İçeriğe Git İçeriğe Git Alt Bölüme Git

Masa Başı Çalışanlara Sağlıklı Öneriler

Masa başında çalışıyor olsanız bile, hayat rutininizde yapacağınız küçük değişikliklerle daha sağlıklı bir bedene sahip olmak mümkün. Yaşam alışkanlıklarınızı değiştirerek, her geçen gün daha sağlıklı olduğunuzu fark edebilirsiniz.

Masa başı işler ve şehir hayatının yorgunluğu bir araya geldiğinde birçok kişi sağlıklı beslenme yerine hızlı atıştırmalıkları, egzersiz yerine hareketsiz bir yaşamı tercih ediyor. Oysa hayat rutininizde yapacağınız küçük değişikliklerle, masa başında çalışsanız dahi daha sağlıklı bir bedene sahip olmak mümkün. Yaşam alışkanlıklarınızı değiştirerek, her geçen gün daha sağlıklı olduğunuzu fark edebilirsiniz.

Çalışırken Egzersiz Yapmaya Ne Dersiniz?

Masa başı egzersizleri, bütün gün oturarak çalışanların sağlık problemlerinde anahtar bir rol oynuyor. Sabah kalktığınızda yalnızca birkaç dakikanızı esneme hareketlerine ayırarak, gün içinde çalışırken ufak hareketler yaparak ve yatmadan önce bedeninizi esneterek vücudunuzu rahatlatabilirsiniz.
Sabah kalktığınızda kollarınızı uzatabildiğiniz kadar uzatmayı, ayak parmak uçlarınızda durarak yukarı doğru uzanmayı, bacağınızı kaldırıp indirmeyi ve kollarınızı nazikçe ileri geri birkaç kez açıp kapamayı deneyebilirsiniz. Masa başında çalışırken hafifçe boynunuzu sağa sola yatırarak, kollarınızı omzunuza doğru çekerek, oturduğunuz yerde parmak uçlarınıza basıp ayaklarınızı indirerek küçük hareketler yapabilirsiniz. Ufak hareketlerin bile eklem ve kas ağrılarınızı hafifleteceğini görebilirsiniz.

Sağlıklı Beslenme Zor Değil

Masa başında çalışanlar, gün içinde fark etmeden sağlıksız gıda tüketebiliyor. Oysa sağlıklı beslenmenin yolu önce farkındalıktan geçiyor. Masanıza boş bir kağıt koyarak gün içinde yediklerinizi ve içtiklerinizi kaydederek işe başlayabilirsiniz. Neler yediğinize siz de şaşırabilirsiniz, ardından her sağlıksız yiyeceği sağlıklı bir ürünle değiştirerek yeni listenizi yapmaya başlayabilirsiniz. Kahvaltının ardından öğle yemeği yemeli, gün içerisinde sadece bir kez kendinize atıştırmalık hakkı tanıyabilirsiniz.
Öğlen yemeğinden sonra da ara bir öğün koyabilirsiniz. Bir ara öğünde bir avuç çiğ kuruyemiş, diğerinde bir bardak süt, bir adet meyve veya bir kase yoğurt gibi tok tutacak sağlıklı yiyecekleri atıştırmalık olarak seçebilirsiniz. Sabah kahvaltısında meyveleri, peynir, zeytin ve domates/salatalık gibi enerji verirken tok tutacak yiyecekleri tercih edebilir, öğlen yemeğinde bir salata, akşam ise ızgaralarla günü tamamlayabilirsiniz. Lifli gıda ve tahıl tüketimini artırarak sindirimi rahatlatabilirsiniz.

Adımlarınızı Sağlığa Doğru Atın

Akşam işten dönerken bir durak önce inmeye ne dersiniz? Böylece biraz yürüyüş yapabilirsiniz. Temiz havada yürüyerek oksijen alabilir, terleyerek toksinleri vücudunuzdan uzaklaştırabilirsiniz. Yalnızca birkaç yüz metrelik kısa yürüyüşler bile masa başında geçen günün yorgunluğunu atmanızı sağlayarak dinç bir zihne sahip olmanıza yardımcı olabilir. Her adımınızı sağlığa doğru attığınızı fark ettiğinizde, akşam yürüyüşlerini iple çekeceğinize emin olabilirsiniz. Eğer kıyafetiniz yeterince konforlu değilse, ofisten çıkarken ayakkabılarınızı değiştirerek yürüyüşlerin daha rahat geçmesini sağlayabilirsiniz.

Çalışırken Yeterince Konforlu Hissediyor Musunuz?

Masa başı çalışanlarda eklem ağrıları, kas tutulmaları, yanlış oturuşa bağlı gelişen bel ve boyun fıtıkları oldukça sık görülür. Konforunuzu artıracak, sağlıkla çalışmanıza yardımcı olacak ergonomik sandalye, ayak yükseltici, bilgisayar standı gibi ürünleri temin edebilirsiniz. Bilgisayarın göz hizanızda olduğundan emin olmalı, otururken dizlerinizin kalça hizasının üstünde olmasına dikkat etmeli ve bel boşluğunuzu destekleyecek sandalyelerde çalışmalısınız. Daha sağlıklı bir yaşam için ortalama her yarım saatte bir ayağa kalkarak kısa yürüyüşler yapmalısınız.

Ofis Malzemelerinden Destek Alın

Sizlere sağlıklı yaşamı hatırlatacak, destek olacak ofis malzemelerini tercih etmelisiniz. Masanızda daha çok su içmenizi hatırlatacak bir sürahi bulundurabilirsiniz. Radyasyonu emici özelliği ile bilinen kaktüsler ofis masalarında sıklıkla kullanılır, siz de bir tane edinebilirsiniz. Ayrıca gün içinde kendinizi çok yorgun hissediyorsanız, küçük bir saksıda taze biberiye yetiştirebilir, ara ara koklayarak enerjinizi tazeleyebilirsiniz. Ofiste klima kullanmak yerine camları açabilir, çalar saatlerinizi kurarak egzersiz ve su içme saatleriniz için hatırlatıcı oluşturabilirsiniz. Ofis malzemelerinizin arasına kolonya ekleyebilir, çalışırken ferahlamak ve temiz hissetmek için kolonyadan faydalanabilirsiniz.