için uğraş verirken en büyük yardımcısı kimdir? Tabii ki bütünün diğer parçaları. Topluluğu meydana getiren her bir parça arasındaki bağ ne kadar kuvvetliyse başarı da o kadar yakındır. Bağı kuvvetlendirmek için de parçalara kulak verilmelidir. Her parçanın sesi duyulduğunda bütün, ayrılmaz bağlar ile en kuvvetli şekilde gerçekten tamamlanır.

Speak Up: Dile Getirme Kültürü

İletişim, insanlar arasındaki bağı kuvvetlendiren ve başarıya ulaşmayı sağlayan en önemli yoldur. Birbirinden bağımsız bireyler ve gruplar sınırları belli bir çemberin içinde küçük başarılara mahkumdur. Oysa ki açık iletişim ile her durum konuşulursa parçalar sağlam bir bütün haline gelir ve dirayet artar. “Konuşma ve Dile Getirme”, “Sesini Duyur” ya da “Sesini Yükselt” olarak Türkçeleştirilen (Speak Up) kültürü de tam bunun için ortaya çıkar.
Konuşma ve Dile Getirme kültüründe herkesin sesini duymak, tüm fikirleri ve sorunları açıkça konuşabilmek önemlidir. Bir şirketin başarısı da çalışanların açıkça kendini ortaya koyabilmesi ve dinlenmesi ile artar. Bağlı olunan bütünün faydasına olduğu kadar zararına davranışlar da konuşulmalı ve topluluğun faydası korunmalıdır.
Çalışanların sesini duyurması ve isteklerini, sorunlarını dile getirebilmesi için 2014 yılından beri Kuveyt Türk Katılım Bankası öncülüğünde faaliyet gösteren “Önce Çalışan Meclisi” de bu amacı güder. Meclis, her yıl değişen üyeleri, her bölge ve sektörden katılımcı ile sağlanan zenginliği sayesinde kapsayıcıdır. Çalışanların çekincelerini ortadan kaldırıp sesini yönetime duyurmasını sağlamakla kalmaz projeleri ile çalışanları destekler. Sesini duyurmak isteyen çalışanlara kapısı açıktır.

Değişim İsteği

Gelişim değişimden gelir. Her gün aynı kişi olarak uyanılıyorsa gelişimden söz edilebilir mi? Değişime karşı duranlar, her rüzgârda bir dalı kırılan ve sonunda çıplak kalan ağaca benzer. Özellikle dünyada teknolojinin gelişimi ile artan değişim hızı düşünülürse sabit kalmak geride kalmak anlamına gelir.
İz bırakanlar gerekirse yıkıp baştan yapacak, yeniden başlayacak ve değişecek cesarete sahip olanlardır. Daha iyisi için değişim isteniyorsa bu sözde kalmamalı, eller taşın altına konmalıdır. Kuveyt Türk Finans Kuruluşu tarafından hayata geçirilen projelerden biri olan fikr’inn platformu değişim isteyenler için destek olma konusunda en başarılı örneklerden biridir. Fikirlere değer veren kurum değişime cesareti olanlar için platformda deneyimi ile destek sağlar.

Kültür İletişimi

Toplumsal bir paylaşım olan kültür, gelecek nesillere aktarılırken ya da yayılırken iletişimden ayrı düşünülemez. Kültür iletişimi ise bireyler arası paylaşımın ortak noktada buluşmasını sağlar. Örneğin, bir şirket içerisindeki çalışanların belli bir kültür seviyesini paylaşması aralarındaki bağı kuvvetlendirir. Benzer bakış açıları ile karşıt görüşler sağlıklı bir şekilde paylaşılabilir. Çalışanların davranışlarındaki benzerlik ile şirket içi kültür oluşturulabilir."

Bulunduğu yer her neresi olursa olsun, daha iyiye gitmesi için elinden gelen katkıyı sunan, araçları bu doğrultuda kullanan ve parçadan ziyade bütün için adımlar atan karakterleri Hazine Satış ve Koordinasyon Yöneticimiz ve fahri Önce Çalışan Meclisi üyemiz Yavuz Topalcı ile konuştuk.

Siz de İyi Ki Anlattın podcast serimizi YoutubeSpotify ve diğer platformlardan dinleyebilirsiniz.

Kuveyt Türk Finans Kuruluşu Çalışan Politikaları Hakkında Detaylı Okuma: https://www.kuveytturk.com.tr/hakkimizda/kuveyt-turk-hakkinda/bizden-haberler/kuveyt-turk-dorduncu-kez-turkiyenin-en-iyi-isvereni-secildi
Speak Up Kültürü Hakkında Detaylı Okuma:
https://www.remedetikhat.com.tr/blog/sirketlerde-usulsuzlukleri-dile-getirme-kulturunu-olusturmak