İçeriğe Git İçeriğe Git Alt Bölüme Git

Freelancer'lar İçin Etkili Çalışma Rehberi

Freelance, yani “serbest” çalışma sistemi, son dönemin yükselen trendleri arasında yer alıyor.

Yazılımcılık, tasarımcılık, grafikerlik, kurguculuk, yazarlık gibi pek çok farklı sektörde uygulanabilen bağımsız çalışma sistemi, iş dünyası için pek çok avantaj sağlıyor. Freelancer ismi verilen bağımsız çalışanlara farklı müşterilerden iş alma, dilediği ortamda çalışma ve kendi yaşamını mesai saatlerine bağlı kalmadan planlayabilme gibi sayısız imkân sunan bu sistemi sürdürebilmek için dikkat edilmesi gereken detaylar da bulunuyor. Eğer freelancer’lar için en etkili çalışma yöntemlerini öğrenmek isterseniz, bu yazının devamını inceleyebilirsiniz.

Freelancer Kime Denir?

“Freelancer” tanımı, ticari kuruluşlara bağlı olmadan, bağımsız bir şekilde çalışan kişileri ifade etmek için kullanılır. Freelance tarzında çalışan kişiler, bordrolu çalışanlardan farklı olarak aynı anda farklı şirket ve kuruluşlar için çalışabilir ve gerekli durumlar haricinde mesai için şirkete gitme zorunlulukları yoktur. Şirketlerin yazılım, tasarım, veri analizi, sosyal medya yönetimi gibi ihtiyaçlarını anlaşılan ücret karşılığında dışarıdan gideren freelancer çalışanlar, yalnızca bilgisayarlarını ve cep telefonlarını yanlarına alarak diledikleri yerde görevlerini yerine getirebilir. Freelancer çalışma sisteminin detayları, çalışanla şirket arasında yapılan anlaşmalara göre belirlenir. Freelancer işler tek seferlik ya da uzun süreli olabilir ve yine şirketle yapılan anlaşmaya göre çalışanın gelir vergisi şirket tarafından ödenebilir.

Freelancer'lar Hangi İşleri Nasıl Yaparlar?

Teknolojinin gelişmesi ve dünyanın globalleşmesi sayesinde freelance çalışma sistemi pek çok sektörde rahatlıkla uygulanabilir. Freelancer çalışma sistemini ağırlıklı olarak web tasarımcılar, SEO uzmanları, coder’lar, developer’lar, yazarlar, senaristler, editörler, kurgucular ve editörler tercih etse de teknolojik altyapısı bulunan tüm sektörlerde freelance çalışmak mümkündür. Özellikle Koronavirüs pandemisi sürecinde açıkça gözlemlendiği üzere freelance çalışma yöntemi finans kuruluşları, danışmanlık şirketleri, organizasyon firmaları gibi verdiği hizmete fiziksel şekilde temas etmesi gerekmeyen pek çok sektörde rahatlıkla uygulanabilir. Freelancer’ların çalışma sisteminde ağırlıklı olarak “deadline” adı verilen son teslim tarihleri belirlenir. Çalışan, işverenin belirlediği son teslim tarihine kadar kendisinden istenen işleri tamamlar ve böylece tüm işler herhangi bir aksaklık yaşanmadan kolayca yürütülür.

Freelance Çalışma Ortamı ve Şartları Nasıl Olmalıdır?

Freelancer olmak, çalışanlar için son derece büyük kolaylıkları da beraberinde getirir. Freelance çalışanlar katı mesai saatlerinden ve düzenli olarak ofise gitme zorunluluğundan muaf oldukları için evlerinden, kafelerden, tatil yerlerinden rahatlıkla çalışabilir. Bu özgürlük, freelance çalışanlara uyanma ve işe başlama saatleri konusunda da geniş bir konfor alanı sunar. Bu sebeple de tüm freelancer’ların kendi düzenlerini doğru bir şekilde kurmaya alışmaları son derece önemlidir. Çalışma sisteminin sağladığı geniş özgürlük, özellikle freelancer’lığa yeni başlayan kişilerde organizasyon problemlerine, rehavete ve bu sebeple de iş geciktirme sorunlarına yol açabilir. Bu olumsuzlukların yaşanmaması için serbest çalışma sistemine geçen kişilerin etkili bir kişisel disiplin geliştirmesi ve çalışma ortamlarını verimli hâle getirmesi büyük önem taşır. Evden çalışan kişiler, evlerinin belirli bir noktasını ofis şeklinde düzenleyerek ve sorumlu oldukları çalışmaları belirli saat dilimlerine bölerek iş geciktirme tehlikesinden kolayca kaçınabilir.

Freelance Çalışma Ergonomisi Nasıl Olmalıdır?

Serbest çalışma sistemine geçen kişilerin çalışma ortamlarına, kıyafetlerine ve çalışma esnasındaki vücut pozisyonlarına da dikkat etmesinde yarar bulunur. Çalışılan ortamda televizyon, oyun konsolu, dergi, kitap gibi dikkat dağıtıcı unsurlara yer verilmemesi, konsantrasyonun artmasında etkilidir. Çalışırken rehavet uyandıracak kadar rahat ya da dikkat dağıtacak kadar sıkı kıyafetler tercih edilmemesi de verimliliği artıran unsurlar arasında kabul edilir. Çalışma esnasındaki duruş da performansı önemli oranda etkiler. Freelance sistemine yeni başlayan çalışanların bir bölümü, serbest çalışmanın rahatlığıyla yatarak ya da uzanarak çalışmayı tercih etse de bu tip dikkat dağıtıcı vücut pozisyonları, daha yavaş ve verimsiz bir performansa yol açabilir. Bu sebeple freelancer’ların da tıpkı ofiste çalışanlar gibi dik bir duruşla ve yüksek konsantrasyonla çalışmaları büyük önem taşır.