İçeriğe Git İçeriğe Git Alt Bölüme Git

Para transfer işlemlerinde sık kullanılan EFT yöntemi hakkında merak ettiklerinizi bu içerikte bulabilirsiniz.

En sık kullanılan para transfer yöntemlerinden biri olan EFT, genellikle havale ile karıştırılan bir yöntemdir. Mobil uygulamalar üzerinden pratik bir şekilde gerçekleştirilen “EFT nedir ve nasıl yapılır?” sorularının cevabına ulaşmak için detaylara göz atabilirsiniz.

EFT Nedir?

“Elektronik Fon Transferi” ifadesinin baş harfleri kullanılarak kısaltılan EFT, finans kuruluşları arasında yapılan para transferini ifade eder. A bir finans kuruluşunda bulunan hesaptaki parayı, B finans kuruluşundaki bir hesaba gönderme işlemi EFT kapsamında gerçekleştirilir. Bu işlem farklı finans kuruluşlarında hesapları bulunan alıcı ve gönderici arasında yapılabilir. Aynı zamanda kişilerin farklı finans kuruluşlarında bulunan kendi hesapları arasında da EFT yapması ve bu yöntemler ile kira, fatura gibi ödemelerini gerçekleştirmesi mümkün olur. EFT yalnızca yurt içinde yapılabilen TL birimli para transfer yöntemidir. Finans kuruluşlarının şubeleri, mobil uygulamalar, ATM ve internet kanalları ile EFT işlemi yapılabilir.

EFT Nasıl Yapılır?

EFT işlemini başarılı bir şekilde gerçekleştirebilmek için para transferi yapılacak olan finans kuruluş hesabı ile ilgili bazı bilgilere sahip olmak gerekir. EFT yapılacak kişi ya da kurum ismi ile birlikte hesap numarası ve hesabın bağlı bulunduğu şube bilgileriyle EFT işlemi yapılabilir. Ayrıca alıcının isim ve soy isminin yanı sıra IBAN bilgisi belirterek de EFT işleminizi tamamlayabilirsiniz.
TCMB ve BKM’nin sunduğu “Kolay Adres” alt yapısı sayesinde EFT işlemlerini daha hızlı yapabilmek mümkündür. IBAN yerine cep telefonu, kimlik, vergi ve pasaport numaralarından birini kullanarak ya da e-posta eşleştirmesi yaparak gerçekleştirebilirsiniz.
ATM üzerinden ya da dijital platformlardan EFT işlemi yapmak için “Para Transferi” ekranı üzerinden EFT seçimi yapılır. Daha sonra alıcı ismi ile birlikte hesap bilgileri ve transfer gerçekleştirilecek tutar girilir. Bir sonraki aşamada ise EFT işleminin yapılabilmesi için alınacak ücret belirtilir ve göndericiden onay istenir. İşlemin sonlandırılabilmesi için hesap bakiyesinin transfer tutarı ve talep edilen EFT ücretini karşılaması gerekir. EFT işleminde transfer edilen tutarın alıcı hesabına ulaşma süresi finans kuruluşları arasındaki yoğunluk ve teknik detaylara bağlı olarak değişim gösterebilir. Belirtilen tutarın alıcı hesabına EFT yolu ile aktarımı 30 dakika kadar sürebilir.

EFT’nin Havale İşleminden Farkı Nedir?

EFT ile havale arasında temelde 2 fark bulunur. Bu farklar şunlardır:
EFT iki farklı finans kuruluşuna ait hesaplar üzerinden gerçekleştirilirken havale tek bir finans kuruluşu üzerinden yapılır. Bu nedenle EFT ile transfer edilen tutarın hedef hesaba ulaşması havaleye kıyasla daha uzun sürebilir.
Havale için zaman kısıtlaması yoktur ve 7/24 transfer gerçekleştirilebilir ancak EFT, finans kuruluşlarının mesai saatleri içinde yapılabilir.

EFT Saatleri Nelerdir?

EFT yolu ile para transferinde dikkat edilmesi gereken en önemli ayrıntı işlem saatidir. FAST(Fonların Anlık ve Sürekli Transferi) ile başka bir finans kuruluşuna 5000 TL ile sınırlı olmak üzere 7/24 transfer işlemi yapılabilir. Ancak bunun dışında şubeler üzerinden EFT gerçekleştirebilmek için mesai saatleri içinde olmak gerekir. EFT işlemleri Merkez Finans Kuruluşu tarafından kontrol edilerek onaydan geçtiği için hafta sonları ya da resmi tatiller EFT saatleri kapsamı dışında yer alır. Kuveyt Türk şubelerinde EFT işlemleri 17.00’a kadar; ATM, internet ve mobil üzerinden ise 17.20’ye kadar gerçekleştirilebilir. Kuveyt Türk müşterisi olarak EFT işlemlerinizi Kuveyt Türk Mobil ve İnternet Şube aracılığı ile herhangi ek bir ücret ödemeden rahatlıkla gerçekleştirebilirsiniz. Ayrıca Kuveyt Türk güvencesi ile toplu ve düzenli EFT işlemleriniz için talimat verme avantajından faydalanabilirsiniz.

Hala Kuveyt Türk müşterisi değilseniz ücretsiz para transferi yapabilmek ve diğer ayrıcalıklarımızdan yararlanmak için görüntülü görüşme ile hemen Kuveyt Türklü olabilirsiniz.