İş dünyasında yoğun stresten etkilenmemek için üretilen çözümlerden biri de “flow” ismi verilen akış kavramıdır.
İş dünyası, kendine has kuralları ve gerçekleri sebebiyle kimi zaman son derece zorlayıcı olabilir. İş dünyasında aktif rol üstlenen kişilerin çevrelerindeki yoğun stres ve tempodan olumsuz yönde etkilenmemeleri için çeşitli çözüm yöntemleri üretilir. Bu yöntemlerden biri de “flow” ismi verilen akış kavramıdır. Peki iş dünyasında akış kavramı ne demektir, akışı yakalamak için neler yapmak gerekir, biliyor musunuz?
İş Dünyasında Akış Ne Anlama Gelir?
“Akışı yakalamak” ve “akışta kalmak” tabirleri iş dünyasında sıklıkla kullanılır. Akış kavramı, ilk bakışta “olaylara müdahale etmemek”, “kendiliğinden gelişen durumlara adapte olmak” gibi algılansa da esasında bunun tam tersidir. İş yaşamında akışı yakalamak, kişinin istikrarlı ve verimli bir bireysel çalışma yöntemi geliştirmesi ve bu sonuca ulaşıncaya kadar kendi sınırlarını zorlaması anlamına gelir.
Kişinin kariyer yolculuğunda tıkanmayan, kendini tekrar etmeyen, inişe geçmeyen bir çalışma performansı yakalaması, potansiyelini keşfetmesi ve ortaya koyması anlamlarına gelen “akışı yakalamak” kavramı; çalışmayı bir kişisel gelişim süreci olarak görmeyi ve düzenli olarak yeni hedefler belirlemeyi de kapsar.
Tamamen kişiye özgü ve uzun vadeli bir kariyer planlaması olarak tanımlanabilecek bir terim olan akışı yakalamak, hem maddi hem de manevi bir yolculuktur. Akışı yakalama çalışmaları esnasında kariyer basamaklarını çıkmak ve daha çok para kazanmak asıl amaç değildir; kişinin başarı duygusunu daha çok hissetmesi ve kendisini sürekli olarak geliştirmenin hazzını tatması da akışın olmazsa olmaz koşulları arasındadır.
Akışı Yakalamak İçin Neler Yapılması Gerekir?
Akışı yakalamak için sahip olunması gereken ilk özellik, farkındalıktır. Akış, bir anlamda kişisel bilgeliğe giden bir yolculuktur ve bu yüzden de kendi akışını belirleyecek kişilerin ilk olarak güçlü bir kavrayışa sahip olması gerekir. Kendini tanıyan, kişisel gelişim süreçlerini değerlendirebilen ve kendisine “torpil” yapmaktan kaçınan kişiler, akış oluşturma konusunda çok daha başarılı olabilir. Akış için maddi planlar yapabilecek kadar gelişmiş bir analitik zekâya da ihtiyaç duyulur. Gerçekçi, ulaşılabilir ama kişinin gelişim göstermesini sağlayacak kadar zorlayıcı maddi planlar, kişisel akış oluşturanlara takip edilecek bir yol belirler ve hedeflenen başarıların belirlenmesini sağlar.
Güçlü bir akış yakalamak için sağlıklı bir vücuda da ihtiyaç duyulur. Kendi akışını oluştururken her zamankinden daha fazla çalışmak ve kendi sınırlarını zorlamak isteyen kişilerin yorgunluğa, uykusuzluğa ya da uzun mesai saatlerine karşı direnç göstermesi gerekir. Bu direnci sağlamanın başlıca yolu da spor, beslenme ve düzenli uykuyla sağlığı geliştirmektir.
Akışı yakalamanın sezgisel yönü ve mana boyutu da atlanmaması gereken detaylar arasındadır. Yüksek sezgi gücüne sahip olan kişiler akış içindeyken kendi performanslarını değerlendirebilir, doğru ve yanlış giden detayları tespit edebilir ve gerekli durumlarda planlarında işlevsel değişiklikler yapabilir. Manayı kavrama yeteneğine sahip olan kişiler ise akışın getirdiği olgunluk ve başarı duygularını derin bir şekilde hissederek kendilerini gerçekleştirme konusunda önemli bir adım atabilir.
Akışı Yakalamanın Avantajları Nelerdir?
Akışı yakalamak, iş dünyasında daha başarılı bir kariyer için gerekenler arasında dillendirilse ve ağırlıklı olarak maddi kazançlarla ilişkilendirilse de manevi açıdan da büyük kazanımlar sağlar. Kişinin olgunlaşmasını, bilgeleşmesini ve hayat görüşünü geliştirmesini sağlayan akış, zorluklara karşı ön yargıları kırar ve kişinin hem iş hem de özel hayatında daha güçlü ve çözüm üretici bir karaktere sahip olmasını kolaylaştırır.
Sabretme gücünü artıran ve kişiyi daha uzun vadeli düşünebilme yeteneğine kavuşturan akışı yakalama çalışmaları, aynı zamanda kişinin daha az zamanda daha fazla iş üretilebilmesine de yardımcı olur. Bedensel ve zihinsel sağlığı geliştiren akış oluşturma süreci, kişinin daha anlamlı ve derin bir hayat tarzına kavuşmasını da kolaylaştırır.