İçeriğe Git İçeriğe Git Alt Bölüme Git

Şahıs Şirketi Nedir ve Nasıl Açılır?

Şahıs Şirketlerine ve hakkındaki tüm dataylara blog yazımızdan ulaşabilirsiniz.

Şahıs Şirketi Ne Demektir?

Şahıs şirketi, ortaklık unsurunun ön planda olduğu ve her bir ortağın sınırsız sorumlu olduğu şirket türüdür.
Türk Ticaret Kanunu’na göre Kollektif Şirket ve Adi Komandit Şirket olmak üzere iki çeşit şahıs şirketi bulunmaktadır.
Kollektif şirket en az 2 gerçek kişi ile kurulabilen şirket türüdür. Kollektif şirket türünde ortaklar eşit derecede şirketi yönetme hakkına sahiptir. İstenirse yapılan bir şirket sözleşmesi ya da oy çokluğu ile yönetim hakkı, ortaklardan birine ya da birkaçına devredilebilir.
Adi komandit şirket ise en az iki kişi tarafından kurulabilen şirket türüdür. Şirketin komandite ortağı sınırsız sorumludur ve sadece gerçek kişiden oluşabilir. Komanditer ortak ise sınırlı sorumludur ve gerçek ya da tüzel kişiden oluşabilir
Kollektif şirket ve adi komandit şirket türlerinin her ikisi de kuruluş açısından basit süreçleri içerdiği için girişimcilerin kısa zaman diliminde kurabileceği şirket türleri içerisinde yer alır. Şahıs şirketlerinin kuruluş süreci kadar kapanma süreci de oldukça basittir. Mali müşavirler tarafından hazırlanabilen bir dilekçe ile şirketin kapanma işlemi kolaylıkla gerçekleştirilebilmektedir.
Şahıs şirketlerinde ortaklık payının devri konusu da girişimciler açısından önem arz etmektedir. Şahıs şirketlerinde ortaklık payının devri için tüm ortakların onayı aranmaktadır. Tüm ortakların onayı olmadığı takdirde ortaklık payının satış ya da devir işlemi gerçekleştirilememektedir.

Şahıs Şirketi Açmak İçin Neler Gereklidir?

İş dünyası açısından önem arz eden şahıs şirketlerinin kuruluşunda belirli evrakların toplanması ve başlangıç maliyetlerinin karşılanması gerekir. Bu işlemlerin ardından kısa bir zaman aralığında şirketin kurulması mümkündür.
Şahıs şirketi kurmanın maliyeti; noterden alınacak imza beyannamesi, vergi dairesinde yapılacak sözleşmeden alınan damga vergisi, şirketin kuruluşu için gerekli olan elektronik defter kaydının hizmet ücreti ve muhasebeci vekaleti için ödenecek olan noter ücretine göre farklılık gösterebilmektedir.
Şahıs şirketinin kuruluş maliyetleri ve şartları tamamlandıktan sonra gerekli evrakların toplanmasıyla kuruluş aşamasına geçilebilmektedir. Şirketin kuruluşu vergi dairesinden ya da internet üzerinden gerçekleştirilebilmektedir.
Vergi dairesine giderek şirket kurulabilmesi için işletme adresinin bağlı olduğu vergi dairesine başvurulması gerekmektedir. Vergi dairesine başvurarak şahıs şirketi kurmak isteyenler; kimlik fotokopisini, vesikalık fotoğrafını, noter tarafından onaylanmış imza beyannamesini ve ikametgah belgesini yanlarında götürmelidir.
Başvuru sürecini muhasebecisine ya da mali müşavire yaptırmayı isteyenler ise noterden vekalet verme işlemlerini tamamlamalıdır.
Gerekli olan süreçlerin tamamlanmasının ardından vergi dairesince yoklama işlemleri gerçekleştirilmektedir. Yoklama sürecinin tamamlanmasının ardından vergi levhasının alınabilmesi mümkün olmaktadır. Vergi levhasını alan şirket ortakları fatura ve gider pusulası gibi belgeleri de alabilmektedir. Vergi levhası İnternet Vergi Dairesi’nden alınabileceği gibi yeminli mali müşavirler yardımıyla da alınabilmektedir. Gider pusulasının düzenlenebilmesi için ise vergi dairesinden izin almak gerekmektedir. Vergi dairesinden izin alındıktan sonra noterden ya da Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan gider pusulası alınabilmektedir.
Vergi dairesine giderek şahıs şirketi kurabilmek için son olarak ticaret odasına gidilmeli ve şirket kaydının yapılmalıdır.
İnternet üzerinden şahıs şirketi kurma işlemlerini gerçekleştirmek isteyenler İnteraktif Vergi Dairesine e-Devlet şifreleri ile giriş yapmalıdır. Sistemde yer alan menüden işlem başlatılarak platformun yönlendirdiği adımlar sırasıyla takip edilmelidir.

Kimler Şahıs Şirketi Sahibi Olabilir?

Şahıs şirketi, kurulması basit olan şirket türleri arasında yer alır. Şahıs şirketi kurabilmek için gerekli olan yaş sınırı on sekizdir. Tacir olarak adlandırılamayan devlet memurları dışındaki her bireyin şahıs şirketi kurabilmesi mümkündür.

Şahıs Şirketi Hangi Alanlarda Açılabilir?

Şahıs şirketi birçok farklı sektörde faaliyet gösterebilmektedir. Örneğin terzi, kuaför ve manav gibi pek çok küçük ölçekli şahıs şirketi kurulabileceği gibi bilgisayar programlama faaliyeti gösteren büyük ölçekli şirketler de kurabilmek mümkündür.

Bankacılık ve borsa gibi alanlarda faaliyet göstermek için de şahıs şirketi kurmak mümkün değildir.