İçeriğe Git İçeriğe Git Alt Bölüme Git

Kişisel PR ve Online İtibar Yönetimi Nedir?

Sizin hakkınızda çıkan her sayfa, veri, görsel ve profil; dijital dünyadaki kimliğinizin birer parçasını oluşturur. Peki, dijital kimliğinizi ve itibarınızı oluşturan bu verilere ne kadar hâkimsiniz?

İtibar kavramı, yalnızca kurumsal marka ve firmaların kariyer yolculuğunda değil tüm bireylerin yaşamında önemli bir yere sahiptir. Her geçen gün biraz daha dijitalleşen dünyada, online itibar kavramının önemi giderek artıyor. Çünkü sizi tanımak ya da sizinle çalışmak isteyen kişiler ve kurumlar, hakkınızda merak ettikleri bilgileri sosyal medya platformları ve arama motorları aracılığıyla toplar. 

Günümüzde sosyal ve profesyonel başarıyı dijital dünyadan bağımsız düşünmek hayli güç. Artık her birimizin dijital dünyada ortaya koyduğu profiller, birer kimlik ibrazı olarak değerlendiriliyor. Başka bir deyişle, dijital dünyada bulunan ve size dair olan veriler bir tür ayna görevi görüyor. Bu aynadan neleri yansıtacağınıza ise siz karar verebilir, kişisel PR ve çevrim içi itibar yönetimi aracılığıyla birebir sizi yansıtan bir imaj oluşturabilirsiniz. Nasıl olduğunu merak ediyorsanız gelin, merak ettiğiniz ipuçlarına göz atalım.

Kişisel PR ve Online İtibar Yönetimi Nedir?

Dijital PR ve online itibar yönetimi, kişi veya kurumların dijital dünyada gösterdiği faaliyetlerin farklı insanlar ve kurumlar üzerinde oluşturacağı etkileri ve algıları yönetmeyi hedefler. Eğer bu işlemi kendi adınıza uygularsanız kişisel PR ve online itibar yönetimi yapmış olursunuz. Etki ve algı yönetimi dendiğinde aklınıza insanları yanıltmayı ya da manipüle etmeyi hedefleyen yöntemler gelmesin. Aksine, kişisel online itibar yönetimi yaparak dijital dünyadaki varlığınızın doğru şekilde anlaşılmasını ve bilinirliğinizin artmasını sağlayabilirsiniz. Böylelikle hedef kitlenizde güven duygusu oluşturabilir, daha geniş bir kitlenin ilgisini çekebilir ve olumlu geri dönüşler elde edebilirsiniz.

Kişisel PR ve Online İtibar Yönetimi Nasıl Yapılır?

Bilinirliğinizi artırmak ve olumlu bir itibara sahip olmak, size sosyal yaşam, iş hayatı ve kariyer yolculuğu gibi birçok alanda avantaj kazandırır. Çevrim içi itibarınızı yöneterek ün kazanabilir, ünün size sağladığı güvenceden yararlanabilir, hedef kitleniz dışında kalan kişilere tavsiye edilme yüzdenizi ve aldığınız olumlu geri bildirim sayısını her geçen gün artırabilirsiniz. Üstelik online itibar yönetimi, esasen zor ya da zahmetli bir işlem değil. Aşağıda yer alan ipuçlarını takip ederek dijital dünyadaki itibarınızı gözden geçirebilir ve güçlendirebilirsiniz.

Sosyal Medya Hesaplarınızı Düzenleyin

Sosyal medya hesaplarınızda kullandığınız üslup ve yaptığınız paylaşımlar, online itibarınızı doğrudan etkileyen faktörler arasındadır. Bu nedenle işe, sosyal medya hesaplarınızı gözden geçirerek ve düzenleyerek başlayabilirsiniz. Bir profil oluşturduğunuz tüm sosyal medya platformlarını aktif olarak kullanmaya özen göstermelisiniz. Kullanmadığınız hesaplarınızı pasif hale getirebilir ya da eski paylaşımlarınızı filtreleyebilirsiniz.

Google'dan Yardım Alın

Sizin hakkınızda bilgi edinmek isteyen kişilerin başvuracağı ilk yerlerden biri arama motorlarıdır. Söz konusu kişilerin karşısına hangi sonuçlar çıkacağını tespit etmek için isminizi Google’da aratabilirsiniz. İsminiz için bir Google Alerts oluşturarak ilerleyen zamanlarda hakkınızda çıkan haberlerden ve bilgilerden de anında haberdar olabilir, böylelikle online itibarınızı sürekli olarak kontrol altında tutabilirsiniz.

Gizlilik Ayarlarınızı Kontrol Edin

Gizlilik ayarlarınız da sosyal medya hesaplarınızın güvence altında olması açısından oldukça önemli. İki aşamalı kimlik doğrulama sistemini tercih edebilir ya da parolalarınızı daha güçlü hale getirebilirsiniz.

Linkedin Profilinizi Gözden Geçirin

Kariyer yolculuğunuzda dijital dünyanın güçlü etkisinden yardım almak istiyorsanız Linkedin profilinizi gözden geçirmenizde fayda var. Çünkü Linkedin’de sergilediğiniz profesyonel ve başarılı duruş, size farklı sektörlerden değerli kişilerle iletişim kurmanın ve kariyer basamaklarını tırmanmanın kapılarını aralayabilir. Tıpkı sosyal medya hesaplarınız gibi Linkedin profilinizi de gözden geçirebilir ve hedef kitlenizde oluşturmak istediğiniz imajla bağdaşmayan paylaşımlarınızı silebilirsiniz.

Eğer sıfırdan bir Linkedin profili oluşturuyorsanız platformda aktif olmaya özen göstermelisiniz. Bu sayede yeni gruplara katılabilir, kendi kariyer yolculuğunuzu ve varsa blog/web sitenizi daha geniş kitlelere tanıtabilirsiniz. Yakın çevreniz haricindeki kişilere bağlantı kurma daveti gönderirken bir ön yazı eklemeyi unutmayın. Böylelikle insanlara kendinizi daha iyi ve doğru şekilde tanıtabilirsiniz.

Kendi Web Sitenizi Oluşturun

Kendi web sitenizi oluşturmak ya da bir blog sitesi açmak, sizi daha yakından tanımak isteyen kişi ve kurumlar için rehber oluşturmanızı sağlar. İş hayatına ya da sosyal yaşama dair bilgi ve tecrübelerinizi de bu kanallar aracılığıyla aktarabilirsiniz. Kendi web sitenizi oluşturmak için farklı servislerden yararlanabilir, böylelikle hazır şablonları değerlendirebilirsiniz. Kendi web sitenizi açtığınızda, sahip olduğunuz tüm sosyal medya profillerini de bu site içinde konumlandırmayı ihmal etmeyin. Çünkü bu sayede size ait tüm hesapları bir yerde toplayabilir ve hedef kitlenizin sizi farklı platformlarda da takip etmesine olanak tanıyabilirsiniz.

Profesyonel Bir İletişim Dili Benimseyin

Web sitenizde, sosyal medya profillerinizde ve Linkedin hesabınızda tutarlı, profesyonel ve açık bir iletişim dilini benimsemelisiniz. Başka bir deyişle, kurduğunuz iletişim biçimi ve hitap dili tamamen sizi yansıtmalı. Unutmayın, iletişim şekliniz ve üslubunuz sizin hakkınızda karşı tarafa sayısız ipucu verir. Nefret söylemi taşıyan, duygusal açıdan profesyonelliğin dışında kalan ya da toplumun belirli bir kesimini ayrıştıran paylaşımlardan kaçınmalısınız. Dijital dünya aracılığıyla başka kişilerle iletişim kurarken profesyonel bir tondan şaşmamalı, ancak soğuk bir duruş sergilememeye de özen göstermelisiniz.
Tüm bu ipuçlarını uygulayarak kişisel online itibarınızı güçlendirebilir ve dijital dünyadaki tanınırlığınızı artırabilirsiniz.